Boekreview: Doodsvlucht (Bear Grylls) (4/5)
De grillen van den Bear zijn ondoorgrondelijk
Bear Grylls, de man die ons wilde zwijnen leerde pakken en zonder scrupules toonde hoe voedzaam een schapenoog was. Onlangs kwam hij nog negatief in het nieuws doordat hij zijn zoontje van elf had achtergelaten op een rots voor de Welshe kust bij een geënsceneerde reddingsactie. Maar zijn realitysoap Man vs. Wild is nog steeds van het beste wat Discovery Channel te bieden heeft tussen de andere docu-bagger en behoort, voor ons toch, tot het collectieve geheugen. Dat Grylls ook spannende verhalen kan vertellen is al lang geen geheim meer. Met zijn goed gevulde carrière heeft hij genoeg meegemaakt om een hele encyclopediereeks te vullen. Doodsvlucht (Ghostflight) is zijn fictie-debuut en het nam ons in deze reisloze zomer mee op een wonderbaarlijke trip vol verrassingen.
Grylls schreef dit verhaal natuurlijk niet alleen. De man kent zijn beperkingen, zelfkennis is het begin van alle wijsheid zou een quote van de Britse avonturier kunnen zijn. Met de hulp van ghostwriter Damien Lewis werden de ideeën en eigen ontdekkingen van Grylls in boekvorm gegoten. Het resultaat is een thriller-cocktail met avontuur, geschiedenis en spanning als hoofdingrediënten. Her en der kan den Bear het natuurlijk niet laten om een overlevingstechniek, die kan toegepast worden in een penibele situatie, mee te geven. Het hoofdpersonage Will Jaeger is dan ook grotendeels gebaseerd op de bekende tv-persoonlijkheid. Het opzet is opgebouwd rond een verlaten vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog dat al 70 jaar ligt te roesten in een afgezonderde uithoek van het Amazonewoud. Jaeger die zich doorheen het verhaal ontpopt tot een moderne Indiana Jones gaat met een internationaal gezelschap en een filmploeg in hun zog op zoek naar de geheimen die het wrak nog moet prijsgeven. Een onbekende vijand, die onder andere beschikt over drones en helikopters, en een geïsoleerde indianenstam maken de boswandeling van Jaeger en zijn team extra moeilijk. Daarnaast herbergt het Amazonewoud nog een heleboel andere gevaren.
Grylls geeft ons doorheen zijn vertelling een lesje nazi-historiek met een gevonden oorlogskoffer van zijn grootvader als uitgangspunt. Het vuile spel dat na de oorlog door nazi-kopstukken (en de geallieerden) gespeeld werd, wordt breed uitgesmeerd. Er zijn voldoende aanknopingspunten voor een volgend deel waar we nu al ongeduldig op zitten te wachten. In de verfilming, die er zeker zal komen, mag Bearke van ons zelf de hoofdrol vertolken. Ideaal leesvoer voor jong en oud.
(BG)