Baroness – Gold & Grey
Bokassa - Crimson Riders
The National
Rammstein -Rammstein
Brutus - Nest
In Flames - I, the Mask
Agenda
23 JUN
Graspop 2019
23 JUN
Hellfest 2019
29 JUN
Grensrock 2019
30 JUN
Werchter 2019
02 JUL
Corrosion of Confidence
07 JUL
Ieperfest 2019
07 JUL
Cactusfestival
14 JUL
Bospop 2019
14 JUL
Sjock 2019
14 JUL
Bon Jovi
21 JUL
Melt 2019
27 JUL
Love Family Park
03 AUG
Roadkill 2019
04 AUG
Dranouter 2019
04 AUG
Cirque Magique 2019
04 AUG
Lokerse feesten
11 AUG
Voltage Festival 2019
11 AUG
Alcatraz 2019
13 AUG
Sziget 2019
18 AUG
W-Fest 2019
22 OKT
Angie Stone
30 OKT
Stef Kamiel Carlens
05 NOV
Sheila E
16 NOV
Nikki Lane
22 NOV
Agnostic Front
23 NOV
H8000 Hardcore H8000 Book
22 FEB
The Darkness
Fotogalerij
Photo report: Milow - Schouwburg Kortrijk
Photo report: Milow - Schouwburg Kortrijk
Photo report: The Iron Maidens
Photo report: The Iron Maidens
Photo report: Vestrock 2018
Photo report: Vestrock 2018
Michael Jackson - The Legacy
Michael Jackson - The Legacy
Admiral Freebee @ De Kreun
Admiral Freebee @ De Kreun
GENTJAZZ 2015 Luik 1
GENTJAZZ 2015 Luik 1
Photo report: Epica
Photo report: Epica
Festival report: Speedfest 2016(Nl)
Festival report: Speedfest 2016(Nl)
Shylips - De Loods in Aarschot
Shylips - De Loods in Aarschot
Concert report: Saxon
Concert report: Saxon
Cd-review: The Hickey Underworld – Ill
Cd-review: The Hickey Underworld – Ill
Première: Lowrider @ Depot leuven
Première: Lowrider @ Depot leuven
Review: Masters @ Rock - Vrijdag
Review: Masters @ Rock - Vrijdag
Photo report: Sziget 2017
Photo report: Sziget 2017

The odd man

Een ode aan de norsheid


 

 

“Gelieve ‘Afscheid Nemen Bestaat Niet’ van ‘Marco Borsato’ af te spelen tijdens het lezen van deze column voor een optimale leeservaring”

 

Op 17 mei van dit godverdomde jaar zat ik in de zetel met mijn vrouw toen haar het wenen nabij stond. Bizar genoeg had ik ze die dag nog niet geslagen noch mentaal gekweld, dus kon ik deze emotionele status nog niet verklaren. Maar dan vertelde me ze het nieuws dat ik nooit had verwacht: Grumpy Cat heeft onze wereld verlaten. Gezien dit dier de kat is waar ik altijd van droomde breng ik deze maand een ode aan mijn ‘spirit animal’ door dé drie frustraties van de afgelopen maand op te sommen die mij nog meer grumpy hebben gemaakt dan een vroegtijdige ejaculatie.

 

Numero Uno: Game Of Thrones seizoen acht:

 

Je kan er niet naast kijken, van Newsmonkey tot HLN, van Man-Baby tot Loser-4-Ever-Virgin-Fan-Boy. Het internet is overgesatureerd met leeghoofdige meelopers die aan het b*tchen zijn over het laatste GOT-seizoen en hoe slecht het wel is, bla bla bla. En ik ben nu geen zak geïnteresseerd in al die kutmeningen. Voor mij was dit seizoen best wel OK. Ik vond het leuker toen er op donderdag geprotesteerd werd om deftigere redenen. Maar goed, de mama’s en papa’s zullen wel blij zijn dat hun kroost op donderdag terug naar school gaat en geëngageerd is in kwaliteitstelevisie. Soit, dit gegeven even ter zijde als de linkerkous na het masturberen. Terug naar de essentie!

 

Er werd zelfs een petitie gestart om dit seizoen te herproduceren. Ik zou eerder een petitie willen starten om die mannen een trap in hun poepenhol te verkopen, zodat ze, in de plaats van collectief te fanboy-zagen een collectieve prolaps krijgen. Dan hebben ze tenminste een reden om te zagen. Al die nerds kunnen er gewoon niet tegen dat de serie ten einde is en daarmee basta. Ze zijn even gefrustreerd als wanneer mama de borst wisselde voor de fles. Ze wisten toen al dat dat de laatste maal zou zijn dat ze een vrouwelijke tiet in het echt zouden aanschouwen zonder er een hoop geld voor te geven. Je zou voor minder een petitie starten om zo’n leed (weliswaar in een totaal andere vorm, maar de beleving zal voor hen vermoedelijk identiek zijn) te herbeleven.

En dan zijn er zelfs van die ‘poepgaais’ die in therapie moeten om het laatste GOT-seizoen te verwerken. Sorry, maar als je hiervoor in therapie moet, is je leven gewoonweg te goed en moet je snel eens naalden delen met heroïne-junks en je huis in brand steken. Dan heb je tenminste recht om mijn belastingsgeld te gebruiken voor therapie! Go f*ck yourself brat! Hier werd ik dus zeer grumpy van! NEXT!

 

 

Numero dos: Zwarte Zondag

 

Onvermijdelijk, de ‘Zwarte Zondag’ die België aan de grond heeft genageld. Het volk heeft de volgende generatie volksvertegenwoordigers gekozen. De winnaars en verliezers zijn gekend en ‘s maandags stond iedereen op met een Trumpiaanse kater. Facialbook was gevuld met nog meer verontwaardiging dan mijn vrouw toen ik toonde hoe “goed” ik de ramen had gelapt. Hoewel ongeveer de helft van de Vlamingen rechts en zelfs één vijfde van de Vlamingen extreem rechts heeft gestemd, is dit niet mijn grootste ergernis. Ik moet toegeven dat de vooruitzichten van een bruin hemdje met bijpassende fuck-me-botjes mij totaal niet zinnen, maar er is nog een grotere frustratie die als een donkere wolk boven mij staat te zeiken. We zien overal de verontwaardiging, maar nergens de trots. Ofwel werden massaal veel proteststemmen uitgebracht en hebben al deze anti-stemmers nu iets van “OWWW SHIIIIITT” ofwel werd er doelbewust gestemd en zijn deze rechts rakkers beschaamd om er voor uit te komen. Wat veel betekend natuurlijk… Any-nazi-how, nu mogen we “kampen” met de consequenties van onze stem. Leve de democratie!

