Dropkick Murphy's - For The People
Helloween - Giants & Monsters
Garbage
Epica - Aspiral
Silverstein - Antibloom
Machinehead - Unatoned
Agenda
19 JUL
MAF festival 2025
19 JUL
Rock Herk
03 AUG
LF: Electric Callboy
05 AUG
LF: Gojira
08 AUG
LF: The Smashing Pumpkins
10 AUG
Alcatraz 2025
10 AUG
Lokerse Feesten 2025
11 AUG
Wardruna
13 AUG
Crypta
17 AUG
Dynamo Metalfest 2025
22 AUG
The Browning
24 AUG
Pelagic Fest
27 AUG
Die Krupps
31 AUG
Drift Festival 2025
13 SEPT
Ayreon 30TH anniversary
19 SEPT
Nova Twins
21 SEPT
Primal Fear
24 SEPT
Volbeat
01 OKT
Parkway Drive
02 OKT
Fun Lovin Criminals
04 OKT
Pierce The Veil
07 OKT
Morcheeba
08 OKT
Bleed from Within
11 OKT
Y&T 2025
12 OKT
Thrash of Titans Tour 2025
15 OKT
Disturbed
15 OKT
Wind Rose
18 OKT
Helloween
19 OKT
Desertfest
24 OKT
Ad Infinitum
26 OKT
Blackbriar
26 OKT
Bruges Is Doomed
31 OKT
Leprous
31 OKT
Pro-pain
01 NOV
Turbonegro
02 NOV
Battle Beast
06 NOV
Paradise Lost
07 NOV
Janez Detd
09 NOV
Hanabie
12 NOV
Electric Callboy
13 NOV
Mono
13 NOV
Marilyn Manson
15 NOV
Helldorado
25 NOV
Coldrain
25 NOV
Girlschool
27 NOV
Perturbator
28 NOV
Gojira
29 NOV
Zornik - The Setlist
30 NOV
Nothing More
01 DEC
Lacuna Coil
02 DEC
Sabaton
05 DEC
Ice Nine Kills
05 DEC
LANDMVRKS 2025
06 DEC
Blast From The past 2025
16 DEC
Imminence
14 JAN
Slaughter to Prevail
18 JAN
Epica
12 FEB
Avatar
28 FEB
Motionless In White
28 MRT
Di-rect 2026

Main Square Festival 

 

Arras – Frankrijk | 4, 5 & 6 juli 2025

 

Full photo report here! 

 

Pics & Review: Kim Tukker

 

Main Square in Arras is zo’n festival dat niet alleen muzikaal, maar ook qua locatie echt uniek is. Drie dagen lang feest op een toplocatie: midden in de citadel van Arras, een UNESCO-werelderfgoed, omringd door groen en geschiedenis. Tussen eeuwenoude bastions genieten van live muziek.

Dit jaar mag ik m’n sneakers aantrekken en drie dagen lang rondlopen, fotograferen, muziek luisteren en vooral volop genieten van de sfeer. Alles speelt zich af in een indrukwekkende omgeving die je zelden bij een festival tegenkomt. Het festival had dit jaar misschien een iets minder indrukwekkende line-up dan de voorbije edities, maar dat weerhield me niet om dit festival te bezoeken.

Er zijn in totaal drie podia. De Main Stage en Greenroom liggen op korte loopafstand van elkaar, met historische gebouwen ertussen die zorgen voor een fijne akoestiek en sfeer. En dan heb je nog Le Bastion: een kleiner podium waar opkomend talent uit de regio een plek krijgt.. Zeker de moeite waard om te checken.

 

Dag 1, Vrijdag:

 

Ik meld me bij de ingang van de pers en word meteen vriendelijk doorgestuurd naar de persruimte – mijn uitvalsbasis voor de komende drie dagen. Alles is tot in de puntjes geregeld: tafels, lockers, voldoende stroompunten en goede wifi. Ja, dit voelt meteen goed!

 

Ik heb thuis een strak schema opgesteld, maar besluit eerst het terrein rustig te verkennen. Het zonnetje schijnt, de sfeer is goed. Bij “Le Bastion” ontdek ik kraampjes met lokale specialiteiten uit de regio: van ambachtelijk gebrouwen drankjes tot typische hapjes. Tussen de eetkraampjes staan ook ouderwetse spelletjes, waar gretig gebruikt van wordt gemaakt en uitstekend is voor de sfeer.

 

Als eerste ga ik naar Dasha kijken, een 25-jarige country/popzangeres op het mainstage. Ik moet eerlijk zeggen dat ik haar niet kende maar jullie kennen haar misschien nog van haar hit “Austin”. Het valt meteen op hoe groot het podium is, maar eerlijk is eerlijk: ze komt professioneel over en lijkt zich prima thuis te voelen op dat grote toneel. Ze wisselde mooie, rustige ballads af met energieke nummers en wist het publiek telkens weer te pakken.

 

Door naar de Greenroom, waar Wunderhorse klaarstaat. Ze zijn dit jaar op meerdere festivals te zien, onder andere Glastonbury en Rock Werchter, dus de verwachtingen liggen hoog. En wat een heerlijke opening met "Midas": de zang is energiek, rauw en vol passie.

 

Halverwege, als ze "Arizona" inzetten, waan ik me even weer 20—dit klinkt als pure grunge. Yes! Jacob Slater (de zanger) hééft die stem. Heerlijke gitaarriffs en vocalen, en dat merkte je ook aan het publiek, dat steeds groter en enthousiaster werd.

 

Houd deze band in de gaten!

 

Main Square is natuurlijk een Frans festival, dus stonden er in de middag vooral Franse bands en artiesten op het podium. Veel fransen kwamen met het hele gezin kijken naar Clara Luciani en het Franse hiphopduo Bigflo & Oli.

 

Ik besloot een kijkje te nemen bij Le Bastion, waar Dalaïdrama optrad.

 

Eerlijk? Ik heb eerst zeker twee minuten alleen maar gekeken naar de zanger. In een blauwe overall, met hippiekettingen om zijn nek en een grote tattoo op zijn borst, dacht ik vooral: waar kijk ik eigenlijk naar?

 

Maar langer dan dat duurde het niet, want je blijft luisteren. Energiek, een mix van utopie en dystopie, ze hebben iets te zeggen, maar het blijft lekker nuchter. Diepgaand, maar zonder poeha. Dit concert heb ik helemaal uitgekeken. Het veld bij “Le Bastion” stond afgeladen vol. Oh ja, Marvin zingt in het Engels. Hoe ze klinken? Luister maar naar. I have got it.

 

Door naar de volgende Franse band: Last Train! Het is duidelijk dat vrijdag vooral rock klinkt in de citadel van Arras — en daar heb ik helemaal geen moeite mee. Zij staan op het podium in Green Room. “Grunge is dead” stond op het T-shirt van Nirvana-frontman Kurt Cobain maar dit is toch echt de tweede band van de dag waarbij ik denk, waarom ken ik ze nog niet? Vier vrienden uit de Elzas, samen opgegroeid, en dat voel je aan alles. Geen gedoe, geen poespas. Gewoon keihard, eerlijk en recht uit het hart.

 

We sluiten de avond af op Main Stage met Deftones! Arras is hun enige stop in Frankrijk, en ze mogen er trots op zijn dat ze deze band hebben weten te strikken. Chino Moreno raasde over het podium, zocht voortdurend contact met het publiek en gaf een optreden dat je vanaf de eerste minuut meesleepte.

 

Het was inmiddels wel aardig leeggelopen, maar er stonden nog altijd genoeg mensen om te genieten van de indrukwekkende lichtshow — en vooral van een Chino Moreno in bloedvorm!

 

Wat een afsluiter.

 

 

Dag 2, Zaterdag:

 

Wederom kondigt zich een mooie dag aan: de zon schijnt volop en ik maak me op voor een nieuwe dosis popmuziek. Mijn dag begint bij Alessi Rose, die geprogrammeerd staat op de Green Room. Het veld loopt inmiddels aardig vol. Op het grote scherm op het podium verschijnt een imposant roze altaar, compleet met kruis.

 

Volgens de BBC is zij dé nieuwe popsensatie en ze heeft zelfs in het voorprogramma van Dua Lipa gestaan. Mijn nieuwsgierigheid is dan ook direct gewekt.

 

Met een sluier in haar haar en een oversized short “ à la Billie Eilish”  stapt ze het podium op. Al vanaf haar entree is duidelijk dat ze al een schare fans heeft verzameld. Ik betrap mezelf erop dat ik blijf staan. Ze heeft iets ontwapenends over zich, een natuurlijke charme die meteen binnenkomt. Ze zoekt voortdurend de interactie met het publiek en weet precies hoe ze de aandacht vasthoudt. En bovenal: ze heeft gewoon écht lekkere, catchy popsongs.

 

Op de Main Stage staat David Kushner, de Amerikaanse singer-songwriter die zijn doorbraak kende via TikTok. Zijn wereldhit “Daylight” ( inmiddels goed voor meer dan 1,4 miljard streams op Spotify ) werd uiteindelijk ook omarmd door de grote radiostations wereldwijd. Het moet gezegd: zijn diepe baritonstem is indrukwekkend, en met zijn charmante uiterlijk laat hij zonder moeite menig tienerhart sneller slaan. Ik verwacht er dan ook veel van. Live klinkt hij zeker goed, en zijn ontwapenende lach maakt hem sympathiek, maar na een half uurtje moet ik toch concluderen dat het allemaal een beetje hetzelfde klinkt. Zoals een vriendin van me zou zeggen: het is een beetje beige!

 

Ik blijf bij de Main Stage voor een optreden van Gracie Abrams. Zoals gezegd is vandaag echt de dag van de popartiesten. Stond ze eerder nog in het voorprogramma van Taylor Swift, nu doet ze met haar eigen show een tour langs allerlei festivals. Ze heeft een grote band meegebracht en het podium is aangekleed alsof je in een mooi ingerichte concertzaal staat.

 

Ze won al een Grammy voor ‘Best New Artist’, en eerlijk gezegd vind ik haar live beter dan op de radio. Er zit veel meer emotie in haar stem, het komt echt binnen. Je merkt ook dat ze oprecht contact maakt met het publiek — op een gegeven moment ziet ze dat een meisje zich niet goed voelt, en zonder aarzelen stopt ze haar show om de beveiliging in te schakelen.

 

Al met al een goede, verzorgde show — alles netjes binnen de lijntjes, maar daardoor zeker niet saai.

 

Begin van de avond staat Julien Doré op het podium, hij krijgt anderhalf uur de tijd voor zijn show en ik denk álle festivalgangers zich rond het grootste podium van Main Square hadden verzameld, er was geen centimeter ruimte meer over. Ik moest me eerst even inlezen, maar Julien won in 2007 de Franse versie van Idool. Vond ik hem goed? Ik denk in dit geval dat mijn mening er niet toe doet, de Fransen waren laaiend enthousiast.

 

Hoort het thuis op een festival? Tja…
Laat ik het zo zeggen: ik lag die avond in bed met het deuntje van “Ah les crocodiles” in mijn hoofd.
Benieuwd? Zoek het op.
Maar wees gewaarschuwd: dit krijg je dus écht niet meer uit je hoofd.

 

Ik besluit om na dit optreden richting hotel te gaan en laat de festivalgangers nog even feestvieren met Martin Garrix.

 

Dag 3, Zondag:

 

De dag begint met regen maar zodra de poort van de citadel open gaat, verdwijnt de regen en wordt het weer een leuke en laatste dag! De festivalgangers druppelen langzaam aan binnen.

 

Ik begin bij de Green Room want daar staat het Amerikaanse trio Almost Monday, afkomstig uit San Diego, California. Hun stijl is een aanstekelijke mix van indiepop en surfinvloeden. Hebben wij in Vlaanderen Lennert van Compact Disk Dummies, dan hebben ze in Californië Dawson. Net zo energiek, even beweeglijk en charismatisch, waardoor het haast onmogelijk is om de vergelijking níet te maken. Het verschil zit ’m in de muziek: waar Compact Disk Dummies flirt met electro, leunt Almost Monday duidelijk meer richting surfrock en zonnige West Coast vibes. Het was een heerlijke opening van de dag met een energiek optreden met vrolijke en dansbare nummers.

 

 

Ik had dit graag afgekeken, maar op het programma stond een persconferentie met de directeur van Main Square: Armel Campagna, sinds 2011 het gezicht achter het festival.

 

Onder zijn leiding is Main Square uitgegroeid tot een cultuurfenomeen. Hij weet als geen ander hoe je innovatie, sterke programmatie en een goede bezoekerservaring combineert.

 

Natuurlijk kwam tijdens de persconferentie de vraag naar boven die elk festival tegenwoordig krijgt: hoe zit het met de grote namen?

 

Hij gaf eerlijk toe: het is niet meer zoals vroeger. Grote artiesten vragen nu veel meer geld en hebben de optie om te spelen in het Stade Pierre-Mauroy in Lille wat financieel veel interessanter is voor hen

.

Daarnaast verandert ook de programmering: het draait steeds meer om het aanspreken van een nieuwe generatie, jongeren die vaak nog nooit op een festival zijn geweest.

 

Volgens Armel Campagna draait het festival sinds 2014 niet meer met verlies, iets waar hij zichtbaar trots op is. Net als op het feit dat zo'n 80% van de bezoekers elk jaar terugkomt, en dat ze er ondanks alle uitdagingen nog altijd in slagen om een gevarieerd en fris aanbod te brengen.

 

Fijn ook dat Armel Campagna tijd maakt voor de pers en iedereen geduldig te woord staat. Je merkt: hij kent zijn publiek én het festival tot in de puntjes.

 

Uiteindelijk kampen festivals in heel Europa met dezelfde uitdagingen: stijgende kosten, moeilijkere boekingen en een steeds jonger publiek dat je opnieuw moet zien te prikkelen.

 

Door met het programma!

 

Ik ga kijken bij Marcel et son orchestre op Main Stage, een feestelijke band met een flinke scheut punk en ska. De songs klinken als vrolijke feestnummers, maar bevatten hier en daar toch een scherp randje met maatschappijkritische of politieke ondertonen. Ze verschijnen op het podium in carnavalkostuums, inclusief “fake boobies”. Dat blijkt trouwens hun vaste stijl te zijn en ik zie in het publiek ook sommige festivalgangers in carnavalskostuum. De nummers worden hard meegezongen en gedanst en iedereen lijkt dit leuk te vinden maar terwijl ik klaar ben met de foto’s hoor ik toch hier en daar wat kritiek. Vooral de vraag, kan dit nog vandaag de dag? Maar 90% is het daar duidelijk niet mee eens. Daar laat ik het hier dan ook maar bij.

 

Op mijn lijstje, die ik voor vertrek al had gemaakt, had ik Sam Sauvage aangekruist. Ik had hem al gegoogled voor mijn bezoek aan MainSquare en was aangenaam verrast. Op naar Le Bastion waar deze charmante, jonge dandy optreedt. Gekleed in een grijs pak en met een grote lach betreedt hij het podium. Het publiek dat er staat, is ook gelijk gecharmeerd. Zijn liedjes zijn verhalend met humor en de muziek is fris. Dat niet alleen ik er zo over denk is duidelijk, na het derde nummer staat het veld bij “Le bastion” helemaal vol inclusief het bergje erachter! Ook ik blijf staan. Hij excuseert zich dat hij sinds 3 jaar in Parijs woont maar verzekerd de mensen dat echt alleen maar voor zijn werk is en zodra hij door is gebroken weer terug kan naar Boulogne-sur-Mer. Ik zie een vleugje Talking Heads maar ik zie vooral iets nieuws, iets fris! Ik hoop dat het hem lukt! Enthousiast? Check dan zijn nummer: Sam Sauvage - Les Gens Qui Dansent (j'adore)

 

Ik ga door naar de Green Room waar Mark Ambor zijn opwachting maakt. Je kent hem ongetwijfeld van zijn aanstekelijke zomerhit Belong Together. Hij staat bekend om zijn popsongs, vaak met een vrolijke noot. Hij heeft al een aardige fanbase opgebouwd als we de jonge meiden vooraan zien staan. Sommigen stonden al een hele dag te wachten om vooraan te staan. Ik begrijp het ook wel, hij heeft charisma. Zijn liedjes spreken me minder aan, ik persoonlijk vind dit snel van hetzelfde en saai maar de meiden vooraan zullen dat vast niet met mee eens zijn.

