Sum 41
Francesco and The Black Swans
Meltheads - Decent Sex
Magnum - Here Comes The Rain
Five Finger Deatch Punch
Evergrey
Agenda
27 JUL
Weitjerock 2024
07 AUG
Opeth
10 AUG
Massive Attack 2024
11 AUG
Lokerse feesten 2024
11 AUG
Alcatraz 2024
17 AUG
Dynamo Metal Fest 2024
21 AUG
The Amighty Affliction
25 AUG
W-Festival 2024
25 AUG
Pelagic Fest 2024
30 AUG
Soulfly
31 AUG
Roadrock 2024
07 SEPT
Pellicu-Live 2024
10 SEPT
Schippersweekend
15 SEPT
Heilung
21 SEPT
Within Temptation (Nl)
25 SEPT
Sonata Arctica
25 SEPT
Battle Beast
29 SEPT
Our Last Night
01 OKT
Frog Leap
04 OKT
Within Temptation
06 OKT
Imminence
11 OKT
John Coffey
13 OKT
Arch Enemy - In Flames
18 OKT
FM
19 OKT
DI-RECT
19 OKT
Y&T 2024
20 OKT
Desertfest 2024
20 OKT
The Ghost Inside
22 OKT
Starset
30 OKT
Kamelot
30 OKT
Nick Cave
31 OKT
Accept 2024
01 NOV
Beartooth
01 NOV
Stake
03 NOV
Sepulfest
05 NOV
Sepultura
06 NOV
Dark Tranquility
08 NOV
Frank Boeijen
10 NOV
Hells Balls Belgium 2024
10 NOV
Hot Water Music
12 NOV
Hardcore superstar
16 NOV
Helldorado 2024
17 NOV
The Last Dinner Party
17 NOV
Smash Into Pieces
19 NOV
Wardruna
26 NOV
Beth Hart
29 NOV
Pro-pain
06 DEC
You Me At Six
08 DEC
Cradle Of Filth
13 DEC
Evergrey
15 DEC
Kreator - Anthrax
09 FEB
Thundermother
09 FEB
Bullet For My Valentine - Trivium
14 FEB
Motionless In White
15 FEB
Reverze 2025
10 MEI
Joe Bonamassa

Concert report: Machine Head

07 JUN 2024
Concert report: Machine Head

 

MACHINE HEAD

 

04/06/2024 @ 013 – Tilburg NL

 

Een van grootste metalbands die in de 013 passeert, daar zijn we altijd graag bij! De grootte van deze concertzaal is wat ons betreft ideaal voor dit soort optredens: er kan heel wat volk in voor een geweldige sfeer maar het is geen grote, betonnen bunker en dus blijft het toch altijd gezellig genoeg. Bovendien is de sound hier altijd fantastisch en dat hebben we toch nodig in dit genre. De band uit Oakland, California zet een gevarieerde en zeer straffe show neer met tracks uit (bijna) alle albums, die warm onthaald wordt door de volgelopen zaal.
 

Het voorprogramma wordt vanavond verzorgd door Another Now. De band uit Eindhoven komt zeer professioneel uit de hoek met een moderne metalcore sound. We horen afwisselend brute riffs met felle screams en melodieuze gitaarhooks en cleane zang van de bassist. Hier en daar ontwaren we ook een nu metal-invloed in de riffs en sound. Er lopen ter ondersteuning ook tapes mee met elektronische geluiden, op een bepaald moment zelfs dancebeats en een andere keer eerder rustig en glitchy klinkend. Die elektronica is voor ons geen meerwaarde en over het algemeen kan de band ons niet echt bij het nekvel grijpen. Maar het mag duidelijk zijn dat het lokale vijftal zijn kans vandaag gegrepen heeft met deze goede set want rondom ons zien en horen we veel waardering.
 

Het was al een hele tijd geleden dat we Machine Head live aan het werk zagen, meer dan 10 jaar geleden denken we zo. Dat was op Graspop en het was de eerste keer dat we hen in levende lijve konden aanschouwen en het was helaas ontgoochelend. Niet omdat de band, waarvan we van in het prille begin fan waren, het er zo slecht van af bracht maar vooral door de typische, opgepompte, overdreven Amerikaanse stijl en aanpak van frontman Robb Flynn. We hebben een gloedhekel aan die lege leuzes als ‘you’re so amazing’, ‘you’re the best crowd ever’ enzovoort en knapten er volledig op af. En we bekennen dat we de band daarna ook qua albums wat kwijt geraakt zijn. Maar de recente liveshows, in het bijzonder Graspop 2023, waren naar verluidt zo goed dat we deze keer toch niet wilden overslaan.
 