 

 

Numero tres: teennagels

 

Waarom hebben we die kutdingen? Ze hebben geen enkel nut en net zoals mijn onkruid, blijven ze groeien. Soms groeien ze zelfs in je huid en heb je een hoop pijn en gezeik. En wat voor voordeel hebben ze? Die dingen aan je vingers zijn ergens nog handig om een sticker of dergelijke los te prutsen van al je brol, maar die teennagels … zo nutteloos als een chronische ethylafhankelijke vetzak op zondagmorgen.

 

 

Grumpy Cat, we zullen je missen. Je humeur zal in ons voortleven en wordt voor eeuwig gekoesterd. In jouw naam zal ik de mensen in mijn omgeving blijven duidelijk maken dat ik ze niet tolereer! Het ga je goed! You never walk alone!

 

Grumpy Cat, 4-4-2012° - 14-5-2019+

 

Yours Truly, The Odd Man

Meer lezen...

 

Whitesnake – Flesh & Blood

 

Een nieuw Whitesnake album en een tour in 2019. David Coverdale heeft zich laten omringen door muzikanten met een sterk muzikaal verleden. O.a. in de gelederen: drummer Tommy Aldridge (Black Oak Arkansas, Ted Nugent, Pat Travers, Ozzy, Gary Moore, Thin Lizzy…), Reb Beach (Winger, Dokken..), Joel Hoekstra : (neen, geen Nederlander) deze Amerikaan was gitarist bij Cher, Nightranger en Trans Siberian Orchestra.

 

Het album ‘Flesh & Blood’ lonkt naar de Amerikaanse markt. De teksten van alle songs gaan over liefde, verliefdheid en relaties. Uw maag zou er van keren. Typisch aan de songs is dat de refreinen of slagzinnen  veel te soft overkomen en het nummer sterk verzwakken. ‘Good To See You’ is een mid-temposong en start met een sterke riff. Het refrein is meerstemmig en melig. Een korte krachtige gitaarsolo redt de opener. ‘Gonna Be Alright’ is opnieuw een mid-temposong die opent met een gitaarriff die ietwat vreemd is voor een Whitesnakesong. Jimmy Page verleende zijn medewerking. Topriff. De meerstemmige backingzang doet de song geen goed. In het hitgevoelige ‘Shut Up & Kiss Me’ is Coverdale alweer verliefd. Het ritme is sneller en de song leunt het meest aan bij de jaren 80.   

 

‘Hey You’ (You make me rock) is een slow-temposong dat muzikaal knipoogt naar Sabbath en voor de zang naar Def Leppard. Bij ‘Always & Forever’ is Coverdale alweer verliefd (wat dacht je?) en drukt dit uit in een hitparadegevoelige poppy song. ‘When I Think Of You’ (Color me Blue) is meer van hetzelfde maar iets trager. ‘Trouble Is My Middle Name’ is een nummer over een relatie. (??) Over vrouwelijk gezelschap met een hoek af. Het refrein bestaat uit meezingzinnetjes. De titeltrack ‘Flesh & Bones” is een bluesy mid-tempo song met alweer een meerstemmig refrein (waarom toch?).

 

In ‘Well I Never’ is geen gitaarriff te bespeuren. De song wordt ondersteund door gitaar akkoorden. Het refrein (ik word er moedeloos van!) is alweer een meerstemmig melig gedoe.  ‘ Heart Of Stone’ is een slow-bluestune. De gitaarsolo redt de song. ‘Get Up’ start verrassend met bluesy getokkel die omslaat in een snelle rock ’n rollsong. Spelbreker zijn de oh..oh..oh-stemmetjes op de achtergrond.

 

‘After All’ heeft geen slagwerk. Een akoestische gitaar met wat synths en rustige zang maken dit geheel tot een adempauze. ‘Sands Of Time’ gaat over twee personen op hetzelfde moment geboren  maar ver van elkaar verwijderd zijn. De wind en het zand brengt daar verandering in. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Verder is dit een beukend slow-temposong met een poppy refrein. De bonustrack ‘Can’t Do Right For Doing Wrong’ is een rustige slow-bluesy tune. De tweede bonustrack ‘If I can’t Have You’ is traag met agressieve blueszang en een te zacht refrein. Verder op de schijf nog 3 remixen van ‘Gonna Be Alright’, ‘Shut Up & Kiss Me’ en ‘ Sands Of Time’.

 

Er is heel wat werk verricht in de studio. Coverdale klinkt ‘anders’ .Benieuwd hoe dat live overkomt.

 

Persoonlijk had ik meer verwacht van dit Whitesnake. Kwaliteit van de songs (arrangementen) én de erbarmelijke teksten stellen mij teleur. Volgende keer beter. 

 

Rev: Guido Grymonprez

Meer lezen...

 

Carneia – Voices Of The Void (5/5)

 

This is Carneia!

 

Drie jaar na hun vorige EP Symmetry of Mind worden we bij Voices Of The Void op een uitgebreider rondje Carneia getrakteerd en wat voor één. De band bestaat tien jaar en kon doorheen de jaren en positiewissels een stevige live-reputatie opbouwen. Ook bij de release van deze schijf worden de optredens binnen en buiten de West-Vlaamse provinciegrenzen opgevoerd. De kansen om hen in levende lijve aan het werk te zien, liggen voor het grijpen, wat ons betreft een absolute aanrader. Zoals Carnea 2500 jaar geleden een groot festival was voor de Spartanen, is deze nieuwe verschroeiende schijf van Carneia een feest voor de zintuigen, met het gehoorkanaal voorop, van iedere metalliefhebber.