 

Dan ga ik door naar Main Stage. Stiekem kijk ik al het hele weekend uit naar dit optreden, niet omdat ik fan ben maar ik had hem een paar weken eerder al gezien op Pinkpop en vond dat toen 1 van de beste optredens van dat weekend (ok Muse was natuurlijk nummer 1 maar hij staat zeker in mijn top 3), wie? Mika.

 

Mika hoeft geen introductie, Mika was daar ineens, in 2007 met zijn nummer Grace Kelly! Hij had gelijk de jackpot en dat nummer werd een wereldwijd succes. Zijn album wordt een groot succes en elk nummer wat hij uitbrengt slaat aan.

 

Ik heb nooit een album van hem gehad, ik ben net als de meesten, ik ken zijn nummers wel maar verder dan dat gaat het niet. Totdat ik dus zag op Pinkpop. Ik zag een man staan die nog zo ontzettend veel plezier heeft in wat hij doet, je ziet hem stralen op het podium. Hij zoekt de interactie met het publiek en krijgt iedereen mee.

 

Terug naar Main Square, waar Mika in Frankrijk sowieso al super bekend is doordat hij als jurylid in The Voice zat en perfect Frans spreekt.

 

Hij komt op en pakt gelijk het publiek in! Hij staat er, dit is een entertainer, dit is wat hij doet en wat hij kan. Ook de Fransen gaan hier helemaal in mee en zonder dat je het beseft, ken je eigenlijk veel meer liedjes van hem dan je denkt. Mika maakt grapjes, mika zingt en Mika springt het publiek in en zingt gezellig door terwijl iedereen zich om hem heen verzamelt.

 

Voor mij houdt het hier op, dit was voor mij een leuke afsluiter. Main Square zelf maakt zich nog een klaar voor DJ Snake maar ik ga mijn spullen pakken en huiswaarts.

 

Ik heb genoten, 3 dagen lang, van de muziek, de sfeer, de eetttentjes, de diverse activiteiten en vooral de goede organisatie. Ik heb leuke ontdekkingen gedaan en verrassend genoeg waren 2 daarvan op het kleinste podium. En dat is uiteindelijk waar het om draait: ontspannen met muziek, nieuwe ontmoetingen, verrassingen, heerlijk eten en stralend weer.


Wat mij betreft: tot volgend jaar!

 

Als je op zoek bent naar goed weer, heerlijk en gevarieerd eten, een ontspannen sfeer van een Frans festival en je bovendien openstaat voor een gevarieerd programma en het waarderen van Franse muziek dan is Main Square ook echt iets voor jou.

 

 

Meer lezen...

Grensrock

 

27-28 Juni 2025 - Park ter Walle, Menen

 

Muzikale magie op de grenslijn.

 

Pics: Steven T'joen

Full photo report here! 

 

Grensrock 2025 in Menen heeft opnieuw bewezen waarom het een vaste waarde is in de Belgische festivalzomer. Wat ooit begon als een bescheiden initiatief is uitgegroeid tot een gratis festival waar velen een puntje kunnen aan zuigen .Dit jaar werd het festivalweekend niet alleen gedragen door knappe muzikale prestaties, maar vooral ook door een feilloze organisatie die zonder twijfel in de bloemetjes gezet mag worden.

 

Van begin tot einde verliep alles gesmeerd. Vlotte toegang, duidelijke signalisatie, propere sanitaire voorzieningen en een ruime keuze aan kwalitatieve eet- en drankstanden – het is duidelijk dat de organisatie veel zorg besteedt aan de totaalbeleving. De gezellige setting in het Park Ter Walle van Menen zorgde voor een cozy, bijna intieme sfeer die zelfs bij de grote opkomst nooit druk aanvoelde. De vrijwilligers, steevast met een glimlach en behulpzaam, gaven het festival die typische West-Vlaamse charme.

 

Ook muzikaal stelde Grensrock 2025 niet teleur. Met Maria Iskariot, Dyscordia en klassiekers als Das Pop en Het Zesde Metaal op vrijdagavond was het duidelijk dat iedereen zin had in een weekendje ‘alle remmen los’.  Psychonaut, De Mens en Compact Dummies vulden die verwachtingen met glans in op zaterdag.

 

Grensrock 2025 was alweer een schot in de roos. Een festival dat zijn roots eert, maar niet bang is om te evolueren en te verrassen. Met een goed gekozen line-up, een feilloze organisatie en een warme, toegankelijke sfeer, bewees Menen opnieuw dat het helemaal mee is met de hedendaagse festivalcultuur.

 

Proficiat, dit was een editie om trots op te zijn. Op naar volgend jaar!

 

 

Meer lezen...

 

SATCHVAI Band ft. Joe Satriani & Steve Vai

 

24/06/2025, Stadsschouwburg Antwerpen

 

Surfing With The Hydra 2025 Tour.

 

Joe Satriani en Steve Vai, dé gitaarvirtuozen van de jaren 80 en 90, vormen SATCHVAI Band en toeren voor het eerst samen door Europa. Awesome combo, boenk erop!

 

Pics: Günther Moens

 

Gracia Live

 
 
 
Meer lezen...

Break The Dark Festival

 

NERVOSA - Mantah - Woyote_Official - Mordkaul - Decision

 

13/06/2025 - Kubox, Kuurne

 

 

Ful photo report here!

 

 

Pictures by Cherish The Memories Fotografie/

 

Meer lezen...

King Diamond

 

11/06/2025, Poppodium 013 - Tilburg

 

Pics: Istvan Bruggen Photography

 

Full photo report here! 

 

In de jaren 80 werd hij beroemd als frontman van de band Mercyful Fate, voordat hij zijn eigen band, King Diamond, oprichtte. Zijn muziek combineert metal met horrorverhalen, vaak gestructureerd in conceptalbums, zoals ‘Abigail’ en ‘Them’.

 

Platen vol duistere, meeslepende riffs, gecombineerd met zijn unieke, ijzingwekkende falsetto. De liveshows zijn groots opgezette theatershows met indrukwekkende decors, gotische rekwisieten en vaak acteurs die de personages van zijn albums tot leven brengen.

 

Special guests doom-giganten Paradise Lost verzorgden de support samen met Angel Witch, één van de belangrijkste spelers uit de NWOBHM-stroming.

 

Meer lezen...

South of Heaven

 

7-8/06/2025, Gashouder - Maastricht

 

Pics: Istvan Bruggen

Rev: Joris Smeets

 

Full photo report here!

 

Met South Of Heaven hebben we er een nieuwe pareltje bij in festivalland, dat kunnen we met zekerheid stellen. Normaal gezien had het vorig jaar een eerste keer moeten doorgaan, maar dat moest nog een jaartje uitgesteld worden door problemen om de nodige vergunningen. Dit jaar lukte dat dus gelukkig wel en dus werd het nieuwe festivalterrein aan de iconische Gashouder in Maastricht mooi ingenomen door ruim 3000 bezoekers op beide dagen. Bovendien was er een dag eerder ook al het speciale Heilung-evenement, waardoor je de facto van 3 festivaldagen kon spreken. Het werd een succes en al tijdens het festival werd aangekondigd dat het volgend jaar terugkeert op 6 en 7 juni 2026. Naar verluidt liggen er al enkele interessante bands vast voor die editie.

 

De festivalorganisatie bestaat uit 3 partijen die het klappen van de zweep kennen: Muziekgieterij, Doomstar Bookings en The Tribute Agency. Dat zorgde ervoor dat deze eerste editie van het festival meteen een voltreffer werd, op enkele kinderziektes na. Op vrijdag waren er (ondanks uitvoerige testen in de voorafgaande week) problemen met het draadloze netwerk, waardoor het systeem voor cashless betalen niet werkte. Dat zorgde aanvankelijk voor lange rijen en wachttijden van 30 tot 45 minuten maar het probleem werd relatief snel opgelost en bleef het de rest van het weekend onder controle. Op zaterdag duurde het wat lang voor de deuren van het terrein geopend werden, zodat het terrein nog leeg was toen de eerste band begon te spelen. Al redelijk vroeg liep er op zaterdag qua productie iets fout, waardoor we serieus achter liepen op schema, maar ook dat geraakte uiteindelijk prima opgelost. Omdat er geen muziek meer mocht weerklinken na 23.00 uur, verhuisden een aantal bands op de affiche voor een soort aftershow naar de nabijgelegen Muziekgieterij. Dat was een prima concept, alleen zorgde het er wel voor dat er daar bands nog erg laat speelden en dat was niet altijd meer haalbaar.

 

We onthouden vooral heel veel goede zaken! Want laat het duidelijk zijn dat dit een heerlijk festival met een old school vibe was: één podium, dus met tijd om even te rusten en te babbelen tussen bands in. Het heeft zeker zijn charme als je van het ene podium naar het andere kan hollen om bands te zien, maar deze traditionele aanpak bevalt ons evenzeer. Ook de locatie was top: Maastricht is natuurlijk een prachtige, historische stad en erg goed bereikbaar voor muziekliefhebbers uit Nederland, België, Duitsland en zelfs Luxemburg en Frankrijk. Het terrein aan de Gashouder ligt nét buiten het stadscentrum, maar op 15 minuten tijd sta je wel in het hart van de stad. Het terrein is niet erg groot, maar voelt daardoor wel overzichtelijk en gezellig aan, zonder dat je ook maar ooit het gevoel had dat het te druk was. Er was een fijne mix van eten en drinken, met ook keuze uit heel wat goede bieren, en het moet gezegd dat alle medewerkers aan die standen ook weer allemaal op en top vriendelijk en behulpzaam waren.

 

De weergoden waren ons ook nog eens goedgezind, want het viel allemaal goed mee met de voorspelde regen. Op zaterdag kregen we wel af en toe een kleiner buitje met zonnige perioden tussendoor en rond 23.00 uur wel een enorme stortbui, op zondag was er alleen vlak na de middag een stortbui en daarna bleef het droog met regelmatig zon. Uiteraard is en blijft de muziek het belangrijkste en ook daarmee werden we verwend, met voldoende variatie: op zaterdag een affiche die meer op thrash metal georiënteerd was en op zondag lag de nadruk meer op death metal. Uitschieters waren wat ons betreft op dag 1 Midnight, Hatebreed en vooral Sacred Reich, op dag 2 waren dat Decapitated, I Am Morbid en een ronduit waanzinnige performance van Meshuggah!

 

DAG 1 – ZATERDAG 7 JUNI

 

Baest mag de aftrap geven en doet dat meteen prima. Het vijftal is niet zo blij met het feit dat ze om 11.15 uur mogen openen maar dat voor een schaars aantal toeschouwers moeten doen omdat er nog lange rijen aan de ingang staan. De Denen gaan er op de best mogelijke manier mee om: gewoon de beuk erin, met groovy en soms wat thrashy death metal.

 

Dan is het de beurt aan de speed/thrash van Angelus Apatrida. We zagen de Spanjaarden al enkele keren aan het werk en dat klinkt op zich altijd wel lekker. Het is redelijk typische thrash maar ze proberen zich wel te onderscheiden met melodieuze  meezingmomenten. Laat dat nu net zo ons ding zijn, maar verder geen reden tot klagen. 

 

Het is een thuiswedstrijd voor Legion Of The Damned. Waar het misgelopen is, weten we niet maar feit is wel dat de band uit het noorden van de provincie met maar liefst 25 minuten vertraging start. We horen vooral drum tijdens soundcheck en helaas is dat bij het begin van hun show ook zowat het enige dat te horen is naast zang. Er zijn nog geen gitaren of bas te horen in de geluidsmix en de gezichten van de muzikanten spreken ook boekdelen. In de loop van het eerste nummer wordt de sound gelukkig bijgesteld. Bij de intro van het tweede nummer spreekt de zanger het publiek in het Limburgse dialect toe en dat oogst natuurlijk bijval. Het vijftal laat de valse start niet aan zijn hart komen en brengt een uitgekiende mix van thrash en wat death metal en wisselt nieuwere nummers af met oudere, ook van de eerste platen. Kleppers als ‘Diabolist’ en afsluiter ‘Son of The Jackal’ hakken er lekker in.

 

Voor fijnzinnigheid of variatie ben je bij Midnight aan het verkeerde adres. Het is nog niet zo makkelijk om ze in een muzikaal hokje te stoppen, maar het trio gemaskerde maniakken duwt het gaspedaal in en laat niet meer los. Blackened punk 'n' roll, dat zou een omschrijving kunnen zijn. Een mix van black metal, rock ‘n’ roll, speed metal, punk en speed metal, of het bastaardkind van bands als Venom, Hellripper en Motörhead. Snel, smerig en bevlogen! De band offert nog wat van zijn speeltijd op om de opgelopen achterstand goed te maken zodat de bands na hen niet in de problemen komen en dat is een mooie geste.

 

We hadden het eigenlijk niet verwacht, maar Sacred Reich zou zich ontpoppen tot beste band van de dag. De band is live altijd goed, daar niet van, maar vandaag stekende melodieuze thrashers boven de rest uit. Misschien komt dat wel omdat het hun eerste show in 2 jaar tijd is en Phil Rind en de zijnen gewoon zo blij zijn om te kunnen spelen. De mannen uit Arizona hebben zo een sympathieke uitstraling dat ze zelfs de zon doen uitkomen. Het spelplezier druipt ervan af en de band geeft ook aan dat ze het hierom doen: live spelen, een gemeenschap vormen met de fans. Die worden verwend met een mooi samengestelde setlist. Vanaf opener 'The American Way' over 'Death Squad' (met de waarschuwing ‘don't break your hip in the pit!’) en de Black Sabbath-cover ‘War Pigs’ (meegebruld en op luchtgitaar gespeeld door jong en oud) tot uiteraard de regelrechte klassieker ‘Surf Nicaragua’ als afsluiter! 

 

Wat keken we uit naar Soulfly, want het was al jaren geleden dat we hen nog op plaat of podium hoorden. Met een sterke setlist die vooral uit de eerste twee albums putte (o.a. ‘No Hope, No Fear’, ‘Eye For An Eye’, ‘Back To The Primitive’, ‘Boom’, ‘Jumpdafuckup’) had het een regelrecht tribal metal-feest kunnen worden. Helaas werd het niet de verhoopte knaller. Van bij het begin staat de sound slecht afgesteld, de gitaren klinken niet zoals het moet, de backing vocals zijn amper hoorbaar, de bas verzuipt volledig en de nuances van de drums komen niet goed door. De nu metal met elementen uit thrash, death en groove metal klinkt eigenlijk gewoon rommelig en dat blijft de hele tijd zo. Helaas krijgen Max en de zijnen daardoor vandaag het label van ontgoocheling van de dag.

 

We schakelen weer over naar pure thrash met de veteranen van Dark Angel, met drumbeest Gene Hoglan die alles bijna moeiteloos doet lijken. De stevig voortjagende en aangename set wordt opgedragen aan de nagedachtenis van de overleden Jimmy Durkin.