Vanaf opener ‘Imperium’ slaat de vlam in de pan en dat mag je letterlijk nemen: vlammenwerpers vooraan het podium knallen metershoog en we voelen de hitte op ons gezicht. De fotografen liepen het risico dat hun wenkbrauwen in de fik vlogen, het leek wel even een Rammstein-show! Achteraan zit drummer Matt Alston op een erg hoog podium, met daarboven het scherm met de visuals. Die focussen meestal op de hoes van het album waaruit de nummers gespeeld worden, met soms animaties van die hoezen of andere filmpjes tussendoor. Nooit overdreven of de aandacht afleidend, maar wel cool. De intussen al lang dienende bassist Jared MacEachern (die ook backing vocals voor zijn rekening neemt) is sympathiek en beweeglijk en zoekt veel interactie met het publiek, lead gitarist Reece Scruggs is iets minder prominent maar doet perfect wat hij moet doen: scheuren en shredden.
 

Met ‘Ten Ton Hammer’ worden de old school fans ook al meteen op hun wenken bediend. Dan is het de beurt aan ‘Chøke on the Ashes øf Yøur Hate’ van het meest recente album ‘Of Kingdom And Crown’ uit 2022. Er zullen nog 2 andere nummers uit die plaat aan bod komen en het is ook volkomen logisch dat de band die wil presenteren. Hoewel het nummer vlot wordt meegezongen, is het voor ons geen must in de set. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat Robb Flynn het die eerste nummers niet kan laten om weer voortdurend clichés de zaal in te roepen, over aansporen tot circle pits, ‘lose your shit’, ‘jump up and down’, ‘make some noise’, ‘throw those fists up in the air’, ‘wave your hands from side to side’, ‘let me hear you’, ‘scream for me’, ‘shoutout to the ragers of Killburg’ enzovoort. Via zeer sterke versies van ‘Now We Die’, ‘Is There Anybody Out There?’ en het fantastische ‘Aesthetics of Hate’ (dat opgedragen wordt aan Dimebag) komen we tot een eerste absolute hoogtepunt met ‘Old’ van het legendarische debuut ‘Burn My Eyes’. Het publiek brult ‘Jesus wept’ luidkeels mee, maar de metalgoden zullen zeker niet treuren bij dit geweld.
 

De intro van het recente ‘Slaughter the Martyr’ zorgt even voor een rustpunt vooraleer het keihard openbarst en opgevolgd wordt door ‘Locust’, ‘The Blood, the Sweat, the Tears’ en ‘Nø Gøds, Nø Masters’. Een overbodige solomoment voor gitarist Reece Scruggs zorgt voor de overgang naar ‘Darkness Within’, waarbij frontman Robb vertelt dat het stamt uit een donkere tijd toen hij het niet meer zag zitten. Hij is er door gekomen en die boodschap wil hij ook benadrukken, dat het echt wel beter wordt als je in een moeilijke periode zit en dat muziek je er door kan trekken, die is er altijd voor hem geweest. Het begint rustig met akoestische gitaarklanken en bouwt steeds verder op en aan het einde zingt het publiek luidkeels mee! Met de oudere nummers ‘Bulldozer’ en ‘From This Day’ bouwen we weer op naar de ultieme climax met ‘Davidian’, de metalklassieker waarbij het dak bijna letterlijk in vlammen opgaat en sowieso figuurlijk weggeblazen wordt. ‘Let freedom ring with a shotgun blast’! Uiteraard krijgen we daarna nog het epische ‘Halo’ als bisnummer, waarmee Machine Head nog eens bewijst tot de top te horen. Muzikaal was hier niks op af te dingen, de set was mooi uitgebalanceerd en de groovy, crossover thrash metal klonk gewoonweg uitstekend!

 

Rev: Joris Smeets

Pics: Istvan Bruggen

 

Full photo report: Machine Head

 

 

Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head
Concert report: Machine Head