BEAR – Propaganda
Loathe – I Let It in and It Took Everything
Elder - Omens
Nightwish - Human. :II: Nature.
Rawdriguez - Asylum Of The Arcane
Novelists Fr
Agenda
07 JUN
Vestrock
10 JUN
Rammstein
14 JUN
Best Kept Secret
17 JUN
Green Day
18 JUN
Eric Clapton
21 JUN
TW Classic
21 JUN
Hellfest
27 JUN
Rock The Night
27 JUN
Grensrock
05 JUL
Rock Werchter
09 JUL
Iron Maiden
19 JUL
Zwarte Cross
09 AUG
Voltage festival 2020
09 AUG
Alcatraz
08 SEP
Elton John
19 OKT
Peter Hook
29 OKT
Kensington
28 NOV
Waregemse Metal Day

The odd man

United States of achterlijkheid


 

 

“M-merika ... fuck yeah”

 

Er bestaan vele soorten blokken: legoblokken, oostblokken, Maggie De Blocken, ... Nu ik een dochter heb, besef ik ook dat er zoiets bestaat als cockblocken en voor het eerst kreeg ik deze maand ook de writer’s block op mijn schoot geworpen. Gezien ik mijn dyslexie als sinds het lager als excuus gebruik en dus deze leugen in leven moet houden, heb ik altijd mijn bevallige echtgenote nodig om te voorkomen dat deze berg stront van een column geen uitgesmeerde poep wordt. Zonder haar zou ik namelijk een tekst produceren die Henri Poincaré zou kunnen gebruiken om zijn chaostheorie te staven. Helaas was mijn vrouwmens het strontmoe om coronacolumns te verbeteren, dus moest ik elders inspiratie zoeken.

 

Even dacht ik om te schrijven over onze eigenste Belgische Trump Junior, het broekventje Van Langenhove, die er terug in geslaagd is half Vlaanderen te verontwaardigen door een 19-jarig meisje te body-shamen. Aan de andere kant is het misschien ook diezelfde helft van Vlaanderen die gretig een filmpje deelt op sociale media van Stef Wauters die Maggie De Block in het VTM-nieuws ‘het zwaargewicht van Open-VLD’ noemt. Ik moet toegeven, ik moest toch ook wel even gniffelen... Dat vond ik wat hypocriet, dus dat idee heb ik dan maar van tafel gegooid.

 

Gelukkig kan je er nog altijd op vertrouwen dat ‘the big dog’ señor Donald Trump himself, weer een stoot uit haalt. Hij maakte namelijk bekend dat hij uit het WHO stapt en de bijhorende 450 miljoen dollar elders zal besteden (aan de opstart van Trump-care eventueel?). Volgens ‘The Donald’ staat het WHO te veel onder invloed van China en is het dus hun schuld dat er meer dan 100.000 Amerikaanse burgers overleden zijn aan Covid-19. De gradatie waarin hij zijn verantwoordelijkheid weg wuift en de rollen tracht om te keren, zorgt er zelfs voor dat Zach ‘Fuckboy Airlines’ van Temptation Island onder de indruk is.

 

Waar ik vroeger opkeek naar het almachtige Amerika, is mijn perceptie van het land, mede door wat maturiteit bij te kweken, maar ook door Trump aan het werk te zien, de laatste jaren sterk veranderd. Als je kijkt naar de gradatie van armoede en de hoeveelheid mensen in de rij van de voedselbanken, beginnen er al wat belletjes te rinkelen. Één dag beademing op de Intensive Care kost een Amerikaan net iets meer dan 10.000 dollar. Zelfs de gaatjes vullen in hun tanden zit er voor de meeste Amerikanen niet in, terwijl dit bij ons grotendeels wordt terugbetaald. Laat ons vooral ook niet de watercrisis van Flint (Michigan) vergeten, waarbij een volledige (voornamelijk gekleurde) stad loodvergiftiging opliep. Dat was nog in Obama-tijden, je kan dus niet alles op arme Donald afschuiven, maar je kan er toch echt niet omheen dat Amerika op een derdewereldland begint te lijken... Toch kijken nog steeds heel veel mensen op naar deze ‘failed state’.