 

Voices Of The Void begint strakker dan de getuite lippen van Daniel Craig (aka James Bond). The Making Of The Universe is een ware metal-opus die inslaat als een bom. De gebalde kracht die ervan uit gaat is als een oorverdovende oerknal, conservatieve creationisten zouden ons durven tegenspreken maar tot op vandaag nog steeds dé nummer 1 in het maken van universa. Frontman Jan Coudron gromt als nooit tevoren en heft zijn stem naar een nog hoger niveau. Blood & Candy werd enkele weken terug al gelost als zoethoudertje voor de vele ongeduldige Carneianen onder ons. De pompende drumpartijen van Joppe Vandewalle doen ons bloed sneller stromen dan dat het geval was bij de sprint van ene van der Poel in de enige Nederlandse voorjaarsklassieker. Black Coffee is op zijn beurt dan weer helemaal iets anders maar minstens even goed. Het zwarte goud dat ons dagelijks bij het ochtendgloren mens maakt, wordt hier vervangen door onheilspellende sounds met prikkelende effecten. Uit goede bron vernamen we dat deze Twin Peaks-achtige tonen gestreamd worden uit het grote Thomas Combes-brein, ook wel de brede schouders waar het moederbord van Carneia op rust. Deze dreigende klanken luiden een drieste brok ongebreidelde energie in die gelijk staat aan een ad fundum van tien espresso’s. Daarna is The Hangman misschien nog de grootste shot cafeïne van de plaat. De riffs van Jille Vandromme houden hier op hun heerlijke hoogtepunt ergens het midden tussen Meshuggah en Tool. Na vier loeiers van tracks hebben ze bij Shadow Man wat rust verdiend in de lommer van een wiegende palmboom met een frisse pint bij de hand. Er wordt wat vaart geminderd om na deze goed afgemeten bocht bij Alter Ego nog eens, met het gaspedaal diep ingedrukt, verschroeiend uit te halen. We hebben nog gezocht in onze fichebak maar hier houden alle mogelijke gelijkenissen en parallellen met eender welke concullega of genregenoot op. We zouden nog een kaarsje willen branden in een Notre Dame naar keuze voor Jan want deze tour de force kan niet gezond zijn voor de stembanden. Op het einde krijgen we nog de meest atypische streep Carneia voorgeschoteld bij Anthem For The Wasted. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een solide song waarbij de band zich zijn comfortzone laat hijsen, kan laten uitstijgen boven zichzelf. Voices Of The Void is een dikke kanshebber op metalplaat van het jaar dat nog niet eens halverwege is.

 

‘This is not Sparta, this is Carneia!’ (bij voorkeur te lezen met een stoere koning Leonidas-stem met bijhorende gebleachte tanden en stoere plak-hipsterbaard)

(BG)

Meer lezen...

 

Kolos – Grooveyard (4/5)

 

Radiovriendelijke noise

 

Stubru werd onlangs in een nieuw kleedje gestopt en zou zich meer focussen op gitaarmuziek. Maar dat er in ons kleine landje soms te weinig aandacht besteed wordt aan oerdegelijke hardrock van eigen bodem, is nog steeds een pertinent probleem. Desalniettemin zijn er alleen al in onze streek voldoende bonkige bands genoeg die oorverdovende airplay verdienen. Kolos uit Zwevegem is daar zeker één van. Hun nagelnieuwe EP is een ambachtelijk staaltje noise rock van het betere allooi.

 

Grooveyard biedt ons vijf gebalde tracks aan die bol staan van het testosteron. Not A Freak laat zich als eerste kanonschot gelden. Geen franjes, toeters of bellen maar wel een brok bezeten ba-ro(c)k die zijn doel niet mist. Ook The Great Escape is er niet naast en ontsnapt niet aan onze aandacht. Maar het is uiteindelijk Start To Boogie die voor ons part als hoogste nieuwkomer meteen de hotlist ingejakkerd mag worden. Deze streep radiovriendelijk noise is reeds al langer als voorsmaakje op Spotify terug te vinden, de kolossale kers op de Grooveyard-taart. Daarna zorgen These Days en The Sun nog voor een mooie finale van deze korte maar des te krachtigere EP waarbij het artwork op de verpakking minstens even mooi is.

 

Kolos lost de verwachtingen ruimschoots in.

(BG)

Meer lezen...

 

Raketkanon – RKTKN#3  4/5

 

Ik val meteen met de deur in huis: dit is pure klasse! De Belgische rock- en popscene heeft een topband in zijn gelederen.

 

De schijf telt negen songs met als titel een voornaam. Er wordt afgetrapt met ‘Ricky’ een geweldige song met dito videoclip. Op zich is de muziek niet zo hevig maar het headbangen kan je niet nalaten. Je moet mee in het ritme. Het stemgeluid in de song neigt met momenten naar dit van Perry Farrel (Jane’s Addiction). Deze song vermengt gekke toestanden met muzikaal vernuft. ‘Fons’ is gekker dan gek. Bij de intro lijk je te worden verpletterend door de sound maar dat duurt maar even. Dan glijdt de song af in een speciale sfeer tot op het einde waar alweer de registers worden opgetrokken.

 

‘Mélody’ start met akoestische gitaar dat bijgestaan wordt door een baslijntje waarbij de zang enkele stukken van de baslijn als zanglijn gebruikt. De synths zijn alweer zeer dreigend en zorgen voor een ingetogen en beklemmende sfeer. ‘Hannibal’ is een song die je zelfs niet zou willen als nachtmerrie. Schreeuwzang bijgestaan door een klopgeest. ‘Robin’ start als een popdeuntje en gaat over in een zweverige song tot het einde. De song is tevens het langste nummer op de schijf: 05:39”. ‘Lou’ is een traag, rustig nummer met een zeer dreigende opbouwende sfeer. Een knipoog naar Amenra qua opbouw. Sterke song. ‘Harry’ start dansbaar, heeft een elektronische stem en de synths zorgen voor een prachtig geluidstapijt op de achtergrond. ‘Ernest’ is een strak mid-tempo nummer waarbij halfweg het ritme wordt vertraagd. Afsluiter ‘Mido’ is een rustig nummer in een donkere sfeer.

 

RKTKN#3 heeft geen nodeloze langgerekte songs. Er is minder chaos dan bij de vorige platen maar er is meer dreiging. Dat maakt de schijf iets toegankelijker. Alle nummers zijn kwalitatief van zeer hoogstaand niveau. De productie is super. Als de media het eerlijk speelt dan moet deze plaat overladen worden met prijzen. Tot bij de MIA’s, heren!

 

 

Guido Grymonprez

 

 

 

Meer lezen...

 

Stab – Rats//Snakes (4,5/5)

 

Vlijmscherp addergebroed

 

Wie H8000 zegt, denkt vooral aan optredens van Congress en Liar in aftandse achterafzaaltjes ergens te lande in het midden van de jaren ‘90. Maar de hardcore-scene van weleer is nooit echt verdwenen en maar goed ook. De ene na de andere forse formatie werd ook na de jaren negentig uit West-Vlaamse klei opgetrokken. Sinds 2006 krijgen we met de regelmaat van de klok een vlijmscherpe messteek tussen de ribben van Stab. Hun kakelverse schijf is addergebroed van het hoogste H8000 heavy hardcore niveau.