 

Er staat nog een blik groovy thrash in de kast en wel van het merk Channel Zero. Onze landgenoten hebben de pech dat het net behoorlijk regent, waardoor velen een plekje zoeken om te schuilen en er dus niet zo veel volk voor het podium staat. Vanaf opener ‘Fool’s Parade’ blijkt zanger Franky DSVD gelukkig redelijk goed bij stem. We hebben het zelf wel altijd moeilijk met het ‘freewheelen’ naast de oorspronkelijke zanglijnen, want deze band heeft best een pak fantastische songs geschreven. Die horen we dan ook graag zoals we ze kennen sinds begin jaren 90 furore maakte. De beperkte spelduur maakt dat de band zich niet verliest in randactiviteiten maar focust op gewoon spelen. We zijn dan ook bij dat krakers ‘Heroin’, ‘Suck My Energy’, ‘Repetition’ en uiteraard afsluiter ‘Black Fuel’ voorbijkomen.

 

Met Hatebreed haal je een garantie op een goede live-prestatie en een feestje in de pit in huis. De heren zijn gekend als een pletwals die hardcore, thrash en death metal samenvoegt tot een explosieve cocktail. Zelfs de regen wijkt even voor zoveel muzikaal geweld, vlammenwerpers en rookkanonnen op het podium. Als je kan beginnen met een klepper als ‘I Will Be Heard’ heb je natuurlijk al half gewonnen. Klets er nog onze favoriete haymaker punches als ‘This Is Now’, ‘Perseverance’, ‘Tear It Down’, ‘To The Threshold’ (inclusief handjes zwaaien door het publiek), ‘Last Breath’, ‘As Diehard As They Come’ (opgedragen aan iedereen die Hatebreed voor de eerste keer ziet en dus vanaf nu part of the crew is). Tussendoor laten Jamey Jasta en de zijnen nog twee gigantische ‘Ball Of Death’-ballonnen op het publiek los, er was voor deze show zelfs een speciaal t-shirt met het opschrift ‘I survived the ball of death’ te koop. Met afsluiter ‘Destroy Everything’ moet alles nog een laatse keer kapot! En nog mooier: intussen is de vertraging van eerder op de dag volledig ingehaald.

 

Dat betekent dat Accept mooi op tijd en zonder stress eraan mag beginnen. Deze heavy metal pioniers draaien volgend jaar 50 jaar mee, dus we betwijfelen of ze zich daardoor nog laten opjagen. Integendeel, vanaf de eerste noot van ‘The Reckoning’ horen we uitstekend geluid, het beste van de dag zelfs. We zien een grootse, futuristische podiumaankleding, met een enorm groot drumstel, en een bassist, 3 gitaristen en een zanger die het beste van zichzelf geven. Petje af, want op een bepaald moment staan de 3 gitaristen samen te soleren zonder er ook maar een halve noot naast te zitten. Normaal gezien is dit niet ons ding, maar we kijken met plezier de set uit, zeker met het zeer snelle ‘Fast As A Shark’ en ‘Balls To The Wall’ als uitsmijters.

 

We verhuizen naar de Muziekgieterij voor Wolfbrigade, al worden we nog overvallen door de enorme stortbui. Doorweekt tot op het bot, maar klaar om ons terug droog te laten blazen door het vijftal wolven. Ze staan bekend voor een zeer agressieve geluid, dat invloeden van de rock ’n’ roll van Motörhead mixt met de betonpunk van The Exploited en nog een goede scheut crustpunk. Maar dan nog wat sneller gespeeld. En met een bijtend en nog negatiever karakter. Het gaat hard, razend hard, maar kan op den duur ook wel wat eenvormig gaan klinken.

 

DAG 2 – ZONDAG 7 JUNI

 

Net wanneer we aankomen op het festivalterrein, trakteert de hemel ons nog eens uitvoerig op een stevige stortbui die helemaal uit het niets komt. Door het zoeken naar de regenjas en een plek om te schuilen, is Tenside grotendeels aan ons voorbij gegaan. Moeilijk om een oordeel te vellen, maar we hoorden metalcore die zware riffs met melodieuze momenten afwisselt.

 

De vreemde eend vandaag is zonder twijfel Gutalax. Nu ja, de Tsjechische band is waarschijnlijk altijd een van de opvallendste bands! De intro tovert al meteen een glimlach op onze smoel: de Baywatch-theme ‘I’m Always Here’ hadden we niet verwacht en zorgt meteen voor een feelgood factor. Onderbroekenlol en jezelf niet te serieus nemen, dat is het motto van deze 4 heren, getuige de grote backdrop met een wc-bril, -borstels en -ontstoppers en hun motto ‘Gore 'n' ‘Roll’, de witte hazmat suits en de Toi Toi-vlag die over een versterker hangt. Hoewel we ons aan gore grindcore verwachtten, viel dat eigenlijk best mee: we hoorden eigenlijk vooral metalcore, met midtempo breakdowns. De grindcore klinkt vooral door in de absurde vocalen: die klinken alsof de typische pig squeals gemixt zijn met het geknor van varkens en de Daleks van Dr. Who! Na het eerste nummer verklaart de zanger dat ze ‘een boyband uit Tsjechië zijn en dat iedereen nu wel naar huis mag gaan omdat de rest hetzelfde klinkt’. Niet gelogen, maar we kunnen waarderen dat de band de spot met zichzelf drijft, ook al is de lol er redelijk snel vanaf.

 

Textures keerde een tijdje geleden terug na jarenlange afwezigheid. De band uit Tilburg maakte altijd grote indruk op ons met zijn progressieve, technische metalcore. Ook nu klinkt de zeskoppige band bijwijlen strak, snel , technisch en complex, maar we horen ook rustigere en melodieuze passages. Over het algemeen klinkt het iets minder stevig en staccato en hoewel wij altijd houden van variatie en progressie, lijkt het in zijn geheel iets minder indrukwekkend dan vroeger. Toch is dat vooral een kwestie van smaak want er viel niet veel af te dingen op de prestatie van de heren

 

De eeuwige pechvogels, dat zijn de heren van Decapitated. Wie de historiek van dit Poolse death metal-gezelschap opzoekt, kan alleen maar bewonderen dat ze blijven doorgaan. Het is de brandstof voor opnieuw een zeer sterke prestatie met een goed geluid, bovenmenselijk ratelende drums, ronkende bas, scheurende gitaren en indrukwekkende screams. Doodsmetalen zoals het hoort dus:  keihard beukend maar toch ook met een lekkere groove. De nummers van het meest recente album die aan bod komen, vallen zeker in de smaak. Ijzersterk!

 

Het is niet makkelijk om de sound van Sylosis vast te pinnen. Wij kunnen alvast waarderen dat ze als vanouds bulldozeren tussen thrash metal, technische death metal en catchy, melodieuze metalcore. De band klinkt daarmee een heel pak moderner dan de voorgangers, maar beide stijlen hebben hun troeven.

 

Zanger-bassist Jeff Walker lijkt met zijn lichtblauwe jeans en witte hemdje rechtstreeks van zijn strandvakantie het podium op gestapt te zijn, maar vergis je niet: met Carcass staan er invloedrijke metalgrootheden op het podium. De pioniers in zowel grindcore als technische death metal schudden een zeer sterke show uit de losse pols, zo lijkt het wel. Vanaf het begin zit het geluid helemaal goed en de band is in vorm. Tussendoor is er bij de stevige death metal ook ruimte voor melodieus gitaarwerk. Het tempo blijft overwegend hoog, maar alles lijkt zo moeiteloos te gaan, in het bijzonder bij gitarist Bill Steer die met zijn blauwe polo en jeans met olifantenpijpen vandaag dus niet eens het meest opvallend gekleed is. De legenden spelen deze show alsof ze wel eventjes het varkentje komen wassen. Enfin, in het geval van Carcass is dat niet wassen maar vakkundig dissecteren dus. Topshow.

 

Het zegt veel over de line-up die bij elkaar gepuzzeld werd dat een band als In Flames niet eens de absolute headliner is. Want deze Zweden horen toch bij de top in het metalwereldje, als pioniers van de melodieuze death metal en daarna als een van de bands die het geluid succesvol moderniseerde met invloeden uit nu metal. Flitsende riffs, veel groove en zanger Anders Friden die moeiteloos switcht tussen rauwere en catchy vocalen. Ook al is de drummer nog maar enkele weken bij de band, toch zie en hoor je een heel geroutineerde band die de perfecte balans tussen power, agressie, groove en melodie vindt. Het podium is knap aangekleed met vele buislampen, zowel horizontaal als verticaal, en 3 grote videoschermen achteraan. In tegenstelling tot de vorige keren dat we hen recent aan het werk zagen, werden er weinig oude nummers gespeeld en lag de nadruk toch op latere albums. Met kleppers als ‘Cloud Connected’, de zalige groove van ‘Only for the Weak, het heavy ‘I Am Above’ en meezinger ‘Take This Life’ bleek dat echter geen enkel bezwaar te zijn!  

 

De absolute headliner maakte zijn positie en faam helemaal waar. Meshuggah speelde een overrompelende, indrukwekkende en harde show waar we maar één klacht over hebben: het was te snel voorbij! Visueel is de show zeer knap, met metershoge standaarden met vlaggen, vele lampen en stroboscopen en coole lasers die boven het publiek uit gaan. Meshuggah betekent zoveel als ‘mesjogge’, een Jiddische term die ‘gek, krankzinnig’ en dit was inderdaad zo. Het was een les in tegendraadse hevigheid, het is extreme metal maar niet alleen om het zwaar en stevig klinkt. Het is technisch en complex, niet in het minst door de polyritmische aanpak en de kenmerkende riffs die uit de laaggestemde gitaren getoverd worden. Van ‘Broken Cog’ over ‘Violent Sleep of Reason’ ee het formidabele ‘Rational Gaze’ staan wij al in ongeloof met het hoofd te schudden en naar adem te happen! Met onder andere nog ‘Swarm’ bouwen de Zweedse grootmeesters op naar een indrukwekkende finale uppercut met het duo ‘Bleed’ en ‘Demiurge’. Een waanzinnige performance die ons rillingen over de rug bezorgde en nog lang zal bijblijven!

 

Na al dat geweld is er weinig dat nog indruk kan maken, maar toch trekken we nog naar de Muziekgieterij. We kregen eerlijk gezegd niet zo veel mee van Savage Lands en wat we hoorden maakte ook niet meteen veel indruk. Maar laat dat vooral de boodschap niet ondersneeuwen. savagelands.org is een non-organisatie die mee opgericht werd door drummer Dirk Verbeuren (Megadeth). Het doel is om bewustzijn te verspreiden over het belang van biodiversiteit en het gevaar van het verdwijnen van natuurgebieden. Met de opbrengsten van het project worden gebieden aangekocht en herbebost. Er is een heel muzikaal project met diverse muzikanten aan verbonden en enkele muzikanten speelden daarom vanavond een show.

 

Op het muzikale vlak was het vooral I Am Morbid dat nog een laatste keer de sloophamer bovenhaalde. Aangekondigd als een ‘30th Anniversary Domination show’, dus het vierde album van Morbid Angel, bleek het toch om een mix van de 4 eerste albums te gaan. Niet dat iemand daarover klaafgt, natuurlijk! Na maar iets meer dan een kwartier ombouw knalt de intro ‘Manowar Kills’ door de speakers en vanaf het begin is de sound werkelijk moddervet. Onder aanvoering van de herkenbare frontman/zanger/bassist David Vincent raast het afgetrainde viertal door een heerlijke set, met onder andere ‘Dominate’,  ‘Blessed Are The Sick’, ‘Immortal Rites’, ‘Visions From The Dark Side’, ‘Eyes to See, Ears to Hear’, ‘Rapture’, snelheidsduivel ‘Pain Divine’ en afsluiter ‘Chapel Of Ghouls’.

Meer lezen...

SOUTH OF HEAVEN – HEILUNG ‘Anda Farda’

 

Gashouder, Maastricht  - vrijdag 06/06/2025

 

Pics: Istvan Bruggen

Rev: Joris Smeets

 

Full photo report here!

 

 

Vele zwarte en groene kleuren, tunieken, viking outfits en duivelshoorns, opmerkelijke kapsels en allerhande mantels en waarschijnlijk ook echte drinkhoorns: dit alles kleurt de eerste dag van het South Of Heaven-festival waar alles draait rond ‘Anda Farda’, oftewel het ‘einde van een reis’ van Heilung. Eigenlijk is het een soort preparty, een uniek evenement dat toegevoegd werd aan het echte festival: het is namelijk voorlopig de laatste keer dat we het mysterieuze collectief aan het werk kunnen zien, mogelijk voor langere tijd. Sowulo, Nini, Alcest en The Hu werden mee uitgenodigd om te zorgen voor een dag vol authentieke, soms bijna ritualistische muziek die steeds verder teruggrijpt naar het verleden. Ergens tussen 4500 en 5000 devote bezoekers nemen daarom de wei voor de iconische Gashouder in Maastricht in om zich helemaal te laten onderdompelen. 

 

Misschien is Alcest vandaag nog wel de meest ‘normale’ band op de affiche. Het Franse duo (live een viertal) draait al lang mee en kent het klappen van de zweep. Hun romantische blackgaze, een doorgaans melodieuze en sfeervolle mengeling  van shoegaze, postrock en black metal klinkt prima. Ook de beelden van pelikanen die het podium inkleden passen er mooi bij. Ze bewijzen dat je met een klassieke combinatie van drum, bas, 2 gitaren en melodieuze (samen)zang en een goede sound genoeg kan hebben om een goede show neer te zetten. Toch moeten we eerlijk zeggen, ondanks de stevige eindspurt, dat deze muziek in deze setting van open lucht en in het daglicht niet echt binnenkomt.

 

Een heel ander verhaal is dat bij The Hu. De Mongoolse folkmetal-eenheid verovert de wereld in de beste traditie van de grote krijgsheer Attila The Hun. Met maar liefst 8 muzikanten staan ze op het podium: drum, ‘traditionele’ grote troms en percussie, bas, 2 gitaren, 2 inheemse snaarinstrumenten bespeeld met strijkstok en een zanger. Achter hen staat een prachtig, gigantisch standbeeld van een oorlogsheer. Traditionele muziek uit Mongolië wordt gemengd met hardrock en metal en dat klinkt opzwepend! We horen zeker invloeden van bands als AC/DC maar ook regelmatig Metallica (Black Album-era) en door de tribal elementen ook bands als Sepultura en Soulfly. Het klinkt catchy, zeker door de samenzang en de sowieso al speciale, typerende keelzang. Er is geen sprake van complexe structuren of technische hoogstandjes, maar de rechttoe rechtaan-stijl is simpel en effectief. Door de Mongolische instrumenten, waaronder ook een mondharp, blijft het boeiend klinken. We krijgen naast ‘Black Thunder’ ook nog de Iron Maiden-cover ‘The Trooper’. Uiteraard mocht ook de doorbraakhit ‘Yuve Yuve Hu’ niet ontbreken, om dan af te sluiten met ‘This Is Mongol’. Als de band afsluit met een dankwoord en ‘We are The Hu’ wordt dat meteen beantwoord met ‘hu hu hu’ chants en dat toont de grote waardering van het publiek. 

