Fire Down Below – Low Desert Surf Club
Prong - State of Emergency
Asking Alexandria
Dog Eat Dog - Free Radicals
Korinthians - A Major Walk
Metallica - 72 Seasons
Agenda
02 DEC
Shaka Ponk
02 DEC
Blast From The Past
03 DEC
Babymetal
09 DEC
Living Colour
15 DEC
TSAR B
23 DEC
Noordkaap
21 JAN
Soulwax
25 JAN
The Sisters Of Mercy
26 JAN
Tesseract
03 FEB
MidWinter Prog Festival
04 FEB
Bad Omens
16 FEB
Thrice
19 FEB
Enter Shikari
22 FEB
Nothing More
24 FEB
Into The Void
25 FEB
Dragonforce - Amaranthe
03 MRT
Rebellion Tour 2024
08 MRT
Editors
09 MRT
Headbangers-parade
10 MRT
Filter
16 MRT
Mooneye
17 MRT
Amaranthe - Dragonforce
21 MRT
Whispering Sons
31 MRT
Paaspop 2024
03 APR
Ozric Tentacles
05 APR
Blind Channel
05 APR
Simple minds
07 APR
Among The Angels 2024
07 APR
Joe Bonamassa
24 APR
Keane
26 APR
Beyond The Black
26 APR
Slash
07 MEI
VV
09 MEI
Son Mieux
11 MEI
Landmvrks
18 MEI
Miracle Metal Meeting
28 MEI
Bruce Dickinson
09 JUN
Kane
10 JUN
Judas Priest
18 JUN
Live /s Live 2024
27 JUN
Rammstein 2024
28 JUN
Midsummer Prog Festival
30 JUN
Hellfest 2024
11 AUG
Alcatraz 2024
17 AUG
Dynamo Metal Fest 2024
05 OKT
Within Temptation
13 OKT
Arch Enemy - In Flames
01 NOV
Beartooth

King Buffalo - Regenerator

04 AUG 2022
King Buffalo - Regenerator

 

Review: KING BUFFALO – Regenerator

 

Een pandemie kan zijn voordelen hebben. ‘Regenerator’ is het derde werkstuk in een anderhalf jaar van deze New-Yorkse band. Na de albums ‘The Burden of Restlessness’ en ‘Acheron’ heeft KB alweer zeven songs opgenomen en worden als vijfde full album op ons losgelaten. ‘Regenerator’ staat bol van moderne psychedelische songs op progressieve ritmes. De opener ‘Regenerator’ zorgt al meteen voor een verrassing. Een permanent snel ritme en een ondersteunende strakke baslijn vormen de basis voor een psychedelische trip die we al een lange tijd niet meer gehoord hebben.  Gitarist Sean McVay laat zich hier gaan dat het een lust voor het oor is. ‘Mercury’ heeft een nerveus jazzy ritme.  Hier is een hoofdrol weggelegd voor bassist Dan Reynolds. De gitaar maakt gretig gebruik van een looper om daarop volop te kunnen variëren. ‘Hours’ werd ons voorgesteld een tijdje terug via YouTube. Er wordt opnieuw voor een snel ritme geopteerd. Een riff in vette distortion zet ons op weg. De zanglijn is een echte earworm. Dito gitaarmelodie. Je krijgt dit niet meer meteen uit uw hoofd.

Enkel synths, gitaar en zang is er nodig om aan te tonen dat een song niet ingewikkeld hoeft te zijn . ‘Interlude’ wordt door Sean gebracht.  Geen beat, geen bas. Bij ‘Mammoth’ worden we halfweg getrakteerd op mokerslagen gevolgd door een imponerende gitaarsolo. Kippenvel!

 

Opvallend: gedubde zanglijnen naar het einde toe ondersteund door een Hammond.

 

Een cleane gitaarsound vol delay zet ‘Avalon’ in. Deze song is een speeltuin voor Dan. De basloopjes zijn om van te smullen. De zang in het refrein, dat trouwens maar tweemaal in de song voorkomt, wordt in harmonie gebracht. Bij afsluiter ‘Firmament’ zijn we voor meer dan negen minuten zoet. Voor mij het hoogtepunt van de schijf. Het nummer bouwt langzaam op met een gevoelige zanglijn. Het drumwerk is top. Na drie minuten krijg de song vorm. De mokerslagen zijn terug. Vette sound met korte gitaarsolo. Sean krijgt hier alle ruimte. Zijn gitaar huilt als nooit tevoren. En alweer mokerslagen. De finale is indrukwekkend. Wat een song.

 

Waar King Buffalo het blijft halen is een raadsel. Ze blijven trouw aan hun stijl maar toch merk je veranderingen op in de afwerking. De synths zijn meer aanwezig. Er wordt duchtig geëxperimenteerd met gitaarklanken die altijd de song ten goede komen. Mooie herkenbare gitaarmelodieën in een effectensaus. Er zit altijd een groeiproces in de nummers en KB heeft goed begrepen dat eenvoud siert qua structuur…als het maar varieert en strak wordt gebracht. Dit product is af. Een echte aanrader!

 

Guido Grymonprez.