Stake – Critical Method
King Hiss - Earthquaker
Opeth – In Cauda Venenum
Tool - Fear Inoculum
Killswitch Engage - Atonement
Baroness – Gold & Grey
Agenda
19 JAN
Persistence Tour 2020
23 JAN
Motsus - Carneia
24 JAN
Danko Jones
29 JAN
Sunn O)))
01 FEB
Editors
02 FEB
Slipknot
02 FEB
Sabaton
07 FEB
Dropkick Murphys
08 FEB
MoshroomFest
08 FEB
Grauzone Fest
22 FEB
The Darkness
23 FEB
1up
24 FEB
Tenacious D
13 MAA
Morcheeba
03 APR
Millionaire
04 APR
Fleddy Melculy
04 APR
Within Temptation & Evanescence
11 APR
Simple Minds
12 APR
Paaspop
19 APR
Lamb Of God
23 APR
Bon Iver
30 APR
Nick Cave
15 MEI
Masters of Reality
17 MEI
Waregemse Metal Day
24 MEI
W-Festival
07 JUN
Vestrock
10 JUN
Rammstein
14 JUN
Best Kept Secret
17 JUN
Green Day
18 JUN
Eric Clapton
21 JUN
TW Classic
21 JUN
Hellfest
27 JUN
Rock The Night
27 JUN
Grensrock
05 JUL
Rock Werchter
09 JUL
Iron Maiden
19 JUL
Zwarte Cross
09 AUG
Alcatraz
08 SEP
Elton John

The odd man

Kindsoldaten For Life


 

 

“Money makes the world go ... Bonkers?”

 

De feestdagen zijn in volle swing en bpost is verbaasd over de populariteit van hun nieuwe Zespri Gold priorzegel. Verder wordt deze periode voornamelijk gekenmerkt door lekker eten, gezellig samenzijn (voor mensen die nog familie en vrienden hebben) en de stressvolle zoektocht naar het perfecte cadeau (om dan uiteindelijk toch maar te grijpen naar een Zalando-bon of een Yves Rocher-pakket en te hopen dat de anderen toch wat origineler zijn). Mijn vrouw en ik wisten dit jaar, door een gebrek aan inspiratie en kapitalistische behoefte, totaal niet wat kopen voor elkaar. We hebben dan maar beslist om elk een bedrag te storten voor een goed doel, waarvan we we zeker wisten dat elke euro effectief naar dit doel gaat en niet naar wilde seksfeestjes of iPhone-needy-tieners die donateurs sprokkelen op de Lange Steenstraat in K-Town (yeah, we watch Pano). En om duidelijk te maken dat dit niet het masturberen van ons ego tot doel had, hebben we de ‘share-knop’ dan ook maar links laten liggen. Waar ik dan wel volledig de difterie van kreeg was dat ik later die dag naar ‘Game Mania’ ging, aangesproken werd om deel te nemen aan een actie voor ‘De Warmste Week’ en bij weigering het Kinderkankerfonds recht op de smoel van mijn geweten kreeg gesmeten. F*ck!  

 

Ongeacht hoe prachtig al deze arme centjes ook zijn, initiatieven als de Warmste Week zouden in feite nooit mogen bestaan in ons socialistische systeem. Nog absurder wordt het wanneer je naar de laatste ‘Roze Neuzen’-actie kijkt. Een mooie 4,3 miljoen euro werd ingezameld voor jongeren met mentale problemen. Diezelfde week kondigde de regering een besparing van 6 miljoen euro aan in deze sector. Het is alsof onze solidariteit de begroting stuurt.

 

Aan de andere kant is onze eigen regering zelf een goed doel die steun nodig heeft, maar in de plaats van financiële steun, hebben ze eerder een dosis gezond verstand nodig. Een neerwaartse spiraal van regressie, stijgende polarisatie, valse Vlaamse identiteitskaarten en de abstinentie van een nieuwe regering zijn enkel het onverteerde pindanootje in de mesthoop. Defensies nieuwste frats is de zoektocht naar Belgische kindsoldaten om hun vernieuwde voertuigen te bemannen. Na een investering van 31 miljoen euro om hun gepantserde voertuigen te “tunen” blijkt immers dat militairen er niet meer in passen, dus wordt er nu gezocht naar kleine militairen. Nu mag minister van Defensie Philippe Goffin, nadat Didier Reynders het zinkende schip heeft verlaten, dit met een rood hoofd in plaats van een rode neus gaan uitleggen in de Kamer.