 

Toch is het duidelijk dat het merendeel van de bezoekers hier echt wel is voor Heilung, het mysterieuze Noors/Deens/Duitse 'enigmatic ritual collective'. Alcest put inspiratie uit de romantiek van de 18e en 19e eeuw, terwijl het Mongolië van The Hu tussen de 5e en 13e eeuw op zijn hoogtepunt was. Heilung, dat in het Duits ‘heling’ betekent, duikt in nog oudere, mystieke tradities van sjamanisme, die al duizenden jaren oud zijn. ‘Farda Anda’ betekent zoveel als ‘the end of a journey’ want na dit concert zal de band zich voor onbepaalde tijd terugtrekken om terug één te worden met de natuur en hun geest en kracht terug op te laden. Dit is ‘folk music’ in de originele zin van het woord, gebaseerd op de geschiedenis van de Germaanse en Scandinavische volkeren. Een concert van deze bende bijwonen voelt alsof je deel uitmaakt van een oud, heidens ritueel waarbij het podium een soort heiligdom vormt. Daarvoor lijkt er wel een half bos aangesleept te zijn, vergezeld door een paar grote zuilen in de achtergrond.

 

Vogelzang klinkt en een horde muzikanten komt het podium op voor de openingsceremonie. De figuren zijn zwart geschilderd, als een stam die ten strijde trekt en de zangers dragen een gewei op het hoofd. Gezamenlijk chanten ze een ‘ode aan de eerste God’. We horen onheilspellende, bulderende trommels (‘drums from the deep’) en ander slagwerk en diepe, grommende keelzang van ceremonieleider Kai Uwe Franz die recht vanuit de aarde lijkt omhoog te kruipen. De samenzang klinkt bezwerend en roept een trance op, geholpen door doordringende hoge banshee-kreten en zang en extatische, rituele dansen en bewegingen. Krijgers met speren kloppen op schilden, stampen met de voeten in een jachtig ritme en voeren dansen en rituelen uit, terwijl we een soort ‘call and response’ krijgen waarbij groepszang de ‘voorzanger’ herhaalt.

 

Hoewel het instrumentarium beperkt is tot allerhande trommels en percussie, aanvullende, sfeervolle keyboards en verschillende soorten zang en alles daardoor eenvormig kan gaan klinken, zorgt Heilung toch voor wat reliëf door de opzwepende nummers af te wisselen door rustigere momenten, met melodieuze duo-vocalen en een dans met handgeklap of ook mooie, folky, engelachtige samenzang met de 3 zangeressen. Deze muzikale ervaring roept echt een oergevoel op, waar je volledig in op moet gaan om je mee te laten voeren in de trance. Ook in het publiek zien we heel wat mensen aan het dansen gaan alsof ze gehypnotiseerd zijn. Aan het einde van het concert volgt een zuiverend ritueel met brandende salie en een finale, gezamenlijke kreet. Het was een diepe, betekenisvolle ervaring en eentje die we iedereen van harte aanraden wanneer Heilung terug uit zijn sluimer zal ontwaken.  

 

Na de bands op het grote podium, gaan de festiviteiten verder in de Muziekgieterij die op korte afstand ligt. Helaas lukte het niet meer om daar de afsluiters mee te pikken: Sowulo, een Nederlands pagan/neofolk-project, en NiNi, de band rond de Taiwanese supergitariste Nini die verschillende traditionele Chinese volksinstrumenten beheerst en dat combineert met metal en elektronica. Naar verluidt waren beide bands nog dik de moeite.

 

Meer lezen...

Dunk! Festival 2025

 

20 Years Dunk!

 

29/30/31 - 05 - 2025, De Vooruit, Gent

 

Pics: Steven Tjoen

Rev: Joris Smeets

 

Full photo report here! 

 

In het Hemelvaartweekend werd de omgeving rond concertzaal Vooruit in Gent opnieuw het epicentrum van post-rock en andere avontuurlijke muzikale genres. Dunk! Festival is uitgegroeid tot een parel binnen de Belgische muziekscene en bracht net als elk jaar uitzonderlijke bands en muziekliefhebbers van over de hele wereld samen, die in een ontspannen sfeer genoten van bruisende, hypnotiserende en emotionele muziek. Deze ronduit fantastische 20ste verjaardagseditie bewees nogmaals dat het Dunk! festival meer dan muziek alleen is: de liefde en passie voor het genre brengen mensen samen en creëren een unieke sfeer en een hechte gemeenschap.

 

Door de verbouwingen in de Vooruit waren de Balzaal en de Domzaal dit jaar niet beschikbaar, maar dat werd opgelost door naast de prachtige Concertzaal (met balkons) gebruik te maken van de Theaterzaal (met heerlijke, comfortabele zetels!) in de Vooruit en voor het derde podium letterlijk de straat over te steken naar Club Wintercircus, een mooie, ronde zaal die voor een speciale sfeer zorgt. Het was niet alleen opvallend hoe vriendelijk de Dunk! vrijwilligers allemaal waren maar ook hoe professioneel er gewerkt werd. Bij alle bands zat het geluid optimaal en er werd vaak uitstekend gebruik gemaakt van de grote videowalls om passende visuals te tonen.

 

Petje af voor de ijzersterke en diverse line-up die de organisatie weer bij elkaar gepuzzeld had, want zowel gevestigde namen als opkomende talenten maakten een goede beurt. Bovendien stonden er heel wat bands op het menu die net wat anders smaken dan de gekende postrock en postmetal. Onze favoriete nieuwe ontdekkingen waren Treebeard, I Hear Sirens, Exxasens en Goodbye, Kings. Landgenoten als Hemelbestormer en Slow Crush behoorden voor ons bij de uitblinkers, maar ook de co-headliners en headliners maakten hun faam waar: respectievelijk Maybeshewill, Junius en A Swarm Of The Sun zetten formidabele shows neer waarna toppers Mogwai, Cult Of Luna en Year Of No Light ons helemaal platwalsten!

 

We kunnen ons niet inbeelden dat er één bezoeker van Dunk! niet minstens één optreden meemaakte dat hem of haar diep raakte, niet gretig merchandise van de bands kocht of de merchzone in de Foyer van de Theaterzaal bezocht, waar Dunk! zelf, Pelagic Records en Error! Design allerlei moois in de aanbieding hadden.

 

DAG 1 – Donderdag 29.05

 

Door onvoorziene omstandigheden missen we helaas opener An Corporation en dus starten we met Overhead, The Albatross (Concertzaal). We horen een mix van postrock en - vooral door de vocalen - ook emo en post-hardcore, opgesmukt met spoken word en samples, ijle keyboards en elektronica. Er is met andere woorden veel variatie, de spanning wordt opgebouwd maar met ook nog opvallende visuals lijkt het soms ook teveel alle kanten tegelijk uit te gaan. Moesten wij er gewoon nog even in komen, of komen nu betere nummers aan bod? Feit is dat deze band in de stevigere passages wel cool en origineel klinkt, met lekker gejaagde ritmes en riffs. Er zijn ook een paar epische momenten, en er wordt ook rave en techno gemixt met Oosterse klanken én gitaar. We moeten af en toe ook al eens aan de onderschatte band Kong denken, dus we gaan die plaat toch eens checken! 

 

Nog een vreemde eend in de bijt is Black Aleph (Wintercircus). Deze Australische band slaagt erin om heavy te zijn maar nooit echt loodzwaar en tegelijk spiritueel en bezwerend. Dat komt onder andere omdat het trio niet echt de traditionele instrumenten gebruikt: naast elektrische gitaar spelen ze immers ook cello en een Iraanse daf drum. Het geheel klinkt daardoor vanzelf melancholisch en emotioneel en neemt het publiek mee in hun muzikale trip. Alsof je Earth, Godspeed You! Black Emperor en Pothamus bij elkaar zet: dan scoor je goede punten in ons boekje!

 

Als je de tekst ‘The portal to the universe is open’ ziet verschijnen op de wall achter het podium, dan weet je dat er ergens in die duisternis de vier heren van Hemelbestormer (Concertzaal) schuil gaan. Niet hun eerste keer op Dunk! maar wél de eerste keer dat ze de duisternis van het universum in deze prachtige zaal naar binnen mogen halen. De fotografen vloekten, want zoals gewoonlijk komt het weinige licht alleen van de twee ‘light sigils’ en de geprojecteerde beelden uit de ruimte. De epische, hypnotiserende post metal met zowel donkere riffs en grooves als uitwaaierende gitaarklanken en coole samples overweldigt telkens weer, met een uitstekende gelaagde sound. Het is niet voor niets dat ze opgepikt werden door Pelagic Records, dat later dit jaar het nieuwe album ‘The Radiant Veil’ zal releasen. De nieuwe nummers die gepresenteerd worden, doen alvast het beste verhopen: dat onze landgenoten nog een nieuwe stap vooruit zetten!

 

Het is doodzonde dat Goodbye, Kings (Theaterzaal) met bijna 10 minuten vertraging begint, want wat een heerlijke set was dit! Het Italiaanse collectief is nog een nobele onbekende voor het grote publiek en ook voor ons, maar vandaag presenteren ze hun album ‘Transatlantic // Transiberian’, 2 suites van elk 20 minuten die de gelijknamige reizen langs continenten en culturen van een wonderlijke soundtrack voorzien. Je kan dit een postrock big band noemen, want we tellen maar liefst 11 muzikanten op het podium: drummer, bassist, 3 gitaristen, 2 keyboardspelers en 4 blazers. Vanaf het sfeervolle begin, met dromerige keyboards en melancholische blazers, horen we een zeer sfeervolle mix van jazz, dreamy pop en filmische postrock. De hele mooie visuals, die verwijzen naar oudere tijden, versterken de emotionele en nostalgische feel van de muziek, waarbij het zo heerlijk is om diep in die theaterzetels weg te zakken. Betoverend!

 

Het was een tegenvaller dat Solstafir dit jaar toch niet van de partij kon zijn, maar met een vervanger als Maybeshewill (Concertzaal) hadden we natuurlijk geen reden tot klagen, integendeel. De band uit Glasgow draait ook al heel wat jaren mee en maakte in 2023 zoveel indruk op Dunk! dat ze dit jaar de plek van co-headliner mogen innemen. De stevige postrock met een grootse, meeslepende sound wordt verrijkt met keyboards, elektronica en spoken word samples. Maybeshewill is niet zo van de typische, meanderende postrock die opbouwt naar een climax, maar rockt stevig door, gedreven en energiek waarmee ze voor ons verwantschap tonen met bijvoorbeeld And So I Watch You From Afar. De sfeer zat er ook in de zaal duidelijk in oed in en er werd luid meegezongen met de vocal sample in heerlijke afsluiter ‘He Films the Clouds Pt. 2’.

Daarna heerst er een zeer vreemde sfeer, omdat er maar liefst 3 uur zitten tussen het einde van Maybeshewill en de start van Mogwai. We besluiten (een deel van) die tijd te besteden aan Use Knife (Wintercircus), een nog volledig onbekend gegeven voor ons. Het blijken 3 landgenoten uit Gent en Brussel te zijn die sinds 2018 aan de weg timmeren. Ze hebben intussen een eclectische sound ontwikkeld, waar we zowel techno, darkwave, synthwave en Arabische invloeden horen. De projecties op 3 grote doeken (2 aan de zijkanten achteraan, 1 vooraan waar een van de bandleden achter verscholen staat) helpen bij de energieke totaalervaring die de pompende beats en donkere geluiden uit keyboards en synths oproepen.

 

De organisatie gaf het zelf al aan bij de aankondiging: de gedroomde headliner voor deze jubileumeditie is zeker Mogwai (Concertzaal). We hadden al eens horen waaien dat het vijftal niet het makkelijkst is om mee te werken, maar kunnen niet zeggen of dit gaat over divagedrag of gewoon veeleisend en superprofessioneel zijn. Ze lieten alleszins niets aan het toeval over, want in de voormiddag waren ze al uren bezig geweest om de lichtshow af te stellen en er zat een gat van 3 uur tussen Maybeshewill en Mogwai, dus ook de soundcheck was uitgebreid, om het zachtjes uit te drukken. De verwachtingen waren dus hooggespannen, maar die werden gelukkig moeiteloos ingelost door de Schotse pioniers van de postrock. De grote stellingen met vele lampen gaven vooral coole effecten wanneer er gespeeld werd met verschillende kleuren door elkaar. Ook qua sound zit alles meteen perfect en dat is wel nodig bij een band als Mogwai, die zo meesterlijk, laag per laag de spanning kan opbouwen. Van zacht glinsterende en sfeervol kabbelende passages over elektronische elementen naar stevig uitbrekende gitaren en een echte wall of sound, dat meesterlijke spel met contrasten kan je na 30 jaar zonder zorgen toevertrouwen zodat het publiek ook hier weer enthousiast meegesleept werd in een intense show!

 

DAG 2 – Vrijdag 30.05

 

Gevloekt hebben we, heel hard zelfs, omdat we te laat de aankondiging van de secret show van Goodbye, Kings in de Theaterzaal Foyer zagen. In de Foyer doken de Italianen in ouder werk dat ze in een akoestische versie brachten. Nadat we de vorige dag zo in de ban waren geraakt van dit veelkoppige ensemble, hadden we graag méér dan de laatste 5 minuten meegepikt want die klonken weer prachtig en emotioneel.

 

Ondanks de Nederlands geschreven bandnaam, is Pijn (Concertzaal) toch een band uit de UK. Het is een van die nieuwere lichting postrock bands die de ‘traditionele’ sound verrijken met cello en elektronica, in de vorm van keyboards en samples. Etherisch en emotionele, trage passages worden afgewisseld met de typische crescendo’s maar vooral ook hele coole, stevigere riffs en grooves. Dat smaakt altijd.

 

Doordringende geluiden en flikkerende lichten kondigen een mysterieuze figuur aan die sjamanistisch beweegt rond het podium en enkele groeten lijkt uit te brengen. Naar medewerkers, toeschouwers of voorouderlijke geesten? Dat is niet helemaal duidelijk. Met spoken word en een hele luide, diepe bassound begint het muzikale deel van Masma

Dream World (Theaterzaal). Op basis van de uitgebreide omschrijving op de website van het festival waren we heel benieuwd naar dit experimentele project en de ervaringen van de artieste, maar helaas kunnen de soundscapes onze aandacht op geen enkel moment vasthouden. Er zit voor ons te weinig reliëf in, te weinig om aan vast te haken.

 

Dus haasten we ons naar Exxasens (Wintercircus) uit Spanje, want hun landgenoten Toundra en Syberia zijn twee persoonlijke favorieten en dus zijn we heel benieuwd. Hoewel deze 4 heren al sinds 2007 meedraaien, is het toch de eerste keer dat we met hen in aanraking komen en we werden zeker niet ontgoocheld! In dit genre is het niet zo vreemd dat de inspiratie komt van kosmologie en de ruimte en dat we een mix van mooie melodieën, uitwaaierende gitaren en opbouwende gitaarmuren krijgen. Maar de combinatie van coole projecties die uitstekend gebruik maken de hele grote LED-wall en de lekker stevige, snellere en bijwijlen groovende postrock klinkt misschien niet echt verrassend maar wel gewoon heel goed!

 

We komen pas een kwartier na het begin binnen bij Caspar Brötzmann Massaker (Concertzaal) en verschieten een beetje van hoe weinig volk er in de grote zaal staat. Lokt deze band niet veel volk of hebben ze intussen al heel wat mensen weggejaagd? Feit is dat de tegendraadse mix van noise en jazzy elementen van deze band, met dreigende lage stem (zang kunnen we het niet echt noemen), niet voor de hand liggend is. Het schuurt en het wringt behoorlijk en dat is misschien een te groot contrast. 