 

As Real As It Gets is meteen een statement, een loeiharde definiëring over waarvoor het Kortrijkse zestal staat. Het daaropvolgende Pura Vida houdt het tempo levendig en doet puur en onversneden door. Stab vindt de perfecte balans tussen rauwe en ‘radiovriendelijke’ hardcore. Rats//Snakes is een gebalde vuist in de lucht die door de toegankelijkheid heel wat nieuwe rekruten bij het al aanwezige legertje fans zal voegen. Propaganda zet, net voor de verkiezingen, de zintuigen nog wat scherper. We worden overspoeld met vranke lyrics en rake riffs die het ritme stevig in handen hebben. Op het moment dat we denken alles gehoord te hebben, gooit Stab hun eerste verrassing in de strijd, Black Snow. Deze strakke single, die als voorbode op de plaat werd afgevuurd, is er eentje met de allure van Terror en Madball. We betwijfelen ten stelligste dat ze met deze plaat zwarte sneeuw zullen zien. Vervolgens krijgen we meteen verrassing nummer twee voorgeschoteld. Bij Agony krijgen ze gezelschap in de studio van niemand minder dan Sal LoCoco (Sworn Enemy). Het zoveelste bewijs dat Stab niet zomaar één uit een West-Vlaams H8000-dozijn is, maar reeds doelen bereikt heeft die respect afdwingen. Ook bij Dear Nemesis en Unstoppable blijft de nijdigheid uit de boxen spatten zonder in herhaling te vallen. Thorn In My Side heeft de derde verrassing van formaat in petto. Hier wordt een heuse samenwerking met Fleddy Melculy op poten gezet. Ook al is dit niet het meest voor de hand liggende genre en zijn ze daar hoogstwaarschijnlijk ook niet naar op zoek, een beetje mainstreame aandacht kan nooit kwaad. Bij Cooking Bones is hun hoge hoed nog niet leeg. Met featuring M-Dot, een hip hop-fenomeen uit Boston, wordt een frisse rap-crossover ten berde gebracht. Het is zonneklaar dat dit niet de doorsnee hardcore-schijf is om de platenkast mee te vullen, maar ééntje die eruit springt om met weerhaakjes te blijven hangen.

 

En zo neemt Kortrijk in het zoveelste muziekgenre het Belgische voortouw om Europa en misschien wel de wereld te veroveren.

(BG)

Meer lezen...

 

Cocaine Piss – Passionate & Tragic

 

Deze Belgische band (Luik) brengt een mix van noise-punk-rock’n roll. Deze ‘Passionate & Tragic’ is hun derde worp na ‘The Pool’ uit 2015 en ‘The Dancer’ uit 2016.

 

De muziek kan je omschrijven als snel gespeeld gitaargeweld ondersteund door een snelle snarebeat. De zang(?) heeft niks te maken met de muziek. Het geroep is op de muziek ‘geplakt’ en is totaal verschillend met de toonaard van de song. Zangeres Aurelie laat haar frustraties klinken als iemand die op de vlucht is voor alles en nog wat. Haar stemgeluid wordt vervelend daar er geen variatie aan te pas komt. Qua teksten kan ik kort zijn. Ik kan ze niet verstaan. Ik weet van geen enkele song waar het over gaat.

 

De schijf heeft 12 songs en ééntje steekt er boven uit want ‘Body Euphoria’ duurt 03:18’. ‘My Cake’ duurt 45 seconden en is compleet van de pot gerukt. ‘Pretty Pissed’ leunt het dichtst aan bij de Britse punk. In ‘Fake Tears’ hoor je een tweede (mannen)stem en bij aanvang lijkt deze song een andere weg in te slaan. Maar na twintig seconden gaat men opnieuw dezelfde weg op zoals in de andere songs.

 

Cocaine Piss zit onder de vleugels van Steve Albini (Shellac). Deze schijf is in één van zijn studio’s opgenomen. Punk: je houdt er van of niet maar live zal deze band een ferme indruk nalaten. Dat ben ik zeker.

 

Guido Grymonprez

 

Meer lezen...

 

Motsus – Oumuamua (4/5)

 

Ruige riffs rollen over het hete asfalt

 

Op hun facebookpagina omschrijven ze zichzelf als ‘het riffmonster uit de West-Vlaamse polders’. Zelf konden we geen betere introductie bedenken om dit drietal uit Oudenburg te omschrijven. Om hun instrumentale stonerrock gestalte te geven wordt vooral uit de aloude vaatjes van Kyuss en Black Sabbath getapt, de juiste invloeden om een oerdegelijke identiteit mee op te bouwen. Hun debuutplaat Oumuamua zal met zekerheid gegeerd worden in internationale stonermiddens.

 

Wanneer we de opvallende naam ‘Oumuamua’ door de zoekmachine jagen, komen we enkele interessante weetjes tegen. Volgens Wikipedia is ‘1I/2017 U1 of 'Oumuamua,[1] eerder bekend onder de namen A/2017 U1 en C/2017 U1, een interstellair object en ‘Er wordt verondersteld dat 'Oumuamua al honderden miljoenen jaren in alle eenzaamheid door de Melkweg zou zwerven… Ook YouTube en zelfs HLN hebben online content die over het ruimtefenomeen handelt. Google er gerust zelf eens op los.

 

De plaat zelf begint veelbelovend. Kings & Queens start met autosleutels die de motor van een nader te bepalen vehikel aan de praat krijgen. Vrijwel meteen ontplooien zich groovy riffs die vintage early Sabbath zijn. Ook al heeft Ozzy Motsus waarschijnlijk nog nooit gespotified, de woorden: ‘it’s fucking brilliant’ zouden zeker uit zijn mond rollen. Warm en Freddy houden Motsus op koers en ook al bevinden we ons op sferisch vlak in een woestijn, is er bij Exploder, Pt 1 nog steeds geen sprake van zand in de machine. Op het einde krijgen we nog Hoochy Woochy en Tin Men voorgeschoteld; twee stonerrock-tracks van het zuiverste allooi. En zo komt deze helse roadtrip langs ruige rotsformaties en dorre wastelands, met een uitgebreide uitleg over de albumtitel, tot een intergalactisch einde.

 

Hou Motsus in de mot, Suspense verzekerd!

(BG)

 

Meer lezen...

 

Beuk - Dynamiet 3.5/5

 

Boem boem boem boem, patatten met andjoen”

 

Op 15 maart jongstleden stond de Brugse ‘Beuk’ (de band, niet de boom) vroeg in bloei. Maar in plaats van een dom, groen blaadje krijgen we iets veel beter: hun nieuwste plaat, getiteld ‘Dynamiet’.