 

Niet enkel op vlak van volksgezondheid en politiek is deze natie een farce. Acht op de tien Amerikanen gelooft in engelen en Darwins evolutietheorie staat nog steeds ter discussie. De reden waarom ze het metrische systeem niet gebruiken is zelfs religieus getint. Lobbyisten hadden de regering namelijk gezegd dat het metrische systeem door Franse atheïsten werd bedacht. Need I say more? Begint het grote Amerika wat te stinken? Wacht, het wordt alleen maar erger als je weet dat naast Somalië en Zuid-Soedan, de VS het derde land is die het internationale Verdrag van de Rechten van het Kind niet heeft ondertekent. Ga naar Walmart en je zal naast het knutselgerief munitie kunnen kopen. Een vuurwapen van ‘Hello Kitty’ voor de kids? No problemo!

 

Het begint stilaan door te dringen dat de zogezegde Amerikaanse droom meer weg heeft van een nachtmerrie. Taferelen als in ‘The Handsmaid Tale’ zouden wel eens waar kunnen worden. Als ik Mexico was, zou ik betalen voor die muur...

 

This is The Odd Man saying: Dan hebben we het nog niet gehad over die Dettol

Meer lezen...

Nightwish - Human. :II: Nature.

14 APR 2020
Nightwish - Human. :II: Nature.


 

 

Cd-review:  NIghtwish – Human. :II:  Nature.

 

Dit is het negende album van deze Finse band opgericht door Tuomas Holopainen (keyboard). Dit zestal heeft een Nederlandse leadzangeres, Floor Jansen, en een Engelse doedelzakspeler, Troy Donockley. De doedelzak bij Nightwish is geen Schots maar een Iers instrument. Drummer Kai Hahto is nu een definitief lid van de band. Nightwish brengt nog steeds hun vertrouwd geluid: symfonische gothic met folk- en klassieke metal invloeden. En dat doen ze goed. Perfect eigenlijk. Dit product is pure klasse. Een muzikaal avontuur met onvoorziene wendingen. Deze schijf sleept u mee in een éénentachtig minuten durende reis rond de wereld vliegend op kilometers afstand. Het werk wordt uitgebracht in verschillende versies. O.a. een dubbel CD, een driedelig vinylalbum, een CD versie met booklet enz.

Er wordt afgetrapt met ‘Music’. Een song met alles erop en eraan. Zeer aparte zanglijnen en mooie twin-gitaren. ‘Noise’ is hun recentste single. Een bombastisch en theatraal muziekstuk.

 

‘How’s The Heart’ kan zó op de radio. Dit ligt goed in het oor en neigt naar Ierse folk. ‘Endlessness’ is een low-temposong met veel samenzang. ‘Pan’ heeft dan weer drukke meerstemmige zangpartijen. Troy Domockley neemt de leadzang voor zich in ‘Harvest’.

Hier gaan de hoofdrollen naar de keys & pipes. De Ierse folk is duidelijk aanwezig.

Anderzijds is het werk dat de synths en gitaren neerzetten op Human Nature subliem.

 

Het tweede deel van Human Nature bestaat op wat achtergrondkoortjes, gepraat en enkele ooh’s en aah’s na, uit een volledig instrumentaal werk. Maar vergis u niet: dit is echt topklasse. Het gaat hier over één lang muzikaal verhaal met als titel: All The Works Of Nature Which Adorn The World. Dit avontuur vormt een geheel en is een soort mengelmoes van klassieke muziek in een symfonisch metaljasje en filmmuziek.

 

Componist Tuomas Holopainen heeft hier zichzelf overtroffen. Dit verveelt geen minuut. Precies of je u in dromenland waant.

 

Nightwish heeft zich opnieuw laten gelden. En hoe!

 

Human Nature is een werkstuk waar emotie en kunst hand in hand gaan.

Op hun website staan negen videoclips mét songtekst uit Human Nature. Een bezoekje waard.

 

 

Guido Grymonprez.