Stake – Critical Method
King Hiss - Earthquaker
Opeth – In Cauda Venenum
Tool - Fear Inoculum
Killswitch Engage - Atonement
Baroness – Gold & Grey
Agenda
19 JAN
Persistence Tour 2020
23 JAN
Motsus - Carneia
24 JAN
Danko Jones
29 JAN
Sunn O)))
01 FEB
Editors
02 FEB
Slipknot
02 FEB
Sabaton
07 FEB
Dropkick Murphys
08 FEB
MoshroomFest
08 FEB
Grauzone Fest
22 FEB
The Darkness
23 FEB
1up
24 FEB
Tenacious D
13 MAA
Morcheeba
03 APR
Millionaire
04 APR
Fleddy Melculy
04 APR
Within Temptation & Evanescence
11 APR
Simple Minds
12 APR
Paaspop
19 APR
Lamb Of God
23 APR
Bon Iver
30 APR
Nick Cave
15 MEI
Masters of Reality
17 MEI
Waregemse Metal Day
24 MEI
W-Festival
07 JUN
Vestrock
10 JUN
Rammstein
14 JUN
Best Kept Secret
17 JUN
Green Day
18 JUN
Eric Clapton
21 JUN
TW Classic
21 JUN
Hellfest
27 JUN
Rock The Night
27 JUN
Grensrock
05 JUL
Rock Werchter
09 JUL
Iron Maiden
19 JUL
Zwarte Cross
09 AUG
Alcatraz
08 SEP
Elton John

The odd man

Kindsoldaten For Life


 

 

“Money makes the world go ... Bonkers?”

 

De feestdagen zijn in volle swing en bpost is verbaasd over de populariteit van hun nieuwe Zespri Gold priorzegel. Verder wordt deze periode voornamelijk gekenmerkt door lekker eten, gezellig samenzijn (voor mensen die nog familie en vrienden hebben) en de stressvolle zoektocht naar het perfecte cadeau (om dan uiteindelijk toch maar te grijpen naar een Zalando-bon of een Yves Rocher-pakket en te hopen dat de anderen toch wat origineler zijn). Mijn vrouw en ik wisten dit jaar, door een gebrek aan inspiratie en kapitalistische behoefte, totaal niet wat kopen voor elkaar. We hebben dan maar beslist om elk een bedrag te storten voor een goed doel, waarvan we we zeker wisten dat elke euro effectief naar dit doel gaat en niet naar wilde seksfeestjes of iPhone-needy-tieners die donateurs sprokkelen op de Lange Steenstraat in K-Town (yeah, we watch Pano). En om duidelijk te maken dat dit niet het masturberen van ons ego tot doel had, hebben we de ‘share-knop’ dan ook maar links laten liggen. Waar ik dan wel volledig de difterie van kreeg was dat ik later die dag naar ‘Game Mania’ ging, aangesproken werd om deel te nemen aan een actie voor ‘De Warmste Week’ en bij weigering het Kinderkankerfonds recht op de smoel van mijn geweten kreeg gesmeten. F*ck!  

 

Ongeacht hoe prachtig al deze arme centjes ook zijn, initiatieven als de Warmste Week zouden in feite nooit mogen bestaan in ons socialistische systeem. Nog absurder wordt het wanneer je naar de laatste ‘Roze Neuzen’-actie kijkt. Een mooie 4,3 miljoen euro werd ingezameld voor jongeren met mentale problemen. Diezelfde week kondigde de regering een besparing van 6 miljoen euro aan in deze sector. Het is alsof onze solidariteit de begroting stuurt.

 

Aan de andere kant is onze eigen regering zelf een goed doel die steun nodig heeft, maar in de plaats van financiële steun, hebben ze eerder een dosis gezond verstand nodig. Een neerwaartse spiraal van regressie, stijgende polarisatie, valse Vlaamse identiteitskaarten en de abstinentie van een nieuwe regering zijn enkel het onverteerde pindanootje in de mesthoop. Defensies nieuwste frats is de zoektocht naar Belgische kindsoldaten om hun vernieuwde voertuigen te bemannen. Na een investering van 31 miljoen euro om hun gepantserde voertuigen te “tunen” blijkt immers dat militairen er niet meer in passen, dus wordt er nu gezocht naar kleine militairen. Nu mag minister van Defensie Philippe Goffin, nadat Didier Reynders het zinkende schip heeft verlaten, dit met een rood hoofd in plaats van een rode neus gaan uitleggen in de Kamer.