 

Voor wie ‘Beuk’ nog niet kent, kan ik een korte, maar accurate beschrijving geven: beschouw ze als ‘De Kreuners’ die onder invloed van een berg coke beslisten om Ben Crabbé met zijn debiele Duplo blokken buiten te sjotten en als kers op de hard-rock-neuk-je-oma-taart een groepje hamsters met een hamer dood te Beuk-en (ha!). Even een auditieve visualisatie en TADA: Beuk!

 

Hun jongste plaat ‘Dynamiet’ werd geproportioneerd in de bekende Jupiler-configuratie: een sixpack aan harde muziek die ons een bierbuik zal bezorgen om trots op te zijn (zo één van het soort dat je uw eigen ‘flieter’ niet meer kan zien). Onze Belgische wonderdrummer Ace Zec (King Hiss, Spoil Engine) heeft dan ook in deze pap te brokken gehad. De master van de plat werd door Grammy Award-winnaar Alan Douches (Monster Magnet, Mastodon, Aerosmith) bestegen en dit is te merken.

 

De EP opent en explodeert met de titelsong ‘Dynamiet’, een krachtige power/speed-song over de power van vinyl. Al vanaf het begin voel je de invloeden van ‘Peter Pan Speedrock’ en ‘Motörhead’ op je afrazen en kan je een eerste bierboer lossen. Het derde blikje, getiteld ‘Turbotine’, is een vette song over één of ander ros wijf dat blijkbaar goed kan wippen in het gras. Ik ben ook nog met twee rosse samen geweest. Ze deden het jammergenoeg niet graag in het gras en deden het zeker ook niet goed. Ze heetten ook niet Tine en vermoedelijk ligt hier de problematiek. Enkele drieëndertigers later komen we aan bij het geniale ‘Geniale Gypsy’. De titel van de song zegt genoeg; ga luisteren! Het nummer ‘Tijdbom’ is het laatste blikje pils waar we van mogen genieten. Deze “dikke tijdbom in je kop” is inderdaad een bom van een lied dat met veel kracht de laatste stoot aan deze rockpartij geeft. Hiervan wil ik zeker de allerlaatste druppel uit het blikje persen.

 

De hele plaat is een wilde rockrit met bulderlachwekkende lyrics en smaakt naar veel meer! Op naar de nachtwinkel dus voor meer van dat elixir, zodat we de hele nacht kunnen door Beuk-en op deze plaat vol vettigheid!

 

Op 13 april staat Beuk samen met ‘The Glücks’, ‘H3KTOR’, ‘Liquid Therapy’ en nog vele anderen op Music4Charity in De Verlichte Geest te Roeselare City. De opbrengst van dit evenement gaat naar Clinidogs. Ik zal alvast de intrede van Turbotine afwachten. See you there f*ckers!

 

The Odd Man out, Peace!

Meer lezen...

 

Ultraphonix – Original Human Music

 

Dit is het debuut van deze uitzonderlijke band. Zanger Corey Glover (Living Color) en gitarist George Lynch (Lynch Mob, Dokken) hebben de handen in elkaar geslagen en brengen dit tot iets apart en uniek. De muziek is moeilijk onder één noemer te brengen. De hoofdnoot is rock. Metal komt er niet aan te pas. Veel harde funky stuff en stevige rock met krachtige zanglijnen in het typische stemgeluid van Corey vullen deze schijf.

 

Het album opent met ‘Baptism’. De song heeft  een traag ritme maar beukt er lekker op los. De stem van Corey is nog niet ‘verouderd’. Hij klinkt top. ‘Another day’ is zowaar een melodieuze popsong dat tussen uw oren blijft hangen. Catchy en prachtig gezongen. G.Lynch laat horen dat hij één van de betere snarenplukkers is.

 

De single ‘Walk Run Crawl’ is een perfecte mix van Lynch (Mob) stijl en Glover (L.Color). De riff grijpt je onmiddellijk bij de keel.  Met een meezinger als refrein. Sterk. ‘Counter Culture’ is heerlijk traag swingend met sterk funky drumwerk van Chris Moore, die trouwens een gegeerd studiodrummer is.

 

‘Heart Full of Rain’ is een traag nummer waar Corey laat horen dat hij er nog steeds staat. Dit werkje is bestemd voor een breed publiek. ‘Free’ start met trage funky riff en een diepe stem. Het meerstemmige refrein wordt ondersteund door zware gitaarakkoorden. ‘Wasteland’ is een slow-tempo song met alweer een sterk refrein. Halfweg trekt George alle registers open. Niet zoals we van hem gewoon zijn maar met geluiden en effecten. Dit schept een aparte sfeer. Jammer dat het einde van het nummer ‘uitsterft’. ‘Take a Stand’ kan zo op een Living Color-album. Heavy funky (jazzy?) song met schitterend gitaarwerk en een ritmesectie om ‘U’ tegen te zeggen. ‘Ain’t too Late’ is een rariteit en heeft ook een hoog Living Color gehalte.  ‘Soul Control’ is de speeltuin van bassist Pancho Tomaselli. Funky bas en dito drums. ‘What You Say’ herbergt twin gitaren in de achtergrond maar funkt door en door. ‘Powertrip’ is de afsluiter. Bassist Pancho voelt zich hier in zijn nopjes. Hier een knipoogje naar de song ’21 century schizoid man’ maar dan de versie van April Wine. Op het einde van de schijf schreeuwt Corey zich de longen uit het lijf. Precies kwaad dat de schijf afgelopen is.

 

‘Original Human Music’ is een sterke schijf vol variatie gespeeld door topmuzikanten. De co-productie was in handen van Bob Daspit (SAMMY HAGAR) en levert hier prachtwerk.

 

 

Guido Grymonprez

 

Meer lezen...

 

Tiny Legs Tim - Elsewhere Bound 3.5/5

 

Begin februari kwam de vijfde studioplaat van één van dé beste blues artiesten van België en omstreken uit. Ik heb het natuurlijk over niemand anders dan ‘Tiny Legs Tim’, die met ‘Elsewhere Bound’ een dijk van een album heeft gefabriceerd!

 

Tim heeft al een hele weg afgelegd sinds hij zijn eerste album ‘One Man Blues’ op ons heeft losgelaten, maar ondanks de experimentele evolutie in zowel nummers als sound heeft Tim nog niets van zijn ‘Sun House’-roots verloren. Sterk om vernieuwend uit de hoek te komen zonder te vergeten waar je vandaan komt. Iets waar Seasick Steve nog iets van kan leren, want ‘Elsewhere Bound’ geeft ‘Can U Cook?’ een ‘run for his money’ (zoals ze dat in Trumpland zeggen).