 

Kiezen is verliezen en dat geldt altijd voor festivals met een sterke line-up. We hadden graag de  Canadese ‘noise-engineer’ thisquietarmy aan het werk gezien, maar de lokroep van onze landgenoten Slow Crush (Wintercircus) is te sterk. Vanaf het prille begin zijn we fan van de grungy shoegaze van het viertaln dat ook vandaag een heerlijke sound voortbrengt. Met power en doordrenkt met reverb maar toch toegankelijk, niet in het minst door de betoverende zang van frontvrouw Isa wiens baslijnen heerlijk ronkend doorkomen in de mix van zowel groovende als ijle en melodieuze gitaarklanken. We krijgen ook enkele nummers van het nieuwe album ‘Thirst’ en dat doet ons nu al watertandend uitkijken naar die release.

 

Wat zijn we blij dat Junius (Concertzaal) na ruim 10 jaar nog eens op tour komt in Europa. De voorbije periode was woelig en er zitten 3 nieuwe leden in de band, maar die staat als een huis! Sinds het album ‘The Martyrdom of a Catastrophist’ zijn we absoluut fan van de postrock meets new wave van deze band. Met drum, bas en 3 gitaren rockt het vijftal stevig en de grafstem van de zanger (en een enkele keer hardcore-actige screams van de bassist) geeft een eigen gezicht aan Junius. Natuurlijk horen we de typische postrock elementen maar het donkere aspect geeft een meerwaarde en een 80’s new wave vibe aan de sound. Vergis je niet: de band rockt heel hard en bouwt ook gitaarmuren op die voor een intense luisterervaring en echte muzikale catharsis zorgen. Grote klasse.

 

Nog een band die buiten de lijntjes kleurt, is Mouse On The Keys (Theaterzaal). Het trio creëert jachtige, onrustige jazz rock met wat elektronische invloeden met een drummer en 2 keyboards en laptops. Met de grote visuals erbij zetten de Japanse jazz cats een complexe show neer. De muziek klinkt zeker niet catchy,  poppy of smooth maar is duidelijk bedoeld om te wringen en tegendraads te zijn. Alle zeteltjes tot bovenaan en zelfs de balkons zitten stampvol voor deze muzikaal heel knappe prestatie maar het moet wel echt je ding zijn om te blijven luisteren.  

 

We gaan daarom ook ons oor nog even te luister leggen bij Hüma Utku (Wintercircus). Het is meteen duidelijk waar al het volk zit want hier staan maar enkele tientallen te luisteren en er vertrekken zelfs nog wat mensen. Deze artieste brengt dan ook niet voor de hand liggende, noisy soundscapes die in combinatie met de intrigerende visuals en felle rode kleuren het muzikale equivalent van psychotherapie zijn. Muzikaal bewegen we tussen electro, ambient en techno maar er zit naar onze smaak te weinig progressie of afwisseling in en het blijft veelal voort dronen op zelfde ritme. Enkel de vocal samples met onder andere Afrikaanse gezangen zorgen ervoor dat we de oren spitsen.

 

Wij hadden intussen toch al vaak het enorme genoegen om Cult Of Luna (Concertzaal) aan het werk te zien, maar het mag altijd méér. Onze container met superlatieven is intussen wél uitgeput, wij weten echt niet hoe we deze Zweedse meesters nog meer lof kunnen toezwaaien of dat op een originele manier te doen. De band rond mastermind Johannes Persson draait intussen al ruim 25 jaar mee en mag beschouwd worden als pionier en grootmeester van het postmetal genre, samen met onder andere Neurosis en Isis. Cult Of Luna staat nu helemaal bovenaan de piramide en maakt die faam elke keer waar met waanzinnige, luide en intense live-shows die je als luisteraar soms gedesoriënteerd, platgewalst en emotioneel diep geraakt achterlaten. Samen met andere topbands in het genre (we kijken dan ook naar The Ocean) weten ze postrock, prachtige melodieën, elektronische elementen, percussie, meeslepende synth passages, proggy elementen, breakdowns en vermorzelende muren van gitaren te combineren in uitvoerige, epische nummers, met daar nog de intense vocalen van Johannes bovenop. In die complexe structuren weten ze te verrassen en soms in een zware groove ook nóg harder en zwaarder te schakelen. Bloedmooi en loeihard tegelijk, dat is wat het zestal bracht. Cult Of Luna baande zich opnieuw een weg naar ons muzikale hart en ziel en liet ons even verweesd achter.

 

DAG 3 – Zaterdag 31.05

 

De laatste dag wordt al voor een redelijk gevulde zaal mooi op gang geduwd door Black Narcissus (Concertzaal). Een duo bestaande uit drum en bas, dat het eerste kwartier vooral dromerige postrock brengt, waarbij de sound stilaan donkerder wordt en daarna een eerste keer echt uitbarst, met zelfs opvallende blastbeats. De heren zweven daarna voortdurend tussen rustig klaterende melodieën en zware postmetal riffs waarbij we zelden echt verrast worden maar wel vaststellen dat de show voorbij vliegt en dat is altijd een goed teken.

 

Een van de nieuwkomers die ons het meest verrasten, is Treebeard (Concertzaal). Niet voor niets bracht Dunk! Records hun twee albums de afgelopen maanden uit op vinyl, want deze heren hebben wel iets speciaals. De Australische band speelt vandaag zijn allereerste show buiten het eigen land en het spreekt voor zich dat ze daar erg dankbaar voor zijn. Vele luisteraars waren op hun beurt dankbaar voor de heerlijke mix van postrock, postmetal, shoegaze en progrock. Vocalen zijn schaars en de 2 gitaristen delen die zanglijnen. Het viertal toont zich bedreven in zowel de rustigere, melodieuze momenten als in beukende gitaren en maakt een zeer goede indruk en won heel wat zieltjes. Dat bewees ook het feit dat in de loop van de dag zelfs een briefje met ‘sorry, sold out!’ aan hun merchtafel lag!

 

Dunk! vraagt elk jaar aan de gastheren van VIERNULVIER, de kunstinstelling in residentie in De Vooruit, om enkele artiesten te selecteren die buiten de lijntjes van het normale aanbod op het festival te kleuren. Eén daarvan is  James Blacksaw (Theaterzaal), wat omschreven werd alseen zalige duik in de wereld van folkgitaar’. Dat is op zich correct, de Engelse gitarist staat bekend om zijn fingerpicking vaardigheid en voorliefde voor 12-snarige akoestische gitaren. Nu beschouwen we onszelf wel als een folkfan, maar dan van de verhalende soort met echte songs. Hier gaat het eigenlijk om gitaargetokkel zonder zang en dat is toch niet echt ons ding.

 

Dan bevallen onze landgenoten van Stories From The Lost (Wintercircus) ons heel wat beter. Dit vijftal bracht intussen al 5 albums uit bij Dunk! en kan je dus ‘deel van het meubilair’ noemen. En dat bedoelen we op de best mogelijke manier, want je kan altijd rekenen op een goede prestatie die in de smaak zal vallen bij de festivalbezoekers. De postmetal komt sterk binnen, met opvallende stevige screams en rauwe, emotionele zang die soms ook wat grungy klinkt. Er zijn wat meer progressieve en sfeervolle momenten maar toch vooral stevig beukende gitaren en zelfs momenten die naar stoner en sludge neigen.

 

Door de organisatie wordt I Hear Sirens (Concertzaal) genoemd als een van de best kept secrets van postrock, omdat deze volgens hen bij de grootste namen van het genre genoemd zou moeten worden. En ja, wij kunnen alleen volmondig akkoord gaan. An sich doet de Amerikaanse band niet echt iets vernieuwend binnen het genre, maar ze beheersen de kunst van het vak volledig: de melancholische sfeer, de sprankelende melodieën, de opbouw van de songs, de crescendo’s en de felle, agressievere riffs wanneer de songs uitbreken zorgen voor een louterende, emotionele ervaring.

 

Helaas waren we Five the Hierophant (Wintercircus) tot nu toe altijd misgelopen, dus deze keer moesten en zouden we de mystieke, unieke band aan het werk zien. De doordringende geur van wierook hangt al op voorhand in de zaal en dus maken we ons op voor een ritueel. Helaas staat er niet veel volk, maar met De Mannen Broeders hebben ze helaas zware concurrentie. Het vijftal, met zwarte vesten aan met de kap op, laat het niet aan het hart komen: een dronende bas, percussie en verschillende blazers kondigen het begin aan, de gitaar valt in met daarna een jazzy saxofoon krijgen we een heerlijke groove. De Londense band is ‘a beast of their own’ en laat zich niet makkelijk in een hokje stoppen en we horen dark rock, mystieke doom, veel jazz- en rituele en Oosterse invloeden. Het klinkt vooral verdomd cool en psychedelisch, de groove sleept iedereen mee en doet de kopjes bewegen terwijl de fascinerende beelden op het grote scherm een extra dimensie geven. De sax speelt daarboven de rol van solo-instrument, waar je normaal de gitaar zou verwachten. De grandioze finale laat ons achter met een brede grijns van oor tot oor.

 

Een van dé topbands op Pelagic Fest 2024 was voor ons A Swarm of the Sun (Concertzaal) en het spreekt voor zich dat we uitkeken naar hun set. Toch werden we omver geblazen door de nóg hogere intensiteit en emotionaliteit van de Zweden. Het vijftal bracht vorig jaar met het donkere, introspectieve ‘An Empire’ een fantastisch album uit, een absolute topplaat in het postmetal genre en vandaag tonen ze in overvloed aan dat ze dit live nog intenser kunnen brengen. De langzame opbouw, verstilde momenten en  ingehouden dreiging zorgen voor een duister, desolaat gevoel, maar wel met een randje licht en hoop aan het einde van de tunnel. De melancholische, klagende en breekbare zangstem en intimistische pianoklanken gaan over in een drone en dan barst het nummer open. Op dat moment is dat nog zoals de overweldigende wall of sound van pakweg Cult Of Luna maar ze gaan stilaan wel daar naartoe. Soms is de sfeer bijna sacraal en beladen om dan weer via ontvlammende crescendo’s op te bouwen naar een denderende geluidsmuur, waarbij de synths en elektronica een belangrijke rol spelen. De tijd vliegt voorbij en band en publiek voeden elkaar duidelijk, deze performance snijdt door alle emoties heen. Aan het einde van het concert lijkt de frontman fysiek en emotioneel volledig leeg gespeeld maar hij geeft aan dat hun optreden op de festivaleditie van 2019 de eerste serieuze show voor A Swarm Of The Sun was en dat die veel betekende voor hen en ze dus blij zijn om terug te zijn. Het minutenlange applaus ontroert de frontman duidelijk, die zijn waardering voor zijn bandmaats, de organisatie en het publiek uitspreekt.

 

The Necks (Theaterzaal) tappen uit een heel ander vaatje. Het gaat hier over een Australisch trio met piano, contrabas en drums dat al sinds 1987 experimentele jazz combineert met minimalistische muziek. Ze geven zelf absoluut niet om labels en zeggen dat ze géén jazz, avant-garde, minimalism of ambient spelen – het is eigenlijk een mix van dat alles. Het begin blijft heel rustig en jazzy, maar gaandeweg kruipt er wel wat meer tegendraadsheid en onrust in. Velen hebben al afgehaakt als het na ruim 20 minuten meer experimenteel, noisy en dissonant begint te klinken. Speciaal is het zeker maar toch ook niet ons kopje thee.

 

Dan pikken we nog maar een goed stuk van Khan (Wintercircus) mee. Toen we hen op Desertfest zagen, waren we niet helemaal mee. Dat kan altijd aan verschillende factoren liggen, zoals de bands die ervoor komen, je eigen voorkeur, het energieniveau enzovoort. Het loont want deze keer zijn we wél helemaal mee. Het trio speelt stoner rock van de psychedelische variant, met lekkere laaggestemde bas en trippy gitaar er lekker overheen. De Pink Floyd-invloed lijkt nooit veraf en het tempo blijft eerder gezapig tempo, maar het klinkt wel erg lekker. Af en toe horen we ook een goede groove wanneer de gitaar de riff meespeelt met de ronkende baslijnen.

 

Een van de absolute headliners en de afsluiter van het festival is Year Of No Light  (Concertzaal). De organisatie speelde al enkele jaren met een idee en deze jubileumeditie leek de perfecte gelegenheid: de band zou hun klassieke album ‘Ausserwelt’ in zijn geheel spelen. Driewerf hoera! Het is duidelijk dat vele bezoekers hier enthousiast op stonden te wachten en het Franse zevental stelde zeker niet teleur. YONL staat mee aan de top van de postrock/postmetal scene en dat bewijzen ze door met (2) drums, (2) synths, (2) bas en (3) gitaren de harde, donkere, doomy postmetal classic uit te voeren. Het klinkt donker maar ook meeslepend, met beukende riffs en doomy passages, tempowisselingen, onheilspellende klanken, snellere tempo’s en zelfs een ratelende blastbeat. Ook voor de band zelf is het een speciale show, omdat ze hun oude materiaal zelf herontdekt hebben maar ook omdat het de eerste show met hun gitarist is sinds zijn strijd met een ernstige ziekte. We krijgen nog 2 bisnummers, waarbij ‘Alètheia’ meteen op gejuich onthaald wordt en afsluiter ‘Stella Rectrix’ met een grandioze, laatste uitbarsting een punt achter de festiviteiten zet. Wat een fantastische afsluiter van het festival.

Meer lezen...

Vestrock 2025

 

30 & 31 Mei – 1 Juni, Hulst (NL)

 

Pics: Koen Polfliet - Jonathan Verschuere

 

Full photo report Vrijdag.

Full photo report Zaterdag.

 

Het festival van de vriendschap!

 

Vestrock is intussen al heel  lang een gevestigde waarde in onze Dump-agenda. De locatie is ronduit prachtig, want het terrein ligt op een eiland midden in de oude vestingstad Hulst (NL)

De gevarieerde affiche, waar naar goede gewoonte een mooie mix van grote beloften en gevestigde waarden uit Nederland, België en het buitenland in allerlei muzikale genres op staan te blinken, een uitgekiende selectie foodtrucks en speciale bieren zorgen voor een aangename, familiale sfeer en doen het festival een weekend lang  vollopen.

 

De line-up was een eclectische mix van internationale en nationale acts. Headliners als Within Temptation en Stereophonics zorgden voor krachtige optredens, terwijl Rudimental en The Bloody Beetroots het publiek lieten dansen met hun energieke sets. Nederlandse favorieten zoals Kensington en Kraantje Pappie brachten het publiek in vervoering met hun bekende hits. Opkomende artiesten zoals Beth McCarthy en Kingfishr toonden hun potentieel en werden enthousiast ontvangen door het publiek.

 

De introductie van Vestrock Next Gen op zondag 1 juni was een schot in de roos. Deze dag richtte zich op een jonger publiek met optredens van onder andere Bankzitters en Roxy Dekker. De combinatie van muziek en interactieve activiteiten maakte het een ideale dag voor gezinnen en jonge festivalgangers

 

Vestrock 2025 bewees opnieuw waarom het een geliefd festival is in de regio en ook in ons Belgenland. Met een sterke line-up, een vernieuwend concept met Next Gen en een ongedwongen sfeer was het een editie om niet snel te vergeten. Voor zowel de die-hards  van het festival  als nieuwe bezoekers bood Vestrock een onvergetelijke ervaring.

 

Meer lezen...

Obsidian Dust

 

Botanique, Brussel – 15/05/2025

 

Rev: Joris Smeets

Pics: Koen Timmerman

 

Full photo report here!

