Stake – Critical Method
King Hiss - Earthquaker
Opeth – In Cauda Venenum
Tool - Fear Inoculum
Killswitch Engage - Atonement
Baroness – Gold & Grey
Agenda
19 JAN
Persistence Tour 2020
23 JAN
Motsus - Carneia
24 JAN
Danko Jones
29 JAN
Sunn O)))
01 FEB
Editors
02 FEB
Slipknot
02 FEB
Sabaton
07 FEB
Dropkick Murphys
08 FEB
MoshroomFest
08 FEB
Grauzone Fest
22 FEB
The Darkness
23 FEB
1up
24 FEB
Tenacious D
13 MAA
Morcheeba
03 APR
Millionaire
04 APR
Fleddy Melculy
04 APR
Within Temptation & Evanescence
11 APR
Simple Minds
12 APR
Paaspop
19 APR
Lamb Of God
23 APR
Bon Iver
30 APR
Nick Cave
15 MEI
Masters of Reality
17 MEI
Waregemse Metal Day
24 MEI
W-Festival
07 JUN
Vestrock
10 JUN
Rammstein
14 JUN
Best Kept Secret
17 JUN
Green Day
18 JUN
Eric Clapton
21 JUN
TW Classic
21 JUN
Hellfest
27 JUN
Rock The Night
27 JUN
Grensrock
05 JUL
Rock Werchter
09 JUL
Iron Maiden
19 JUL
Zwarte Cross
09 AUG
Alcatraz
08 SEP
Elton John

The odd man

Kindsoldaten For Life


 

 

“Money makes the world go ... Bonkers?”

 

De feestdagen zijn in volle swing en bpost is verbaasd over de populariteit van hun nieuwe Zespri Gold priorzegel. Verder wordt deze periode voornamelijk gekenmerkt door lekker eten, gezellig samenzijn (voor mensen die nog familie en vrienden hebben) en de stressvolle zoektocht naar het perfecte cadeau (om dan uiteindelijk toch maar te grijpen naar een Zalando-bon of een Yves Rocher-pakket en te hopen dat de anderen toch wat origineler zijn). Mijn vrouw en ik wisten dit jaar, door een gebrek aan inspiratie en kapitalistische behoefte, totaal niet wat kopen voor elkaar. We hebben dan maar beslist om elk een bedrag te storten voor een goed doel, waarvan we we zeker wisten dat elke euro effectief naar dit doel gaat en niet naar wilde seksfeestjes of iPhone-needy-tieners die donateurs sprokkelen op de Lange Steenstraat in K-Town (yeah, we watch Pano). En om duidelijk te maken dat dit niet het masturberen van ons ego tot doel had, hebben we de ‘share-knop’ dan ook maar links laten liggen. Waar ik dan wel volledig de difterie van kreeg was dat ik later die dag naar ‘Game Mania’ ging, aangesproken werd om deel te nemen aan een actie voor ‘De Warmste Week’ en bij weigering het Kinderkankerfonds recht op de smoel van mijn geweten kreeg gesmeten. F*ck!  

 

Ongeacht hoe prachtig al deze arme centjes ook zijn, initiatieven als de Warmste Week zouden in feite nooit mogen bestaan in ons socialistische systeem. Nog absurder wordt het wanneer je naar de laatste ‘Roze Neuzen’-actie kijkt. Een mooie 4,3 miljoen euro werd ingezameld voor jongeren met mentale problemen. Diezelfde week kondigde de regering een besparing van 6 miljoen euro aan in deze sector. Het is alsof onze solidariteit de begroting stuurt.

 

Aan de andere kant is onze eigen regering zelf een goed doel die steun nodig heeft, maar in de plaats van financiële steun, hebben ze eerder een dosis gezond verstand nodig. Een neerwaartse spiraal van regressie, stijgende polarisatie, valse Vlaamse identiteitskaarten en de abstinentie van een nieuwe regering zijn enkel het onverteerde pindanootje in de mesthoop. Defensies nieuwste frats is de zoektocht naar Belgische kindsoldaten om hun vernieuwde voertuigen te bemannen. Na een investering van 31 miljoen euro om hun gepantserde voertuigen te “tunen” blijkt immers dat militairen er niet meer in passen, dus wordt er nu gezocht naar kleine militairen. Nu mag minister van Defensie Philippe Goffin, nadat Didier Reynders het zinkende schip heeft verlaten, dit met een rood hoofd in plaats van een rode neus gaan uitleggen in de Kamer.