 

Nu, al deze waanzin terzijde, trok ik toch eens naar het duizendjarige, verzegelde rijk van Van Quickenborne om die warmste sfeer eens zelf te gaan opsnuiven. Gelukkig had de camera geen oog voor mij, anders moest ik ook als een debiel staan zwaaien zoals de meeste van die arme stakkers op televisie. Wat ik daar wel aantrof was bijna even absurd als de Belgische midget-soldaten in een tank. Naast alle blije Kortrijkse handelaars en talrijke mensen die trots op een podium stonden om te tonen hoe hard ze hun best hadden gedaan voor anderen, zag ik een rolstoelgebonden man zonder begeleiding die zich met enige moeite op het kasseien terrein door de massa moest wurmen. Hij werd door niemand door gelaten en werd te pas en te onpas af gecoupeerd door beter mobiele mensen. Ik walgde gewoon van dit collectief negeren van deze mindervalide man. Niemand zag de man staan. Iedereen was bezig met zichzelf en hun goede doel en dit in de zogezegd “warmste” stad en de “warmste” week van het jaar. Dit is de kracht van de VRT en hun warme hersenspoeling van collectieve solidariteit waar zij vooral heel warm worden van de publiciteit. Zowel ik als mijn vrouw hadden het koud wanneer we richting auto wandelden.

 

This is The Odd Man Saying: Kijk eens eerst eens om je heen in plaats van in je portemonnee.

 

(Hans B.)

 

Meer lezen...

Killswitch Engage - Atonement

21 AUG 2019
Killswitch Engage - Atonement


 

Cd-review: Killswitch Engage – Atonement (4,5/5)

 

Ze zijn los, Michel!

 

Killswitch Engage is hip and happening en op het hoogtepunt van hun kunnen. Overduidelijk bewijs daarvan is hun laatste zoenoffer, Atonement. I Am Broken Too en Unleashed werden vooraf al gelost. Vooral de laatst genoemde is zoals de titel doet vermoeden: ontketenend en door merg en been. Deze kras op de ziel zou zomaar eens één van dé platen van het jaar kunnen zijn, de zware concurrentie in acht genomen. ‘Ze zijn los, Michel!’ zou José De Cauwer met overslaande stem kraaien.

 

Naast de twee vooraf geloste pareltjes staat er nog heel wat niet te versmaden gerief op deze plaat. Popelend vol ongeduld om de horde fans uit hun battle jackets te blazen. Om een edelmetalen klassieker in wording te maken, ga je niet over één nacht ijs. Er hangen bloed, zweet en tranen aan deze plaat en er werden ook oude vrienden uitgenodigd om bepaalde songs nog wat extra dynamiek te geven. Zo werden Howard Jones, ooit nog aan het roer van deze grootmacht, en Chuck Billy (Testament) gevraagd om enkele lyrics naar hun hand te zetten. Gedeelde smart is nu eenmaal halve smart.

 

Met Unleashed als speerpunt vliegt Atonement verschroeiend uit de startblokken. Frontman Jesse Leach onderging in 2018 nog een operatie aan de stembanden en dat heeft hem vocaal geen windeieren gelegd. De snedige grunts beuken in op de stormachtig golvende riffs. Het vuurtje dat Jones als ex-frontman weet op te poken op The Signal Fire is voor Leach het alarmsignaal om er zelf nog een knetterende houtblok op te gooien. In een interview vergelijkt Leach dit duet met zijn vriend als de aangestoken vuurbakens uit Lord Of The Rings. Dit gastoptreden waar het wederzijdse respect met dikke druppels van druipt zal voor Killswitch Engagers van het eerste uur vooral heel wat los maken.

 

The Crownless King komt loeihard binnen en is misschien qua luidheid letterlijk de ongekroonde koning van dit messcherpe gezelschap. Het opperhoofd van Testament laat zijn strijdkreten over de KSE-prairie draven en trekt het spreekwoordelijke laken hard naar zich toe. Als je deze oude rot op visite vraagt, krijg je waar voor je geld en bij Killswitch zullen ze het geweten hebben.

 

Het is zonneklaar dat Killswitch Engage een stevige rotsformatie zijn geworden waar de bandleden elkaar steunen en één geheel vormen. Ook al verliet frontman Leach voor een dikke tien jaar de band, de brulboei is helemaal terug en heeft nog steeds een stevige achterhoede om op terug te vullen. Na het intense I Am Broken Too laat As Sure As The Sun Will Rise de plaat met een glorierijke zonsopgang [BG1] ontwaken voor het tweede deel. Deze track zou titelgewijs als opener ook niet misstaan. Op Know Your Enemy, Take Control en Ravenous worden tussendoor nog enkele gratuite muilperen uitgedeeld.

 

 

Bij I Can’t Be The Only One staan de rollende roffels van drummer Justin Foley centraal. Deze vette streep metalcore is de perfecte prelude voor Bite The Hand That Feeds, het straffe sluitstuk van deze plaat. Het laatste streepje energie wordt hier als parels voor de zwijnen te grabbel gegooid. Atonement is naar onze bescheiden mening misschien wel de beste worp sinds hun debuut Alive or Just Breathing (2002), die ons 17 jaar geleden ruw uit onze nu-metal-trip sleurde. Het is van begin tot einde een serenade, zelfbewust met het hart op de tong.

 

Op 22 oktober komen ze dit blinkende pareltje voorstellen in de AB. We konden ons geen betere zaal voorstellen.

 

BG