 

‘Elsewhere Bound’ geeft je een vol gevoel, zonder de souplesse van de blues te verliezen. Dit mede dankzij een goede bodem die door Tim geleverd wordt en waar de rest van de band kan op steunen. Het gitaarwerk is fenomenaal en je krijgt het gevoel dat hier een grote productie doorheen is geraasd. De prachtige klanken en compositie worden vergezeld door de juiste lyrics die vol emotie en echtheid gebracht worden.

 

Dit totaalplaatje begroet je al van bij de start met de titelsong ‘Elsewhere Bound’, waardoor je weet dat dit een plaat is die het verdient om van kop tot teen te worden uitgekleed. De nummers ‘Still In love’, ‘Don’t Be Sorry’ en ‘The Game’ zijn parels in een doos gevuld met parels. Het album eindigt met ‘I Ain’t Ready’ en hij heeft gelijk! Ik ben ook nog niet klaar om dit verhaal te beëindigen. Dus zetten we de plaat maar op repeat.

 

‘Elsewhere Bound’ is hét beste album in het genre, zowel nationaal als internationaal, dat ik in jaren door mijn trommelvliezen kon laten glijden. Petje af en een welgemeend dankjewel aan meneer De Graeve. Voor wie deze Tiny Legs aan het werk wil zien: op 29 maart speelt hij een set in de 4AD-tempel te Diksmuide. Hierbij wordt hij ondersteund door Miguel Verschaeve met zijn ‘One With The Blues’-project, een ruwe diamant van de Westhoekse blues-wereld

 

The Odd Man out.

Meer lezen...

 

Proleter - Bubbles 4/5

 

“Bubbles in bad zijn scheten… #instanthappiness”

 

Op twee juli 2018, tijdens mijn rondreis in Bretagne, kwam de laatste plaat van mijn favoriete producer ‘Proleter’ (Benjamin Roca) tevoorschijn op mijn Spotify-scherm. Dit werd onmiddellijk zonder pardon de soundtrack van de volledige reis. Deze Franse meester der beats was al een tijdje aan het klimmen in the scene toen hij ‘Bubbles’ op ons lanceerde. Een goed half jaar later brengt hij deze plaat in een beperkte oplage uit op vinyl. Een uitgesproken moment om ‘Bubbles’ eens in de verf te zetten.

 

Zoals bij alle platen van Proleter werd er gretig gebruik gemaakt van old school samples om al dit lekkers een 40’s/50’s vibe te geven. Het resultaat: leuke, zomerse, dromerige en speelse nummers, met ‘What Lana Says’, ‘Miss Her’ en ‘The Precious Hours’ als uitblinkers van de zesdelige plaat. Of het nu om te cruisen is in de auto, of te gebruiken in je volgende Gopro-vakantiefilmpje, ‘Bubbles’ is een machtig album die de Proleter-badge met trots mag dragen.

 

Het enige wat me teleurstelt… is dat deze vinyl-editie razend snel uitverkocht was. Jammergenoeg voor ik de kans kreeg er eentje op de kop te tikken om aan mijn eigen platencollectie toe te voegen. Hopelijk komt Proleter nog terug op zijn beslissing deze plaat gelimiteerd op vinyl te releasen. Indien niet hebben we gelukkig nog altijd Spotify. Waar ik echter nog meer van droom is een coalitie met onze eigen Belgische ‘Beats & Breakfast’ (hint, hint). En voor wie me zegt dat ik niet te veel mag dromen: F U b*tch! Pleeg zelfmoord. Niemand houdt van jou!

 

This is The Odd Man saying: een korte review is als een vluggertje; kort.

Meer lezen...

 

Habibeats & Hummus by Beats & Breakfast

 

Onze goede vriend Tim Alexandre van Beats & Breakfast,heeft nog maar net zijn eerste kindje  ‘Over Morgen’ gebaard en hij komt al met iets nieuws op de proppen. Het is overduidelijk dat deze hip- en soms ook hop-vogel veel noten op zijn zang heeft.

 

Tim verbleef voor een maand in Amman, Jordanië, om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de organisatie ‘Make Life Skate Life’. Hij bouwde zo mee aan het skatepark ‘7 Hills’, dat de bedoeling heeft vluchtelingen en lokale inwoners te verenigen via de skate filosofie (skate, niet schijt) en de kloof tussen verschillende sociale klassen, culturen, religies en andere achtergronden te overbruggen. Concreet worden kinderen uit vluchtelingenkampen en achtergestelde wijken naar het skatepark gebracht, waar ze lessen kunnen volgen en gebruik kunnen maken van boards en veiligheidsmateriaal.

 

Na deze ervaring besliste Tim om zijn muzikale talent te gebruiken en een Arabisch geïnspireerd album uit zijn hoed te toveren. Bedoeling was om de 12 nummers die het album zal tellen te streamen via allerhande platformen als Youtube, iTunes en Spotify en met de opbrengst het 7 Hills-project te steunen. Maar gezien grote stukken van de taart op die manier blijven plakken aan verschillende bedrijven, werd een nieuw plan op tafel gegooid. Tim zal een sponsor zoeken om een fysieke CD te produceren, zodat zoveel mogelijk opbrengst naar het project kan gaan in plaats van in de zakken van multinationals die de centen zouden gebruiken om seksfeestjes en what-not te financieren. Of was dat nu Oxfam? Any-f*ck, in afwachting worden we getrakteerd op drie nummers op Soundcloud, een voorsmaakje van het komende album.

 

Net zoals toen ik 15 was en van enkele vrienden te horen kreeg dat de paspoppen van de Hunkemöller nieuwe setjes hadden gekregen met kant en jarretellen, stormde ik naar ‘le internet’ om deze drie nummers te beluisteren. Zoals verwacht krijgen we hiphop/triphop te horen die overduidelijk van de hand is van onze Mechelse Beats & Breakfast. Dit alles werd overgoten met een sterk aromatische, Arabische saus, vergezelt met krokante samples gepaneerd in awesomeness. Ear-porn! De drie nummers vervelen niet, zijn elk vernieuwend en blijven toch het vooropgestelde thema trouw. Als de overige negen nummers van dezelfde kwaliteit zijn, is dit een monsterplaat in wording, die naar mijn mening hoog zal scoren bij de fans van dergelijke muziek/kunst.