 

Le Botanique organiseert al sinds 1988 jaarlijks het eigen festival ‘Les Nuits Botanique’, in 2025 zijn we al aan de 32ste editie toe. Nieuw dit jaar is dat de aftrap van het 11 dagen durende ontdekkingsfestival op 15 mei wordt gegeven door Obsidian Dust, een nieuwe telg in ons festivalland. Nu ja, het festival is nieuw maar Le Botanique sloeg hier de handen in elkaar met Metadrone en die concertorganisatie kennen we ook van het onvolprezen Desertfest Antwerp. Het hoeft niet te verbazen dat er dan meteen een zeer interessante, eclectische en heavy line-up met 9 bands over 3 podia bij elkaar gepuzzeld werd. Het komt natuurlijk goed uit dat verschillende acts beschikbaar zijn door de Desertfest-edities in Oslo, Londen en Berlijn die in deze periode plaatsvinden. Het werd een bijzonder geslaagde avond in Brussel met Zeal & Ardor als absolute uitschieter en we hopen van harte dat dit festival een blijver kan worden!

 

De hele site van Le Botanique is opengesteld voor de hele duur van het festival en dan stel je toch weer vast wat een wonderlijk mooie oase dit is in de drukke chaos van onze hoofdstad. Ongetwijfeld is deze locatie mee verantwoordelijk voor de relaxte sfeer die er de hele avond voelbaar was. Naast de indoorconcertzalen Museum en Orangerie is er in de tuin, onderaan de trappen, ook de prachtige Fountain Stage aangelegd. Rondom dat podium is er met stellingen een soort balkon gebouwd, inclusief trappen naar beneden, waardoor er zowel beneden voor het podium als ‘boven’ veel volk staat, met allemaal een goed zicht op de bands. Het zorgt voor een knusse sfeer en beleving van de bands. Ook in de zalen binnen bleef de sfeer opperbest en stond het nooit teveel op elkaar gepakt.

 

Villenoire krijgt als lokale band de eer om het startschot te geven in de Museum. We hadden de naam intussen al enkele keren zien voorbijkomen maar de band zelf nog niet kunnen checken. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we ook geen flauw idee hadden wie er in de band zat, maar vanaf de eerste noot herkennen we zanger Ioan Kaes. We waren in het verleden grote fan van Death Before Disco en ook met electric)noise(machine deed hij mooie dingen. Met deze donker klinkende posthardcore band speelt hij al voor de derde keer in Le Botanique en samen met zijn (al even ervaren) kompanen brengt hij stevige hardcore met zowel melodieuze als zware metalen elementen die ons doet denken aan vooral Thrice en ook wel Cave In.

 

Op de Fountain Stage, het hoofdpodium zeg maar, is het de beurt aan Elder. Het is dit jaar de 10e verjaardag van het fenomenale album ‘Lore’ en ter ere daarvan spelen ze het volledige album op deze tour. Dat album was toch een scharnierpunt, want de groovende stoner rock werd vanaf dan verrijkt met muzikale elementen uit psychedelische, space en krautrock maar ook sludge, doom en progressieve metal. Het viertal is muzikaal erg onderlegd en tovert met heerlijke grooves, ronkende riffs en technisch gitaarwerk en veel dynamiek. Ze verstaan de kunst om af te wisselen maar ook om verder te bouwen op een riff en dat toch interessant te houden zodat het uur speeltijd zo was omgevlogen!

We haasten ons naar LLNN (Orangerie), want we zagen de band twee keer eerder aan het werk. Het viertal maakte toen een enorme indruk op ons en we omschrijven de sound graag als ‘het muzikale equivalent van een stomp in de maag’. Muzikaal beweegt de band zich tussen hardcore, metal, sludge en industrial of je zou het ook kunnen omschrijven als Converge meets Cult Of Luna meets Godflesh. Maar helaas valt het vandaag… helemaal plat. De slopende, dystopische, intense, bijtende muziek van de Denen komt gewoon niet binnen en dat ligt volgens ons niet aan de band zelf maar aan de slechte sound, die heel dof klinkt, geen bas laat horen en overall power mist.

 

De een zijn dood is de ander zijn brood, want hierdoor schuiven we snel door naar Rickshaw Billie's Burger Patrol (Museum) die op hetzelfde moment spelen. Hier horen wel meteen een lekker stevige, zompige sound vol fuzz! Op de backdrop lezen we ‘Rickshaw Billie's Burger whatever the fuck’ en dat vat het wel samen: dit Texaanse trio heeft overal schijt aan en doet gewoon lekker zijn eigen ding. De ‘unique selling proposition’ is hier de achtsnarige gitaar van de zanger, wiens zang mogelijk niet voor iedereen weggelegd is. Die klinkt namelijk wat hoger en scherper dan we in dit genre gewoon zijn en doet ons wel wat denken aan Les Claypool (Primus) en dat is gelukkig een van onze favorieten. De combinatie met de lagere, ruwere backing vocals van de bassist werkt echt wel. Big riffs, low end grooves and lots of rumble met een heel aanstekelijke energie: denk aan een mix van Melvins, Dinosaur Jr. en Red Fang.

 

Het voelt een beetje vreemd aan om al zo vroeg de eigenlijk headliner op de affiche te vinden, maar Zeal & Ardor (Fountain Stage) stijgt in hun 75 minuten speeltijd wel degelijk torenhoog uit boven alles wat er voor en na hen komt vandaag. Manuel Gagneux maakt zijn band al enkele jaren furore met een mix van black/dark metal met ‘zwarte muziek’ zoals blues, negro-spirituals en field hollers, die met elke plaat nog een beetje verfijnd werd. Op het vorig jaar uitgebrachte ‘Greif’ werden er nog enkele alternatieve, grungy en elektro/industrial elementen toegevoegd aan de sound. En ook live staat de zeskoppige band als een huis, want Zeal & Ardor maakte al elke keer een grootse indruk op ons maar vandaag benaderen ze duivelse perfectie. Vanaf opener ‘The Bird, the Lion and the Wildkin’ tot afsluiter ‘Clawing Out’ krijgen we intensiteit, muzikale variatie, onweerstaanbare vocals en meezingmomenten voor het publiek, een strakke band en een grote schare toehoorders die helemaal uit de hand van de band eet. Met vlak na de opener ‘Wake of a Nation’ en ‘Götterdämmerung’, met die fantastische riff, voel je dat Manuel en de zijnen hier iets heel uitzonderlijk neerzetten. Vele kelen brullen mee met en verliezen zich in de donkere, bluesy gospel van onder andere ‘Ship on Fire’,  ‘Gravedigger’s Chant’ en uiteraard het duivelse ‘Blood in the River’ en ‘Devil Is Fine’. Er zijn eigenlijk alleen maar uitschieters, maar toch nog een speciale vermelding voor ‘Run’ en ‘Death To The Holy’ !

 

We moeten eigenlijk toch even bekomen van zoveel klasse, maar haasten ons toch naar Green Milk from the Planet Orange om de laatste 25 minuten van hun set nog mee te pikken. We misten deze Japanners namelijk vorig jaar op Desertfest en er werd ons duidelijk gemaakt dat we daar toch echt iets gemist hadden en dat nu moesten rechtzetten. Wanneer we binnenkomen, is het trio net aan een rustige, sfeervolle, bluesy passage toe en voelt het contrast toch wat te groot. Even later versnellen de groene melkmannen van de oranje planeet wel en ze scheuren langs de muzikale planeten van psych rock, prog rock, classic rock, indie rock, punk en jazz. Ze gaan met momenten lekker hard en we moeten daarbij zelfs al eens denken aan bands als Slift en Karkara, maar ook referenties als King Crimson, Miles Davis en Acid Mothers Temple vallen vaak. Knap.

 

Hoewel we absoluut geen fan van black metal zijn, was het toch het plan om Liturgy (Orangerie) even te checken. Nog voor we daar geraakten, bereikte ons van diverse kanten dat het absoluut geen hoogvlieger was en het echt voor geen meter klonk.

 

Dus spaarden we ons nog maar even op voor Wiegedood (Museum) dat vandaag voor een heuse krachttoer gaat: ze zullen een kleine 2 uur spelen en daarbij hun volledige trilogie ‘De Doden Hebben Het Goed’ brengen. Onze landgenoten spelen hun ijskoude, razende black metal werkelijk super strak, maar gelukkig is er ook een hele verstilde passage die voor een adempauze zorgt. Het trio is live altijd indrukwekkend en dat is vandaag absoluut niet anders, maar na een kwartier is het toch niet meer aan ons besteed. 

 

Een groot contrast is er met Pallbearer (Orangerie) en de lang uitgesponnen, melodieuze doom metal nummers. We zijn niet zeker of het 4 of 5 nummers waren in 50 minuten speeltijd, maar feit is dat de band het even goed deed als de vorige keren dat we hen aan het werk zagen. De 4 heren spelen en zingen de nummers uitstekend en sfeervol en deze keer is de sound wel helemaal in orde. Gelukkig maar, want dat is toch wel een must voor deze band. Tegelijkertijd overvalt ons wel opnieuw een beetje het gevoel dat het niet echt onze volle aandacht kan vasthouden, we genieten doorgaans meer en langer van Pallbearer als we thuis in onze zetel zitten. Dat neemt niet weg dat de Amerikaanse band zowel heavy en sludgy als melodieus en proggy blijft klinken en een zeer sterke show neerzet.

 

 

Meer lezen...

BLOOD INCANTATION

 

02/02/2025 - TRIX, Antwerpen

 

Pics: Istvan Bruggen

Rev: Joris Smeets

 

Full photo report here!

 

Het is een warme dag geweest en het belooft nog heter te worden in Trix. Vanavond loopt het kot namelijk helemaal vol voor de uitverkochte show van Blood Incantation en support Minami Deutsch in de Zaal, de gratis toegevoegde show van Concrete Winds en Black Curse in het Café en dan ook nog de Noisesome Release Night in de Club. Blood Incantation bracht in oktober vorig jaar een nieuw album uit en dat stond volgens ons in élke eindejaarslijst in de heavy scene maar ook bij eerder indie-gerichte platformen kregen ze bakken lof voor dat meesterwerk. Het sprak voor zich dat wij er absoluut bij moesten zijn wanneer ze de plaat live kwamen voorstellen op de ‘Absolute Elsewhere European Tour 2025’. Laat het duidelijk zijn dat de torenhoge verwachtingen moeiteloos ingelost werden door een band die op een indrukwekkend hoog stond te musiceren. Het was een absolute topperformance!

 

Oorspronkelijk waren er twee aparte shows, Blood Incantation in Trix enerzijds en Black Curse en Concrete Winds in Het Bos anderzijds. Ook die laatste twee gooiden vorig jaar hoge ogen met nieuwe releases. Voor de fans van het zwaardere werk een quasi onmogelijke keuze en dus werd er een hele mooie oplossing gevonden door de twee shows samen te voegen. Fijn dat het in deze tijden ook zo kan! Concrete Winds en Black Curse werden toegevoegd als gratis (after)show in Trix maar ondergetekende liet deze twee bands in het Café wel aan zich voorbij gaan. De razende death/grind en rauwe black/death van respectievelijk CW en BC is niet aan ons besteed. 

 

Het voorprogramma op deze tour is Minami Deutsch. We leerden de Japanse band jaren geleden hier in Trix kennen op Desertfest en we waren helemaal mee in hun muzikale trip. We vonden het meteen erg fascinerend dat deze 4 heren pure krautrock brachten, dat hadden we niet direct verwacht van een band uit het land van de rijzende zon. Deze band heeft het genre helemaal in de vingers en weet onze aandacht vast te houden met de typerende ritmes en sound, zowel psychedelisch als hypnotiserend. Het is niet bepaald een ‘harde’ band, maar rockt wel op zijn eigen manier. We horen er ook 60’s en 70’s pyschedelische rock en kosmische, bedwelmende klanken in terug. Op het eerste zicht kan het een vreemde keuze voor het voorprogramma lijken en helaas stond er ook niet veel volk voor Minami Deutsch. Het progressieve en hypnotiserende effect hebben ze alleszins gemeen met de headliners.



De podiumsetup van Blood Incantation is niet overdreven. Een grote backdrop met de afbeelding van de albumhoes van Absolute Elsewhere en aan de twee zijden van het podium een zuil met oplichtende, mysterieuze symbolen: meer heeft het vijftal niet nodig. De nadruk zal namelijk niet liggen op visueel spektakel maar op ongelofelijk knappe, complexe en technisch hoogstaande muziek die toch altijd meeslepend blijft klinken. Muzikaal laat deze band uit Denver, Colorado zich niet beperken of in een hokje stoppen: alles kan en alles mag, zo lijkt het wel.

 

Dat uit zich al door intro ‘Pocket Calculator’ van Kraftwerk en outro ‘Winds Of Change’ van Scorpions, maar daartussen vooral in de ongrijpbare, progressieve death metal met diverse invloeden van het album ‘Absolute Elsewhere’. Dat innovatieve meesterwerk wordt van begin tot einde gespeeld, al bestaat het maar uit 2 nummers, die elk uit 3 delen (‘tablets’) bestaan. Nadat het ruim 20 minuten durend ‘The Stargate’ gespeeld is, vraagt frontman Paul Riedl aan iemand op de voorste rij om dan ook figuurlijk ‘de plaat om te draaien zodat we de B-kant kunnen spelen’. Dat is dan ‘The Message’, dat ruim 23 minuten lang is. In die 2 epische nummers leiden de 5 muzikanten ons via heavy riffs en brute grunts langs  proggy psychedelica naar ambient klanken en opwindende elektronica en synths via rustig kabbelende of zelfs space passages via de typische krautrock ritmes en terug. Ergens middenin het muzikale universum tussen Pink Floyd, Opeth, Rush, Mastodon, Death en Tangerine Dream zou je Blood Incantation kunnen tegenkomen. Als we Absolute Elsewhere dan in het geheel gehoord hebben, speelt de band nog 2 oudere bisnummers omdat ze naar eigen zeggen al zo lang niet meer hier gespeeld hebben. Ons hoor je alvast niet klagen dat we de kosmische death metal van ‘Inner Paths (to Outer Space) en ’Obliquity of the Ecliptic’ ook nog geserveerd kregen op een bedje van muzikale genialiteit! Nu al één van de topconcerten van het jaar.




 

 

Meer lezen...

 

thrown

 

20/04/2025 - Trix

 

(support: Crystal Lake + Unity-TX + Graphic Nature)

 

Avocado Booking - Live Nation Belgium

 

Pics: Koen Polfliet

 

 

thrown is een Zweedse metalband die sinds 2021 de wereld stormenderhand veroverd heeft met hun onmiskenbare blend van brute kracht en intense energie. Met meer dan 105 miljoen streams wereldwijd, hebben ze zich snel bewezen als een van de meest opwindende nieuwe acts in de scene. Hun EP 'EXTENDED PAIN' (2022) stond bijna een jaar in Spotify’s Global Metal Chart.

 

Knaller in den trix!

 

Full photo report here!

Meer lezen...

 

Hell on Sphinx

 

Muziekgieterij, Maastricht – 12/04/2025

 

Rev: Joris Smeets

Pics: Istvan Bruggen

 

Maastricht en hardcore, dat is al heel lang een geslaagd huwelijk. De Muziekgieterij zwaait trots de vlag van het genre en doet er alles aan om kansen te geven aan jonge en minder jonge bands. Eén van die niet meer zo piepjonge bands is natuurlijk Backfire!, onlosmakelijk verbonden met Maastricht maar zeker ook met deze concertzaal. Die ligt namelijk officieel aan het Richie Backfireplein. De voorbije jaren konden we hier al terecht voor de Among The Angels-festivals en de Rebellion-tours van Madball, maar intussen is er Hèll On Sphinx. Onder die noemer organiseert de Muziekgieterij regelmatig concertavonden met een viertal bands uit de hardcore scene of aanverwante muziekgenres. Het mooiste is: die avonden zijn gratis en lokken steeds meer volk van alle leeftijden. Op deze zonnige zaterdag is er echter het ruim op voorhand uitverkochte Hell On Sphinx Festival, dat volledig in het teken staat van het allerlaatste optreden van zanger Pat van Backfire!.

