Sum 41
Francesco and The Black Swans
Meltheads - Decent Sex
Magnum - Here Comes The Rain
Five Finger Deatch Punch
Evergrey
Agenda
27 JUL
Weitjerock 2024
07 AUG
Opeth
10 AUG
Massive Attack 2024
11 AUG
Lokerse feesten 2024
11 AUG
Alcatraz 2024
17 AUG
Dynamo Metal Fest 2024
21 AUG
The Amighty Affliction
25 AUG
W-Festival 2024
25 AUG
Pelagic Fest 2024
30 AUG
Soulfly
31 AUG
Roadrock 2024
07 SEPT
Pellicu-Live 2024
10 SEPT
Schippersweekend
15 SEPT
Heilung
21 SEPT
Within Temptation (Nl)
25 SEPT
Sonata Arctica
25 SEPT
Battle Beast
29 SEPT
Our Last Night
01 OKT
Frog Leap
04 OKT
Within Temptation
06 OKT
Imminence
11 OKT
John Coffey
13 OKT
Arch Enemy - In Flames
18 OKT
FM
19 OKT
DI-RECT
19 OKT
Y&T 2024
20 OKT
Desertfest 2024
20 OKT
The Ghost Inside
22 OKT
Starset
30 OKT
Kamelot
30 OKT
Nick Cave
31 OKT
Accept 2024
01 NOV
Beartooth
01 NOV
Stake
03 NOV
Sepulfest
05 NOV
Sepultura
06 NOV
Dark Tranquility
08 NOV
Frank Boeijen
10 NOV
Hells Balls Belgium 2024
10 NOV
Hot Water Music
12 NOV
Hardcore superstar
16 NOV
Helldorado 2024
17 NOV
The Last Dinner Party
17 NOV
Smash Into Pieces
19 NOV
Wardruna
26 NOV
Beth Hart
29 NOV
Pro-pain
06 DEC
You Me At Six
08 DEC
Cradle Of Filth
13 DEC
Evergrey
15 DEC
Kreator - Anthrax
09 FEB
Thundermother
09 FEB
Bullet For My Valentine - Trivium
14 FEB
Motionless In White
15 FEB
Reverze 2025
10 MEI
Joe Bonamassa

Concert report - Briqueville - Wixcakes

05 FEB 2024
Concert report - Briqueville - Wixcakes

 

B R I Q U E V I L L E + WIXCAKES @ TRIX, ANTWERPEN – 01/02/2024

 

Het mysterieuze gezelschap B R I Q U E V I L L E bracht eind vorig jaar zijn intussen al vierde album uit. Een plaat die tijd nodig heeft om te groeien, zo bleek. Met spijt in het hart moesten we de releaseshow toen missen, maar het sprak voor zich dat we de eerstvolgende kans om hen opnieuw aan het werk te zien ook zouden grijpen. Dat hebben we ons in ieder geval niet beklaagd want we werden weer getrakteerd op een intense show van de in mantels geklede en gemaskerde figuren.

 

Als voorprogramma werd Wixcakes uitgenodigd door de headliners zelf. Het is eerlijk gezegd onze eerste confrontatie met dit trio, dat de taak krijgt om ons alvast voor te bereiden op de pletwals die er na komt. En dan blijken er toch wel enkele bekende koppen mee te spelen zeker: we herkennen Alessio Di Turi op drum en zang, Sean Willekens op bas en zang en Dennis Pieters zorgt voor de rockende gitaren. De band komt dus uit de scene waarin we ook The Sore Losers, Sha-la-lee’s en The Love vinden en neemt al die muzikale invloeden hier ook mee. We horen classic rock met knipogen naar Led Zeppelin en iets rustigere bluesy momenten. En die heerlijke, typerende Black Sabbath-invloed! Af en toe is er meerstemmige zang en die geeft zeker een meerwaarde, maar de garage rock-momenten zorgen er voor dat het gaspedaal ingeduwd wordt en het af en toe lekker schuurt. Zeer fijne, fuzzy proto punk garage of hoe je het ook wil noemen, dus. Feit is dat fans van bands als Fu Manchu, Monster Magnet, Fuzz samen met ons mogen hopen dat we de heren vaker tegenkomen. Festivals als Sjock en Desertfest lijken ons daarvoor zeer geschikt.

 

Bezwerende, Oosters aandoende klanken kondigen de komst van Briqueville aan. Langzaam bouwt de band daarop verder, met esoterisch aandoende gitaarklanken die de spanning en intensiteit opdrijven. Dit is altijd de kracht van deze gemaskerde bende geweest: de beklijvende postmetal een extra enigmatisch jasje geven. De ingehouden dreiging die elk moment kan openbarsten, de chugging gitaren en de synths zorgen er altijd weer door dat je helemaal meegezogen wordt in de wereld van het vijftal uit Steendorp. Mysterieuze, weeklagende vocalen versterken de sfeer en zijn eigenlijk vooral een extra instrument en niet bedoeld als zang waar je als luisteraar een houvast aan hebt.

 

Wanneer Briqueville dan de duivels die achter de maskers schuilen loslaat, dan beuken de percussieve drums, de ronkende bas en scheurende gitaren in op de toehoorders en dan bewegen alle koppen alsof ze allen gehypnotiseerd zijn. De band stond er al van in het prille begin, maar je voelt de ervaring van de jaren, zowel qua albums als optredens. Het vijftal gaat meesterlijk om met de balans tussen introspectieve, melodieuzere en meer postrock georiënteerde momenten en keiharde passages die mokerslagen uitdelen en net daardoor des te harder binnenkomen. We horen altijd de invloed van een Amenra die met zijn verzwelgende mix van metal, doom, sludge en hardcore de weg heeft voorbereid voor talloze landgenoten. Briqueville doet daar al jaren zijn eigen, geheimzinnige ding mee en met groot succes. Ze zijn mee vaandeldragers van het genre in ons land en ze hebben ons live nog nooit ontgoocheld, ook nu weer was het een ervaring die diep groef. De boeiende, donderende finale zorgt altijd weer voor een emotionele catharsis, zoals dat hoort bij de echt goede shows in dit genre. 



Rev: Joris Smeets

Pic: Istvan Bruggen Photography

 

Full photo report : Briqueville

 

 

Concert report - Briqueville - Wixcakes
Concert report - Briqueville - Wixcakes
Concert report - Briqueville - Wixcakes
Concert report - Briqueville - Wixcakes
Concert report - Briqueville - Wixcakes
Concert report - Briqueville - Wixcakes
Concert report - Briqueville - Wixcakes
Concert report - Briqueville - Wixcakes
Concert report - Briqueville - Wixcakes