 

De naam van de plaat komt van het Arabische woord ‘habibi’, wat ‘lieveling’ wil zeggen. Hiermee zint Tim op de kameraadschap en liefde die Make Life Skate Life met 7 Hills tracht te creëren. De hummus in de titel is nog simpeler te verklaren. In Amman hadden ze immers volgens Tim de beste hummus ter wereld.

 

De plaats is opnieuw, net als ‘Over Morgen’, vergezelt van een prachtige en veelzeggende cover. Ik hoop, zowel voor 7 Hills als voor mijn persoonlijke cd-collectie, dat de nodige sponsoring snel komt aandraven om dit project te backen.

 

This is The Odd Man saying: Een goed doordachte naam is ook belangrijk, vraag het maar aan de ‘Kenji’s’ en ‘Shania’s’ van de wereld.

 

De drie nummers kan je vinden op de link: https://soundcloud.com/habibeatsandhummus

 

Link organisatie: https://makelifeskatelife.org/projects/jordan

Meer lezen...

 

Queensryche – The Verdict

 

De nieuwe schijf van Queensrÿche is een schot in de roos. Alle typische Queensrÿche- ingrediënten zijn aanwezig met als uitschieter zanger Todd La Torre.

 

Bij de openingssong ‘Blood of the Levant’ hoor je onmiddellijk wat ik bedoel. Deze stuwende song steekt vol meerstemmige zang. Wat een strot heeft die man. Bepaalde uithalen kan je bijna onmenselijk noemen. Uitzonderlijk? Jazeker. Een meerwaarde voor de song? Da’s iets anders. Maar in ieder geval kan niet getwijfeld worden aan zijn talent. En dat geldt niet enkel voor de zang want Todd heeft ook het drumwerk op dit album voor zijn rekening genomen. En hij drumt uitstekend als je het mij vraagt. Officieel heeft drummer Scott Rockenfield de band niet verlaten maar het doet wenkbrauwen fronsen: Scott is niet betrokken bij deze plaat. Wordt vervolgd.

 

‘Man The Machine’ wordt gepromoot als uithangbord voor het album. Hier kopieert  Queensrÿche zichzelf een beetje. Een ferme knipoog naar ‘Operation: Mindcrime 1’. ‘Light Years’ begint zeer sterk maar vervalt in een goedkoop refreintje. Dat breekt de sfeer. Gelukkig houdt het drumwerk de song recht. ‘Inside Out’ kent een mysterieuze start maar telt overbodige versnellingen. ‘Propaganda Fashion’ is een snel nummer met afwisselende tragere passages. Deze song steekt vol technische (geluids)snufjes en zangeffecten. ‘Dark Reverie’ doet het rustiger aan en heeft interessant drum- en baswerk. ‘Bent’ is een zangdemonstratie. Geweldig wat Todd hier brengt. En opnieuw handig gebruik makend van de effecten. ‘Inner Unrest’ heeft een refrein met oorwurmgehalte. ‘Launder the Conscience’ is een snelle song met de typische Queensrÿche gitaarloopjes. Afsluiter ‘Portrait’ is een traag nummer in een rustige sfeer met alweer prachtig drum- en baswerk. Een sterke song met een melodieus refrein.

 

‘The Verdict’ is het resultaat van hard werk. Dat hoor je onmiddellijk aan de ritmesectie. Klasse.  Het geluid is loepzuiver. De mix is de max. Er is veel gebruik van effecten maar geeft meerwaarde.  De originele Queensrÿchesound is nooit ver weg. Benieuwd wat dit live zal geven.

 

Guido Grymonprez

Meer lezen...

 

Rotting Christ – The Heretics (4/5)

 

Rottingslucht en maneschijn

 

Ketters allerlande verenigt u, de nieuwe plaat van Rotting Christ is een ode aan u. Wat het Parthenon voor historici is, is dit Griekse metalmonument voor menig liefhebber van het genre. Met dat verschil dat er bij frontman Sakis Tolis en co nog geen sprake is van verval. The Heretics is een zoveelste inquisitie voor alles die maar in de buurt van vrome devotie komt, een nieuw hoofdstuk in een lange carrière vol controverse gehuld in rottingslucht en maneschijn.

 

Wat Behemoth deed met The Satanist (2014) en I Loved You At Your Darkest (2018) doet Rotting Christ de laatste jaren ook. De donkerste facetten van de metal worden gecombineerd en toegankelijk gemaakt voor een breder publiek. Met de klinkende titel In The Name Of God, die we waarschijnlijk niet al te serieus moeten nemen, wordt het album op gang geblazen. Gregoriaanse gezangen en onheilspellend getrommel bouwen geleidelijk een decor waarin de gewenste sfeer kan gevormd worden. Met Heaven Hell and Fire barst de hel helemaal los. Deze instant-klassieker is er eentje die in deze dagen van verkoudheden en snotvallingen de sinussen danig open zet. Dies Irea en Fire God & Fear trekken het solide niveau stevig door. De zanglijnen met een kerkelijk kantje hangen als een wierookgordijn over de songs om af en toe verstoord te worden door de vocals van Tolis die als toxisch wijwater door de speakers spatten. Ook als het einde van plaat nadert geeft Rotting Christ niet af. The Voice Of The Universe en The New Messiah kunnen kant en klaar ingeschakeld worden als oecumenische omzendbrief ter ere van het verheven genre in Europa en ver daar buiten. The Raven is het orgelpunt van een voortreffelijke metalplaat vol vuur.

 

Naast Alcatraz is nu al geweten dat deze Griekse heerschappen in het najaar samen met het machtige Moonspell de Trix in Antwerpen opzoeken.

(BG)

Meer lezen...

 

Nailed To Obscurity – Black Frost (4,5/5)

 

Nagels met koppen

 

Januari zit al ruim over de helft, hoog tijd om uit onze grot van donkere post-feestdagen melancholie te kruipen. De eerste maand van het nieuwe jaar is traditiegetrouw eentje dat op muzikaal vlak traag op gang komt. En toch deden bescheiden pareltjes her en der een lichtje branden. Het Duitse Nailed To Obscurity slaagde er als eerste van 2019 in om onze moeilijk onderhoudbare aandacht bij de les te houden. Black Frost liet ons aan de grond genageld achter.