 

Nu, al deze waanzin terzijde, trok ik toch eens naar het duizendjarige, verzegelde rijk van Van Quickenborne om die warmste sfeer eens zelf te gaan opsnuiven. Gelukkig had de camera geen oog voor mij, anders moest ik ook als een debiel staan zwaaien zoals de meeste van die arme stakkers op televisie. Wat ik daar wel aantrof was bijna even absurd als de Belgische midget-soldaten in een tank. Naast alle blije Kortrijkse handelaars en talrijke mensen die trots op een podium stonden om te tonen hoe hard ze hun best hadden gedaan voor anderen, zag ik een rolstoelgebonden man zonder begeleiding die zich met enige moeite op het kasseien terrein door de massa moest wurmen. Hij werd door niemand door gelaten en werd te pas en te onpas af gecoupeerd door beter mobiele mensen. Ik walgde gewoon van dit collectief negeren van deze mindervalide man. Niemand zag de man staan. Iedereen was bezig met zichzelf en hun goede doel en dit in de zogezegd “warmste” stad en de “warmste” week van het jaar. Dit is de kracht van de VRT en hun warme hersenspoeling van collectieve solidariteit waar zij vooral heel warm worden van de publiciteit. Zowel ik als mijn vrouw hadden het koud wanneer we richting auto wandelden.

 

This is The Odd Man Saying: Kijk eens eerst eens om je heen in plaats van in je portemonnee.

 

(Hans B.)

 

Meer lezen...

Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk

19 JUL 2015
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk


 

Free Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk

 

Een gezonde portie metal

 

Op de fiets met een zwoele zomerbries in de nek trapten we richting Kortrijk centrum. Als vanzelf gingen de pedalen vlotjes rond en we werden als een magneet naar de Grote Markt van de Vlasstad gezogen die wederom even het epicentrum van de metalwereld was geworden. Een container had in het verleden meestal een negatieve bijklank met vluchtelingen die bloed, zweet en tranen doorstaan om over Het Kanaal te geraken. Sinds vorig jaar heeft de goed geoliede organisatie van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival daar betekenis aan gegeven. Containerconcerten gratis en voor niks met telkenmale een mooie line-up. Dit jaar zorgde Dyscordia voor een perfect West-Vlaams voorgerecht voor de gezonde portie Zweedse metal van Avatar. Franky DSVD die stilaan de huis-DJ van dit evenement wordt, draaide alles strak aan elkaar.

 

Dyscordia heeft met twee toonvaste zangers, drie strak gespannen gitaren, een basgitaar in tegengestelde richting en een drieste drummer alles om een machtige metalgig te brengen. De Grote Markt was tegen klokslag 19u al goed volgelopen met liefhebbers en passanten. Enkele verloren dagjestoeristen op de terrasjes wisten waarschijnlijk niet meteen wat de bedoeling was van dit hele opmerkelijk gebeuren. Maar daarin kwam al snel verandering toen het zestal de containerbühne besteeg. Er werden zelfs groupies uit het verre Holland gespot die Dyscordia naar alle uithoeken van de Benelux en ver daarbuiten volgen. Zot zijn doet geen zeer en al zeker niet als mentaal op metal gaat. Piet, Stefan, Guy, Martijn, Wouter en Wouter startten hun thuismatch met volle overgave en magnifiek machtsvertoon. Ouder gerief werd snedig afgewisseld met nieuw materiaal (een kersvers album is op komst). Twin Symbiosis blijft een prachtig progressief staaltje metal, een kruising tussen het betere werk van Marillion en Opeth. Op het einde werd deze meer dan degelijk show afgerond met een moment suprême. Quickie the mighty mayor of Kortrijk himself, die zijn liefde voor drumstokken nooit onder trommels of cymbalen heeft gestoken, mocht meedrummen op Enter SandmanLars Ulrichs hart klopte zeker van trots, wink wink. Letterlijk stemmen bijeen ronselen op een originele manier noemt men dat.

 

Avatar, die op hun Europese zomertournee nog een gaatje vonden om een stop in Kortrijk te maken, waren heel goed in vorm. Na de Alcatraz editie van vorig jaar en hun passage in december in de Kreun zijn deze sympathieke Zweden vriend aan huis in Kortrijk. Zelfs Van Quickenborne mag hen tot zijn duivelse vriendenkring rekenen. Johannes Eckerström en co maakten er zoals altijd een heuse circusshow van. Met zijn baton/wandelstok/groot uitgevallen dirigeerstok stond Eckerström zijn fanfare en de opgedaagde massa moeiteloos op te zwepen. De hoge hoed, schrikwekkende schmink en de rode mantel maakten het plaatje compleet. Hail the Apocalypse zette als opener meteen de toon. Steekvlammen van allerlei allooi vlogen vurig in het rond en na wat geluidsproblemen kon Avatar pas goed uit de startblokken vliegen. Death Of Sound zette de klank terug op punt en de container daverde net niet uit zijn voegen. De sfeer zat er goed in en menig devil horns gingen goedgemutst de lucht in. Smells Like a Freakshow en Death of Sound zijn maar enkele titels van nummers die het optreden van de spitante Scandinaviërs typeerde. Avatar liet vrolijk een ongebreideld spoor van vernieling achter zich dat vele aanwezigen niet snel zullen vergeten.

 

Dit was andermaal een geslaagde editie van Alcatraz’ Free Containerconcert. Op naar volgend jaar, maar eerst het Hard Rock en Metal festival zelf op 8 en 9 augustus. ‘Hail to the people of Alcatraz!’

 

(FG & BG)

Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk
Containerconcert Alcatraz @ Grote Markt Kortrijk