 

We kunnen ons weinig betere plekken bedenken dan de Muziekgieterij op deze lentedag: een kaart met meer dan 50 bieren om te proeven, hartelijke medewerkers en fantastisch lekker eten, ongeacht of je veggie, vegan of vlees eet. Het zonnige binnenplein nodigde uit om lekker te chillen en socializen tussen de bands door, met een heel gemoedelijke sfeer als gevolg. Met 8 bands die muzikaal toch wel wat verschillen en korte maar krachtige sets (de eerste 5 bands spelen maximum 30 minuten), bouwt de energie en beweging voor het podium op. De logica wordt dus gerespecteerd dat de bands hoog op de affiche het kot helemaal in de fik zetten, maar er was geen enkele band die uit de toon viel vandaag. Een groot compliment voor de organisatie/booking, want dat is toch minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Nog een pluim op de hoed van de organisatie: op elk moment bleef er genoeg adem- en bewegingsruimte, zodat er plaats was voor degenen die enthousiast de pit indoken maar ook voor degenen die liever uit het strijdgewoel blijven.

 

Sales Belges uit Luik kreeg de eer om te openen. We horen echo’s van 90’s East Coast hardcore, met een metallic laagje, thrashy riffs en wisselende ritmes. Deze heren maken zeker geen slechte beurt!

 

Met afstand de jongste band op het podium vandaag is No Way. Bevlogen jongens, die qua leeftijd ergens tussen 15 en 17 jaar oud lijken te zijn. We zijn zelf nooit echt fan geweest van Youth Crew maar kunnen alleen maar toejuichen dat deze jongemannen teruggrijpen naar een muziekgenre uit de jaren 80 en de levensstijl die daar bij hoort. Muzikaal krijgen we dus korte, snelle hardcore punknummers met een positieve vibe, die hier en daar misschien een klein steekje laat vallen maar dat is helemaal niet erg. Groeimarge en potentieel is zeker aanwezig, hou ze in de gaten.

De vreemde bijt in de muzikale bijt is vandaag Invictus. De Belgen hebben een stevige achtergrond in hardcore en draaien al jaren mee in allerhande bands, maar dit is straight edge metal. Death metal om precies te zijn, van de melodieuze Zweedse variant (shirts van At The Gates geven al meteen een hint), maar soms ook met meer groove of een zwartgeblakerd randje. Het tempo ligt meestal hoog maar er zit genoeg variatie in om het boeiend te houden. De zanger, met zijn stevige baard en lange dreads, doet soms denken aan een mix van Max Cavalera, Chris Barnes en een bezeten metalprofeet, maar beschikt ook over een coole doch verstaanbare grunt. Uitstekend.



Haywire vertegenwoordigt de Duitse scene en doet dat met verve. Maar dat is niet het enige waardoor ze verschillen van de Nederlandse en Belgische collega’s op de affiche vandaag: frontvrouw Manon laat zich zeker opmerken. Ze beschikt over een stevige strot die helemaal past bij de groovy metalcore met forse breakdowns die haar 4 kompanen uitstrooien. Zeer geschikt voor spinkicks en moshpits!
 

Met Trenchwar bestijgt een geroutineerde band het podium. De heren hebben een verleden bij bands als Born From Pain, Backfire!, No Turning Back en Herder en die ervaring spreekt ook. Vanaf de eerste noot hoor je dat alles precies is zoals het moet zijn, de stevige hardcore met een metalen saus
zit prima in elkaar en swingt en groovet heerlijk. De band omschrijft het zelf als ‘relentlessly heavy, brutal metal-infused hardcore’. Zanger Ché weet het publiek natuurlijk op te jutten wanneer nodig, maar maakt ook wat grappige opmerkingen over ‘Heerlen vs. Maastricht’ om duidelijk te maken dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt: iedereen is familie in de hardcore scene! Toch legt hij ook de vinger op wonde, door te vragen wie zich in welke leeftijdsgroep bevindt. De meerderheid van het publiek blijkt tussen 40 en 50 jaar, en er zijn er ook veel tussen 30 en 40 jaar. Maar er blijken zelfs meer bezoekers ouder dan 50 aanwezig te zijn dan jongeren onder 20. Hij haalt terecht aan dat die jongeren wel de toekomst zijn voor de scene en dat we ons moeten afvragen hoe we dit moeten omkeren en ervoor zorgen dat die blijft bestaan. Harde set!

 

Onze landgenoten van Mindwar draaien intussen ook al even mee en lijken gestaag verder te groeien. We zagen hen al vaker aan het werk en hoewel de vijf heren muzikaal niet voor vernieuwing zorgen, blijft hun mix van rechttoe, rechtaan hardcore met veel groove en metalriffs gewoon heel lekker en effectief. Er zit genoeg variatie in de riffs waar je af en toe wat andere muzikale invloeden in hoort terugkomen en alles wordt van begin tot einde met heel veel energie gebracht. We blijven genieten van de zanger, die we niet anders kunnen omschrijven als een mix tussen ‘Jerommeke’ en een blok beton, of een bouwvakker die het kot komt verbouwen. De pit wordt telkens wat heftiger.  
 

De band tussen Angel Crew en Backfire! is altijd hecht geweest, met verschillende gedeelde leden bij de oprichting en verdere geschiedenis van beide bands. Dus is het ook maar passend dat deze Brusselse legende er vandaag bij is voor de laatste performance van Pat Coenen, die immers ook ooit deel uitmaakte van Angel Crew.  De intro van Hank Williams III is meteen toepasselijk: rebel country, want ook Angel Crew doet gewoon zijn eigen, rebelse ding. Vandaag uit zich dat in het feit dat er naast de drummer, bassist en twee gitaristen maar liefst 3 (!) zangers op het podium staan voor een old school-set. In de moshpit gaat het er vanaf het eerste moment stevig aan toe, met singalongs en fingerpoint in overvloed. De heftige mix van old school hardcore en brute, metalcore met af en toe meeslepende en melodieuze elementen zweept iedereen serieus op. Pat komt ook een nummer meebrullen en ook gitarist Ross neemt de lead vocals in een ander nummer voor zijn rekening. Met de Blitz-cover ‘Warriors’ en ‘Steal Your Crown’ dele ze nog een paar stevige klappen uit!


Natuurlijk staat alles in het teken van Pat Coenen zijn laatste optreden met Backfire! en dat is ook duidelijk te merken in het publiek. De energie en emotie zijn voelbaar, vanaf intro ‘Hurt’ van Johnny Cash. Still Dedicated, dat is absoluut van toepassing op Backfire! en vandaag zeker ook op Pat, die op ons een frisse, energieke indruk maakt. Het wordt een ouderwets feestje, met tonnen energie, intense en zotte moves in de pit en songs die uit volle borst meegebruld worden. Zangers duiken uit alle hoeken op om mee te zingen: ze kruipen vanuit het publiek het podium op of springen vanuit de coulissen in het geval van de heren van Angel Crew. Voor één nummer geeft Pat de microfoon ook door aan Marco (ex-Violation Of Trust, Payback), die de voorbije periode al voor hem ingevallen is. Pat draagt ook nog een nummer op aan zijn dochter en aan ‘muzikale mentors’ Warzone. Als aan het einde van de show ‘Patje, bedankt!’ gezongen wordt en we de muzikanten knuffels zien uitdelen, moeten zelfs wij even slikken. Veel mooier dan dit kan je niet afscheid nemen. Backfire! speelt dit jaar nog enkele shows met Marco vooraleer het doek definitief valt voor de band. Last chance to dance!

Meer lezen...

 

P.O.D

 

13/04/2025 - Poppodium 013 – Tilburg

 

Al meer dan 30 jaar is P.O.D. een vaste waarde in de rockscene, en nog altijd even gedreven. Begin jaren 2000 groeide P.O.D. uit tot een van de meest iconische nu-metalbands, samen met acts als Linkin Park, Korn, Limp Bizkit, Slipknot en Deftones. Hun doorbraakalbum Satellite uit 2001 knalde uit menig discman met energieke rap metal, opbeurende en krachtige teksten.

 

Tot op de dag van vandaag blijft P.O.D. relevant. In 2023 brachten ze hun 11e studioalbum Veritas uit, waarop ze opnieuw laten horen waarom ze al tientallen jaren bestaan. Met een mix van spetterende nu-metal, door reggae beïnvloede alt-metal en loden grooves bewijzen ze dat hun vuur nog lang niet gedoofd is.

 

Full photo report here!

 

Pics: Koen Polfliet

Meer lezen...

 

The Last Internationale

 

02/04/2025 - Poppodium Volt, Sittard

 

Rev: Joris Smeets

Pics: Istvan Bruggen Photography

 

In 2015 maakte ik kennis met The Last Internationale toen de band op het grote podium van Pukkelpop mocht aantreden. De New Yorkers waren ons nog volledig onbekend, maar het feit dat Rage Against The Machine-drummer Brad Wilk destijds deel uitmaakte van de line-up prikkelde natuurlijk meteen onze nieuwsgierigheid. De band maakte indruk met heel energieke, bluesy en groovy rock ‘n’ roll met een boodschap en veel ‘heart and soul’. Toch waren wij de band wat uit het oog verloren. Niet omdat de band op plaat niet goed is, maar omdat ze pas écht tot hun recht komen op het podium, de dynamiek en connectie met het publiek is essentieel. En dat bewezen ze vanavond opnieuw met verve!

 

De kern van de band bestaat uit het koppel Edgey Pires (gitaar) en de fenomenale frontvrouw Delila Paz (zang, akoestische gitaar, piano) en dat is nog altijd niet veranderd. The Last Internationale kende in zijn bestaan al hoogtes en laagtes, van major platenlabels over grote festivals tot voorprogramma’s van grote bands maar ook periodes zonder label en steun. Gelukkig blijft de band met ongebreidelde energie doorzetten en zo kregen we de kans om hen dicht bij huis in een intiemere setting opnieuw aan het werk te zien. Onze eerste kennismaking met Poppodium Volt is meteen een voltreffer. Iedereen is heel vriendelijk en relaxed, het geluid is uitstekend en de muziek die tussendoor wordt gedraaid is een heerlijke mix van allerhande rootsy folk, country en singer-songwriter. De kleine maar gezellige zaal is mooi volgelopen, al blijft er gelukkig toch nog net genoeg adem- en bewegingsruimte.

 

De support act van vanavond is Anouk Gerritsen, die voor ons eerlijk gezegd een nobele onbekende is. De jonge zangeres is een lokaal talent die haar plekje vanavond op een uitzonderlijke manier heeft te pakken gekregen. Blijkbaar heeft ze ooit op Pinkpop met een doekje gezwaaid met de vraag aan Delila of ze mocht meezingen en die wens kwam in vervulling! Het contact is gebleven, zodat ze nu enkele shows het voorprogramma mag verzorgen met haar band. Het is een viertal in een ‘klassieke’ line-up met drum, gitaar, bas met enkele 'foute' kapsels uit de jaren ‘80 en ‘90 die tegenwoordig weer in zijn en ook enkele opvallende vestimentaire keuzes.

 

Anouk blijkt een goede zangeres en ook muzikaal klinkt de groovy rock niet verkeerd maar toch springt het er aanvankelijk niet echt uit. Na enkele nummers zingt ze solo op akoestische gitaar haar eerste single, die meer in het straatje van de breekbare country pop ligt. Het is in het begin niet altijd even stabiel gezongen maar ze groeit wel in het nummer, toch is de song nog niet goed genoeg om te  blijven hangen. Ook de traditional ‘House Of The Rising Sun’ brengt ze solo en dat doet ze absoluut zeer sterk: het is dan ook een ijzersterke, tijdloze song en de zangeres komt beter uit de verf als ze wat meer kan uithalen met haar stem. Ook het volgende nummer bevalt ons beter, een swingend nummer met veel energie en de voetjes gaan al eens mee stampen, maar 'Girl With Fire' kan toch weer minder bekoren. Het laatste nummer leunt op een lekker groovende baslijn en een funky disco beat, al blijkt de zang ook hier niet altijd even stabiel. Talent is er zeker maar het moet nog wat bijgeschaafd worden.

 

Het was duidelijk dat de meeste aanwezigen echt wel voor The Last Internationale gekomen waren en ook bekend zijn met het repertoire en de opstandige, politiek links georiënteerde (de invloed van folk) en verhalende teksten van de gewone mensen, de werkende klasse (blues- en countryinvloeden) en de rechten van minderheden maar ook de boodschappen van gemeenschap en verbondenheid. CCR’s ‘Run Through The Jungle’ weerklinkt als intro, waarna het soulvolle ‘Berta, Berta’ de aftrap vormt. Het eerste deel zingt Delila a capella en haar straffe vocalen schitteren nog meer dan haar glitterpak. Ze blijft sowieso dé blikvanger en bestrijkt het hele podium en legt connectie met het publiek. Met punkklassieker ‘Kick Out The Jams’ krijgen we meteen een tweede cover op rij, waarbij ook de drummer en gitarist Edgey, met zijn bijna ‘typische’ New York-stijl (denk Ramones: jeans, leren jasje en t-shirt met het opschrift ‘More women on stage’) het gaspedaal meteen mogen induwen. Toch ook een apart woordje voor bassiste Alice Atkins, die met haar glittertruitje en zilveren sterren op haar schoenen met hoge hakken een sexy cool uitstraalt maar vooral met haar energieke spel een essentieel onderdeel van de afwisselend rauwe rock en meer ingetogen momenten vormt. Het is intussen fijn om te zien dat alle leeftijden present zijn en zangeres Delila wijst ook enkele kinderen aan die met hun ouders zorgeloos vooraan kunnen staan. De energie van het publiek blijft wel nog even uit, het is pas later in de set dat het ‘meest beleefde publiek ooit’, aldus de frontvrouw, loskomt.
Met nummers als ‘Life, Liberty, and the Pursuit of Indian Blood’, ‘Killing Fields’, ‘Mind Ain't Free’ en ‘Crawlin’ Queen Snake’ rockt de set lekker verder, met occasioneel scheurende gitaren en solo's.

 

Bij het inzetten van ‘1984’ vraagt Delila vraagt iedereen om te headbangen en die lekkere tragere, RATM-achtige riff leent zich daar uitstekend toe. Bij ‘Hero’ schiet TLI weer veel energie de zaal in en ook de bassiste gaat enthousiast aan het headbangen. De zangeres toont nog eens aan wat voor een powerhouse van een zangeres ze is, met zowel power als soul als de hele hoge noten die ze haalt. Het akoestische ‘Freedom Town’ is een ode aan Bruce Springsteen, een van de helden van de band, en aan hun hometown New York. Het gaat over ‘hope through dark times’, waarbij de zangeres de akoestische gitaar ter hand neemt en zelfs een stuk zonder micro zingt en even indrukwekkend en pakkend blijft klinken. Kippenvelmomentje. Met het op piano gespeelde ‘Running For A Dream’ blijven we bij rustigere maar evenzeer aangrijpende momenten: het wordt opgedragen aan de slachtoffers in Gaza, waar zoveel onschuldige levens verloren gaan en de mensen geen dromen en geen wereld meer hebben om in te leven. Nog zo’n emotionele, diepgravende song is ‘Soul on Fire’, ook met piano en een tribute aan onder andere Nina Simone, waarbij de andermaal subliem zingende Delila zelfs even het publiek in gaat.