 

Nu, al deze waanzin terzijde, trok ik toch eens naar het duizendjarige, verzegelde rijk van Van Quickenborne om die warmste sfeer eens zelf te gaan opsnuiven. Gelukkig had de camera geen oog voor mij, anders moest ik ook als een debiel staan zwaaien zoals de meeste van die arme stakkers op televisie. Wat ik daar wel aantrof was bijna even absurd als de Belgische midget-soldaten in een tank. Naast alle blije Kortrijkse handelaars en talrijke mensen die trots op een podium stonden om te tonen hoe hard ze hun best hadden gedaan voor anderen, zag ik een rolstoelgebonden man zonder begeleiding die zich met enige moeite op het kasseien terrein door de massa moest wurmen. Hij werd door niemand door gelaten en werd te pas en te onpas af gecoupeerd door beter mobiele mensen. Ik walgde gewoon van dit collectief negeren van deze mindervalide man. Niemand zag de man staan. Iedereen was bezig met zichzelf en hun goede doel en dit in de zogezegd “warmste” stad en de “warmste” week van het jaar. Dit is de kracht van de VRT en hun warme hersenspoeling van collectieve solidariteit waar zij vooral heel warm worden van de publiciteit. Zowel ik als mijn vrouw hadden het koud wanneer we richting auto wandelden.

 

This is The Odd Man Saying: Kijk eens eerst eens om je heen in plaats van in je portemonnee.

 

(Hans B.)

 

Meer lezen...

Concert report: Joost Zweegers

11 DEC 2016
Concert report: Joost Zweegers


 

Joost Zweegers solo

 

KUBOX Kuurne – vrijdag 9/12/2016

 

Joost Zweegers van Novastar werkt nog steeds aan een nieuw album dat halfweg 2017 zou moeten uitkomen. Gelukkig treedt hij tussendoor ook nog op en deze keer was hij solo te gast in KUBOX Kuurne, waar hij naar eigen zeggen nog nooit was geweest.

Op het podium prijkte een rijkelijke collectie akoestische gitaren, 1 standaard met microfoon, een piano en 1 LED-volgspot. Meer heeft de man niet nodig om een volledige zaal in de ban te houden met zijn prachtige songs.

Ooit gestart als straatmuzikant en na 2 pogingen ook winnaar van Humo’s Rock Rally (met zijn band Novastar in 1996), heeft de in Antwerpen wonende Nederlander ondertussen een mooie naam en faam opgebouwd in Nederlandstalig gebied.
Twintig jaar en 5 albums later kent iedereen minstens 3 van Zweegers’ magische hitsingles.

In Kuurne bracht hij een selectie uit zijn nieuw werk en uiteraard ook het beste uit zijn reeds uitgebracht oeuvre. Hij startte nogal fel, leek opgejaagd of nerveus, misschien omdat het een aantal nieuwe nummers waren als “Control”, “Longtime” en “Cruel Heart” en hoopte daarna dat het publiek “ook wel die andere nummers zou herkennen…of niet ?”.

De nieuwe nummers passen wonderwel in het rijtje Novastar-songs, maar we moeten er nog aan wennen ; één luisterbeurt voor een nieuw liedje volstaat meestal niet om het zeer goed in te kunnen schatten. Zeker als het gespeeld wordt in zijn pure, akoestische vorm zoals het gecomponeerd is.

We worden daarna vergast op meer bekender werk als “Closer to you”, Tunnelvision” en vooral “Mars needs woman” laat op mij steeds een diepe indruk achter. Vervolgens komen “Because” en  “Light up my life” op piano, hemels intens !
Nog recentere nummers kregen we met “Bangor” (plaatsje in Bretagne waar hij zijn gelijknamig album “Almost Bangor” uit 2008 schreef) en nog een nieuw nummer “Holly”.
Daarna keerden we helemaal terug naar de beginjaren met “When the lights go down on the broken hearted” wat weer voor een kippenvelmoment zorgde. Meteen gevolgd door “Lost and blown away” en “Wrong” (ooit zijn eerste single, over zijn relatiebreuk toen).

Het publiek mocht toen als afsluiter een verzoeknummer kiezen en dat werd uiteindeijk “Kabul”.
Zweegers verdween maar door het aanhoudende applaus keerde hij toch nog eens terug met “The best is yet to come”, wat dus gelukkig niet ontbrak in zijn setlist.

We hoorden alle songs in hun puurste vorm, nu eens gebracht als een prille Neil Young, met mondharmonica en gitaar, of als een integere Eddie Vedder (solo op banjo) met zijn kleine Cubaanse gitaar (“gekocht van Fidel Castro”…”of is dat het merk ?”…).
Soms klinkt hij als een Spaanse gitane met zijn flamenco-gitaar en haalt hij fel uit op zijn snaren.
Maar steeds klinkt zijn wondermooie stem hoog uit boven die snaren en weet hij op die manier zijn  publiek écht te raken. Zweegers is hoe dan ook van een zeldzame klasse die Kuurne wist te waarderen ; waardering waarmee hij dan op zijn beurt ook zeer dankbaar was.

 

Rev: Stefaan Delagrange

Pics: Tom Van der Stede

Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers
Concert report: Joost Zweegers