Stake – Critical Method
King Hiss - Earthquaker
Opeth – In Cauda Venenum
Tool - Fear Inoculum
Killswitch Engage - Atonement
Baroness – Gold & Grey
Agenda
23 NOV
The bollock Brothers
23 NOV
H8000 Hardcore H8000 Book
27 NOV
Gwar
27 NOV
Cult of Luna
28 NOV
Stake
29 NOV
Goose
29 NOV
Definitivos - 40 Years
30 NOV
Troyfest
30 NOV
Mustasch
02 DEC
Bokassa
03 DEC
Trixie Whitley
04 DEC
Rhea
06 DEC
Mauro - Per W
07 DEC
Max and Igor Cavalera
07 DEC
Age of Love xxl
29 JAN
Sunn O)))
01 FEB
Editors
02 FEB
Slipknot
02 FEB
Sabaton
22 FEB
The Darkness
13 MAA
Morcheeba
03 APR
Millionaire
04 APR
Fleddy Melculy
04 APR
Within Temptation & Evanescence
19 APR
Lamb Of God
30 APR
Nick Cave
17 JUN
Green Day
18 JUN
Eric Clapton

The odd man

De Dikke Bedonkedonk Brief der Vandalen


 

“Lief, klein konijntje had een schrijffout in zijn naam”

 

Ondanks alle interessante gebeurtenissen van de afgelopen maand(en), kan ik hier deze maand helaas mijn vaste en kritische pen niet op richten. Ik had het namelijk te druk met het schrijven van een brief aan de auteur van een woordenboekje in mijn kast, een obese gast die Van Dale heet ofzoiets… Bij gebrek aan column, zullen jullie het moeten stellen met een kopie van mijn brief aan bovengenoemde heer.

 

 

Geachte Heer Van Dale,

 

In de loop van de geschiedenis hebben onze woorden een grote evolutie meegemaakt. Onze taal is constant in ontwikkeling, of we dat nu willen of niet.

 

Na een grondige observatie en filosofische studie van mijn konijnen, heb ik besloten deze evolutie een handje toe te steken. Ik ben immers de mening toegedeeld dat konijnen een meer accurate benaming kunnen gebruiken, namelijk ‘bedonkedonk’. In deze korte, maar doorslaggevende brief van historische waarde zal ik trachten mijn mening toe te lichten en u van deze stelling te overtuigen.

 

Wanneer je kijkt naar het bewegingspatroon van een konijn, zie je een zigzaggende op-en-neer-beweging. Je zou deze verplaatsingen kunnen vertalen naar “donke bedonke donke”. Vervolgens kan je, wanneer je hun achterwerk bestudeert, een egaal, rond en behaard kontje zien dat meer weg heeft van een dikke “bedonkedonk”. Daarbovenop mag hun naam na al die tijd toch wel eens  veranderen? Zoals ik tegen mijn monogame vrouw altijd zeg: “Verandering van spijs doet eten!”

 

Mijn overige argumentering is jammergenoeg verloren gegaan. De meeste van deze motiveringen kwamen in mij op terwijl ik op café zat. Aangezien bierkaartjes minder en minder te vinden zijn in onze Vlaamse kroegen (met dank aan de linkse strijd tegen de bierkaartindustrie), moest ik me behelpen met mijn mobiele telefoon. Gezien ik beschik over een ouder model van die met fruit op, is deze meer plat dan opgeladen. Daarom werd de rest van mijn bewijsvoering niet genoteerd tijdens de zatte avond waarop dit ingenieuze idee werd bedacht.

 

Niettegenstaande ben ik in de veronderstelling dat ik genoeg kracht kan zetten achter de notie om de term ‘konijn’ officieel te laten veranderen naar ‘bedonkedonk’.

 

Ik hoop spoedig iets te horen van uw beslissing omtrent deze zinnige vraag.

 

Hoogachtend,

The Odd Man, PhD in Bullshit en Nobelprijswinnaar in wording.

 

 

 

 

Meer lezen...

Tool - Fear Inoculum

01 SEP 2019
Tool - Fear Inoculum


 

Review: TOOL – Fear Inoculum

 

De langverwachte nieuwe schijf van TOOL is eindelijk uit. Er ging dertien jaar over. Het was even schrikken toen ik de prijs van het ‘pakket’ zag. Die varieert van €83 tot €99,99. Zelfs tot €112 in de winkel van ons allemaal. Er zou beeldmateriaal bijgevoegd zijn mét scherm van 4”, toegang tot extra songs via internet en zelfs een luidspreker. Ook nog een boekje met info, artwork en foto’s verdeeld over zesendertig bladzijden. Zeven songs staan op de schijf. TOOL is trouw gebleven aan hun eigenheid. Vanaf de eerste tonen weet je onmiddellijk dat je een TOOL-schijf beluistert. Alle songs zijn, zoals op hun vorige albums, voorzien van een intro die verschillen van lengte. Uiteraard klinkt de schijf als een klok. Dit is opnieuw een fantastische productie. 

 

Openingstrack ‘Fear Inoculum’ start met cellogeluid, klavencimbel en oosters klinkende handpercussie. Er wordt snel overgegaan naar hun kenmerkend samenspel van basgitaar en drums. Zanger Maynard James Keenan is nog steeds top. Zijn zachte zangpartijen zweven op de uitstekende muziek. De song steekt barstensvol variatie. Van een opener gesproken.  ‘Pneuma’ heeft ook een aparte start. Na de intro is het opnieuw genieten van hun typische stijl met zangpartijen in tegenritme. En wat een geluid. Halfweg wordt opnieuw gebruik gemaakt van handpercussie. Plots treed de gitaar naar voren met een sterke riff om vervolgens de bas en drum mee te sleuren naar een climax. Top!

 

‘Invincible’ opent met gitaargetokkel bijgestaan door een voor mij onbekend snaarinstrument dat zorgt voor een vibe. Halfweg worden we getrakteerd op een ferm stuk ritme gebracht door alle instrumenten inclusief zang.  Strak.  Na 8’ eist de gitaar de hoofdrol op. Maynard, handig gebruik makend van zangeffecten, laat zich leiden. Na 9’30” volgt de tweede traktatie.  Klasse.

 

In ‘Descending’ mag gitarist Adam Jones zijn duivels ontbinden. Er komen zelfs twin-gitaren, wah-wah pedalen én een bottleneck aan te pas. ‘Culling Voices’ start zacht met synths, zang en gitaargetokkel.  Deze song blijft tot aan minuut zes zeer ingetogen.  Dan gaat het over naar een aanstekelijke riff om daarna terug af te zwakken naar het ingetogen gedeelte.

 

‘Chocolate Chip Trip’ is een kort tussendoortje. Improvisatie met geluiden en drums. Het is een soort intro voor het laatste nummer op de schijf ‘7empest’. Na wat gitaargetokkel wordt een riff ingezet. Hevige zangpartijen tillen het nummer naar een hoger niveau.  Er wordt duchtig ‘gehakt’ op gitaar en bas. Er is duidelijk méér gitaar aanwezig in dit werk. Deze song leunt dichter aan bij het oudere TOOL-werk.  We kunnen besluiten dat ‘Fear Inoculum’ een absolute topschijf is geworden. De songs hebben een duurtijd van gemiddeld 11’30” met uitzondering van ‘Chocolate Chip Trip’.

 

Hopelijk laat de band ons niet opnieuw een tiental jaren in het ongewisse.       

 

Guido Grymonprez