 

Dan is het terug tijd om te rocken met het groovy, catchy, soulvolle ‘Wanted Man’ dat wel wat doet denken aan Blues Pills en zelfs Tina Turner qua zang. Ook ‘Hard Times’ grossiert weer in bluesy hard rock, waar de riff echo’s van Black Sabbath oproept. Bij ‘1968’ is de slagzin ‘The more I make revolution, the more i feel like making love’, een ode aan ‘true rock 'n' roll, where you don't give a damn about what everybody thinks’. Ondanks het feit dat Delila jammer genoeg haar voet heeft omgeslagen, gaat ze opnieuw het publiek in en doet ze iedereen hurken en opspringen op haar commando. Ze nodigt ook een tiental mensen mee op het podium en die mogen daar ook blijven staan voor de zinderende, uitgesponnen finale in de vorm van ‘Hit 'em With Your Blues’ en ‘Battleground’, die een einde maken aan een heerlijke set van dik anderhalf uur. Ga deze band zeker checken als ze nog eens in jouw buurt komt!  
 


 

 

 

 

Meer lezen...

 

Hooverphonic

 

The Magnificent Tree - The 25th Anniversary

 

25-03-2025 De Casino Concertzaal

 

Full photo report here!

 

Pics: Kim Tukker

Meer lezen...

Sloper & Jen

 

20/03/2025, De Casino Concertzaal

 

Sloper, met Mario Goossens (Triggerfinger) en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) beide op drums!

Heerlijke Classic Rock

 

Full photo report here! 

 

Pics: Kim Tukker

Meer lezen...

 

Airbourne

 

12/03/2025 - Kunstencentrum VIERNULVIER / DEMOCRAZY

 

Pics: Steven T'joen

 

Een uitverkochte Vooruit voor de Australische energiebom Airbourne!

 

Iedereen moet intussen weten dat deze snaken al jarenlang eer betonen aan de harde, in alcohol gedrenkte pubrock van grote voorbeelden en landgenoten Rose Tattoo en vooral AC/DC – en laten we daar Motörhead nog maar bijnemen.

 

Ze bewijzen nu al lang dat rock ‘n’ roll allesbehalve op sterven ligt maar integendeel springlevend is en harde klappen uitdeelt. Wie het viertal nog nooit live aan het werk zag, heeft wat gemist: ze brengen smerige, voortdenderende hardrock zoals die klonk in de jaren ’70 en ‘80 maar dan met de energie van Tasmaanse duivels!

 

Eigenlijk kan je deze show kort samenvatten: ‘high octane rock’ met de gekende fratsen van de frontman en een clusterbom die songs uitgooit die eigenlijk allemaal klinken als een rock-klassieker.

 

Indrukwekkend.

 

Full photo report here! 

 

Meer lezen...

 

Silverstein

 

04/03/2025 - AB - Ancienne Belgique

 

Support: Bloom - Callous Daoboys - Thursday

 

Full photo report here!

 

Pure nostalgie dinsdagavond in de AB, iets waar Silverstein mooi op inspeelde door hun set te starten met een filmpje waarmee we ineens een dikke 20 jaar terug in de tijd gingen. De toon was direct gezet en hun set vol (oudere) hits stelde dan ook niet teleur!

 

Pics: Lise Lynen Photography

 

Meer lezen...

 

Funeral Dress - Belgian Asociality - Luna En De Maanstenen

 

14/02/2025 - Trix Antwerpen

 

Pics: Lise lynen

 

Full photo report here!

Meer lezen...

 

Trivium - Bullet for My Valentine - Orbit Culture

 

08/02/2025, Lotto Arena  - Antwerpen

 

Full photo report here! 

 

FKP Scorpio Belgium

 

Pics: Istvan Bruggen

 

 
 
 
 

 

Meer lezen...

KNTXT

 

B2B Charlotte de Witte & Amelie Lens

 

08/02/2025 - Flanders Expo, Gent

 

Full photo report here!

 

Pics: Jonathan Verschuere - Graphix Media

 

Meer lezen...

 

Ramones Alive NL - Astro Zombies AD

 

24/01/2025 - Muziekgieterij Maastricht

 

Bestaat er een beter manier dan een regelrecht punkrockfeest om op vrijdagavond meteen de knop na de werkweek om te draaien? Als je moet oordelen aan de glimlach op de gezichten van de aanwezigen in de uitverkochte Muziekgieterij, moet je toch al met hele straffe kost afkomen om dit te overtroeven. De hele avond zien we een smile van het ene oor tot het andere bij punkrockers van werkelijk alle leeftijden bij het aanhoren van tributes aan twee van de allerbeste bands in de geschiedenis van het genre: The Misfits en Ramones! Een heerlijke show met veel sing-a-longs en (al dan niet dronken) dansjes in de pit.

 

ASTRO ZOMBIES A.D. mag vandaag de kelen en de benen opwarmen met een tribute aan The Misfits. Het is een bijzondere avond voor gitarist Maurice, want hij mag op zijn verjaardag het podium betreden met zijn Limburgse kompanen Niena (drums) en Boris (bas) en de Rotterdamse zanger Michiel, wat al eens voor een grapje over onderlinge verstaanbaarheid zorgt. Twee jaar geleden kwam deze band na 20 jaar stilte nog eens terug uit hun crypte gekropen. Sindsdien hebben ze toch enkele leuke shows kunnen spelen, ook al grapt Michiel ‘dat ze een mooie banner hebben voor die twee shows per jaar’. Omdat wij er stilaan aan twijfelen of The Original Misfits, zoals die tegenwoordig door het leven gaan, nog eens de oversteek naar Europa zullen maken, troosten we ons graag met een half uurtje horror punk rock van de bovenste plank.

 

Tijdens de set van 14 nummers zal de band regelmatig vragen om de lichten te doven, deze muziek vraagt natuurlijk eerder om donkere schaduwen dan felle lichten. Vanaf opener ‘Skulls’, die naadloos overgaat in het volgende nummer, zit de sfeer er in. Via ‘Teenagers From Mars’ (‘and we don’t care’) gaan we over naar de coole ritmes van ‘Angelfuck’ en het voortjakkerende ‘Martian’. Uiteraard mag ook ‘Die, Die My Darling’, populair geworden door de Metallica-cover, niet ontbreken. Er wordt een gratis shirt beloofd aan de eerste stagediver en een dame gaat meteen die uitdaging aan zodra ‘We Bite’ uit de speakers knalt. ‘Kinda Hate’ is zo’n supercatchy nummer en ‘138’ is pure, classic punkrock. Het ‘titelnummer’ van de band, ‘Astro Zombies’, moet er natuurlijk ook bij. We krijgen een zinderende finale met een bijtend ‘Bullet’, het luid meegebrulde ‘I ain't no goddamn son of a bitch’ bij ‘Where Eagles Dare’ en uiteraard afsluiter ‘Last Caress’: ‘I got something to say’ en wel dat dit genieten was!

 

Het was in 2024 alweer 50 jaar geleden dat de invloedrijke Ramones opgericht werden én dat Marco Roelofs geboren werd. Helaas eindigde het verhaal van de legendarische New Yorkse band al in 1996 en is intussen niemand van de originele leden nog in leven. Het feit dat hun muziek naar zijn mening veel te weinig live te horen is, inspireerde Marco om, naar eigen zeggen, de arrogantie te hebben om onder de noemer ‘RAMONES ALIVE: Ode To 50 Years Ramones’ een tribute te brengen. Het was de band die zijn leven veranderde toen hij 13 jaar was, met dank aan bassist Harold Gielen (vooral bekend van Legion Of The Damned) die hem een cassettebandje bezorgde. Marco Roelofs moeten we normaal niet meer voorstellen, want naast presentator en schrijver is hij vooral bekend als zanger van Heideroosjes. Samen met het geroutineerde drumbeest Bart Nederhand (Peter Pan Speedrock) en gitarist Oeds Beydals (The Devil’s Blood, Death Alley en nu Iron Jinn) vormen ze een gevarieerd en aanstekelijk viertal in strakke jeans, basketsloefkes en leren jasjes.

 

Uiteraard krijgen we het theme van ‘The Good, the Bad and the Ugly’ als intro, om meteen over te gaan in ‘Rockaway Beach’ en ‘Teenage Lobotomy’, waar meteen de rol van de heerlijke ronkende bas in de sound opvalt. ‘Blitzkrieg Bop’ volgt dan al als derde nummer, op de hielen gevolgd door ‘Psycho Therapy’. Wat een openingssalvo! Marco grapt tussendoor bij zijn verhaal over het cassettebandje dat als er nog mensen zijn die dat kennen, dat die dan ongeveer van zijn leeftijd moeten zijn…jonge mensen van begin 20 dus! Wat later volgt er met ‘Sheena Is A Punk Rocker’, de Chris Montez-cover ‘Let’s Dance’ en ‘Poison Heart’ weer een straf trio. Die laatste werd trouwens aangekondigd als ‘een van die perfecte popsongs die de Ramones geschreven hebben’ en zo zaten er nog een aantal in de set en die boden gitarist Oeds de kans om te tonen dat hij ook heerlijk gevoelig kan spelen. De hits blijven dan gewoon eindeloos stromen: ‘Gimme Gimme Shock Treatment’, ‘Rock 'n' Roll High School’, ’I Wanna Be Sedated’ (dat echt voor een feestje zorgt), ‘The KKK Took My Baby Away’, ‘Pet Sematary’, ‘Do You Wanna Dance?’ en persoonlijke favoriet ‘Beat on the Brat’. Marco stelt tussendoor de band nog voor en geeft een shout-out naar het publiek, want het is de laatste van de 13 Ramones Alive-shows in België en Nederland. Met ‘Now I Wanna Sniff Some Glue’ en ‘Pinhead’ (‘We're a happy family, gabba gabba hey!)’ komen we aan het einde van de reguliere set.

 

Michiel van Astro Zombies had nog gegrapt dat hij de setlist gezien had en dat er 68 nummers op de setlist stonden. Dat spreekt Marco bij de bisronde tegen: ‘We spelen geen 68 nummers maar 328! We gaan door tot morgenmiddag en dan krijgen we allemaal spek en eieren of iets anders voor de vegans’! Van ons mocht het, maar het blijft beperkt tot ‘amper’ 6 bisnummers en dat zijn zeker niet van de minsten: ‘Cretin Hop’, ‘Judy Is a Punk’, ‘I Wanna Live’ (nog een van die perfecte popsongs), ‘Bonzo Goes to Bitburg’, de Joe Jones-cover ‘California Sun’ en als klap op de vuurpijl ‘Surfin' Bird’ van The Trashmen: ‘Everybody knows that the bird is the word’! 

 

 

Full Photo report here!

 

rev: Joris Smeets

pics: Istvan Bruggen

Meer lezen...

 

Stick To our Guns

 

26/01/2025, AB - Ancienne Belgique

 

Terwijl de support bands Bodysnatcher en Elwood Stray nog wat moesten oproepen voor meer crowdsurfers en beweging in de pit, was het bij Stick To Your Guns direct prijs vanaf het eerste nummer en dit ging zo door tot de allerlaatste noot.

 

Wat een energie, wat een show!

 

Full photo report here

 

Pics: Lise Lynen Photography

 

KINDA

Meer lezen...

 

DOOL - Habitants

 

12/12/2024 - Muziekgieterij Maastricht

 

Op een gure donderdagavond moet je al met goede argumenten komen om mensen uit hun kot te laten komen. De gezellige Muziekgieterij is wat ons betreft altijd al een troef en als je daar dan nog twee parels van eigen Nederlandse bodem op het podium aan toevoegt, dan overwinnen we toch graag die drempel om uit onze knusse zetel te komen. Dool trapt hier een reeks Nederlandse concerten af ter ondersteuning van het nieuwe album ‘The Shape Of Fluidity’ en deed dat uitstekend, ondanks naar verluidt toch wel wat zenuwen. Ook al was de ticketverkoop vanavond misschien net iets minder dan de avonden die zullen volgen, toch was de zaal gezellig volgelopen en het publiek wist het optreden duidelijk te smaken: het was misschien niet wild of uitgelaten, maar er werd aandachtig geluisterd en hoofden knikten goedkeurend mee. Met de geweldige opener Habitants leerden we op de valreep nog een van onze nieuwe favoriete bands kennen en dus was het een zeer hoogstaande avond.

 

We hadden de groepsnaam HABITANTS nog maar één keer eerder zien voorbijkomen maar hadden het nog nooit gecheckt. Dat is een grote fout van onze kant en we hebben duidelijk wat gemist, want het vijftal zoog ons ons helemaal mee in hun wereld. De band werd opgericht door gitarist René Rutten, die met The Gathering natuurlijk al enorm veel bewezen heeft. Je hoort ook bij Habitants die alternatieve, progressieve rockinvloeden maar ook  trip hop, ’80 en new wave-invloeden maar dan wel met een warm gevoel, dream pop, uitwaaierende postrock en shoegaze. De band rockt met momenten, maar echt hard of stevig wordt het nooit. Meeslepend, melodieus, diepgravend en sfeervol is het des te meer. Voor de ritmesectie en de gitaristen niets dan lof, maar de blikvanger is natuurlijk de prachtige en betoverende stem van de ranke en elegante zangeres Anne van den Hoogen, die ons soms zelfs aan Portishead doet denken! De band blijkt eerder dit jaar met ‘Alma’ een tweede album te hebben uitgebracht en de vinylversie daarvan ging, net als die van debuut ‘One Self’ uit 2018, meteen mee naar huis.

 

Een kleine maand geleden zagen we DOOL nog sterk uitpakken op Helldorado. Ze zetten er zonder twijfel een van de sterkste shows van de dag neer, waardoor we nog meer uitkeken naar deze clubshow. De band rond de charismatische zangeres/gitariste Raven van Dorst grossiert in donkere, mysterieuze en emotionele muziek. Het is zeker niet alleen doom and gloom, maar het is moeilijk om ze in één hokje te steken – ongrijpbaar, precies zoals wij het graag hebben. We horen occulte rock, new wave, doom metal, post punk en nog allerlei alternatieve genres in de mix. Ronkende bas, inventief drumwerk en 3 gitaren wisselen mooi af en vullen elkaar aan in de uitgesponnen nummers en we denken al eens aan uiteenlopende bands als The Cult, Wolvennest, Crippled Black Phoenix, Blue Öyster Cult en The Devil’s Blood. Laten we het gewoon catalogeren als meeslepende en psychedelische dark rock. Die kwam al sterk naar voren op de albums ‘Here Now, There Then’ en ‘Summerland’ waar ook nog enkele nummers uit gespeeld werden, maar we zijn nog meer onder de indruk van het nieuwe ‘The Shape Of Fluidity’. Bijna alle nummers van die fonkelnieuwe plaat kwamen dan ook aan bod. De finale, ‘zonder die flauwekul van weggaan en terugkomen voor bisnummers’, is ijzersterk:  ‘Hermagorgon’, de heavy eerste single van het nieuwe abum, wordt gevolgd door de eigenzinnige, smeulende versie van de Killing Joke-klassieker ‘Love Like Blood’ en ‘Oweynagat’ als afsluiter. Straffe kost.

 

Full photo report here!

 

Rev: Joris Smeets

Pics: Istvan Bruggen

Meer lezen...

DI-RECT - The Indien

 

14/12/2024 - Trix, Antwerpen

 

 

Pics: Kim Tukker

 

Full photo report here!

 

Meer lezen...

 

Future Palace - Our Promise - Seven Blood

 

06/12/2024 - Trix, Antwerpen

 

Full Photo Report here!

 

Pics: Eline Dresselaerts

 

 

Meer lezen...
Page 1 of 17
Goto page: 1, 2, 3 ...