 

De titeltrack gooit meteen alle troeven op tafel. Zweverige gezangen worden afgewisseld met grauwe grunts. Gojiraiaanse riffs en apocalyptisch gedrum vervolledigen het geheel. Met een oerdegelijke opbouw à la Opeth gaan frontman Raimund Ennenga en zijn gevolg Mannschaft-gewijs recht op hun doel af. Ook Tears Of The Eyeless en The Aberrant Host maken indruk en blijven vrijwel meteen hangen. De uitvoerige composities van gemiddeld 6 minuten worden breed opgehangen. Er is geen plaats voor snel verteerbare huppelmetal, hier moet je uitvoerig de tijd voor nemen. Tot en met de laatste streep onverbloemde progressieve metal, Road To Perdition, wordt er een meer dan onderhoudend niveau aangehouden. Nailed To Obscurity  is momenteel op tournee door Europa met Amorphis en Soilwork, met deze nieuwe plaat zullen ze live voor heel wat vrolijke metalheads zorgen ook al moet je wat geduld hebben om Black Frost volledig te kunnen verorberen.

 

Op deze schijf worden edelmetalen nagels met koppen geslagen. Een doorbraak naar het brede publiek zal vroeg of laat een feit zijn.

(BG)

Meer lezen...

 

Fleddy Melculy - Live @ Graspop Metal Meeting ’18:

 

Next up, Fleddy on ice - The Musical, en ik word ook altijd kwaad als ik een Fiat Multipla zie”.

 

Enkele jaren gelden vroeg een vriend me voor de eerste keer: “Hé, moet je de nieuwe van Fleddy Melculy eens horen?”. Ik dacht meteen: “Say what motherf*cker?” Ik schrok me rot wetende dat de conspiracy theoristen gelijk hadden. Freddy Mercury leeft nog! En dus ook Elvis, Kurt Cobain en noem maar op! Alle hoop vervloog echter nog sneller dan het vervagende aroma van mijn flatus (synoniem voor scheet, voornamelijk gebruikt door Knack abonnees) toen het nummer ‘Brood’ door de speakers knalde. In plaats van de gesnorde meesterzanger hoorde ik deze metalband die de wens van Radio 2 om meer Vlaamse muziek te spelen ter harte had genomen en dat zonder afscheid te nemen van hun harde gitaren en dito drums. Dit alles afgewerkt met een hilarisch sausje op basis van de ‘dikke pisse’ van Freddy De Vadder en Alex Agnew. Kort samengevat: Vlaamse metal die je, net als de zatte nonkel op het familiefeest, totaal niet serieus mag nemen. Hun eerste twee platen ‘Helgië’ en ‘De Kerk Van Melculy’ (een kleine “wink” richting de Amun-Ra beweging) maakten dit al overduidelijk.

 

Eerder dit jaar gaven de mannen nog een spetterend optreden op Graspop Metal Meeting. Een perfect moment om een live cd op te nemen vonden ze en dus hebben ze één of andere zatlap aangesteld om het volledige optreden met zijn iPhone 7 op te nemen. Die opnames hebben ze bewerkt zoals die keer dat mijn broer mijn gezicht had bewerkt toen ik zijn volledige cd-collectie had geruild voor flippo’s in de lagere school et voilà: een live plaat zodat de mensen die te geïntoxiceerd waren om het zich te herinneren de mogelijkheid hebben om het volledige optreden te herbeleven. Ook handig voor de arme stakkers die moesten thuis blijven van het vrouwtje of de mama.

 

Het optreden begint met die zelfde oorverdovende klank als ik die net ejaculeer: duizenden mensen die juichen en mijn naam roepen. Hierna volgt een overdreven hilarische intro die al snel duidelijk maakt wat je kan verwachten. De set opent met de nummers ‘Varken’, ‘Foto Van Uw Hoofd’ en ‘Feestje In Uw Huisje’. (Een review van de nummers zelf zal er niet inzitten gezien ze al meer onder de loep zijn genomen dan Paris Hilton’s you-know-what-video.) Daarna volgen nog een 12-tal nummers waaronder ‘Brood’ en ‘668’. Dat laatste is het nummer in coalitie met ‘King Hiss’. Fun fact: wanneer je de (zalige) cover van het album goed bekijkt kan je hun gitaar tech en tevens bassist van King Hiss ontdekken.

 

De laatste twee nummers op de plaat zijn beide ’T-shirt Van Metallica’. En neen ze hebben je niet in het zak gezet, dus houd uw advocaten met hooivorken maar op stal! Er is een verschil tussen de twee. De eerste is de live versie van het gekende nummer. Bij de opnames moet er op dit moment echter iets zijn misgegaan waardoor de basgitaar power verliest in de bridge van het nummer. Hoewel het allemaal wel meevalt, wordt je er op voorhand toch voor gewaarschuwd. Voor het nummer aanvangt komt Fleddy namelijk met een fantastische uitleg op de proppen waardoor je er van kan uitgaan dat deze mannen het in de lagere school ook al goed konden uitleggen aan de geile juf Joke. De tweede versie is ’T-shirt From Metallica’, een Engelstalige versie dus. Leuk, maar geef me toch maar het origineel.

 

Lang zal je niet meer moeten wachten op de herbeleving van uw Desselse zomerdagen. De dag nadat sinterklaas alle brave ettertjes van ons land heeft bezocht zal Fleddy ons een aangenaam bezoekje brengen met deze creatie. Je moet er geen pint en wortel voor klaar zetten maar eerder een bak bier. Goed om te weten is dat de plaat niet op vinyl zal gereleased worden en de cd maar in beperkte oplage beschikbaar zal zijn. Snel zijn is dus de boodschap want op is op! In een videoboodschap zei de band dat ze wel bereid waren om er meer te drukken indien de massa het eist. De plaat zal ook te streamen zijn voor wie het graag digitaal houdt.

 

This is The Odd Man saying: mijn buur is niet de duivel, maar gewoon Dirk.

 

(The Odd Man)

Meer lezen...

 

Unearth – Extinction(s) (5/5)

 

Rauwer dan wildvlees

 

Het begin van deze eeuw werd ingeluid door een nieuwe golf van harde edelmetalen. Deze oerdegelijke formaties waren vooral een antwoord op het soms overgeproduceerde nu-metal-geweld dat als zoete broodjes hun weg naar het jonge volkje vond. Unearth was bij deze verse lavastroom metaal meteen één van de voortrekkers die op hun eigengebouwde tank sprongen om nietsontziend een spoor van vernieling achter zich te laten. Twintig jaar later bewijst deze metalcoremastodont met Extinction(s) dat ze nog lang niet uitgestorven zijn. Hun zevende langspeler is naast de beeldschone hoes nu al een voltreffer van formaat.

 

De stem van frontman/brulboei Trevor Phillips klinkt nog rauwer dan voorheen. Bij de eerst geloste single/opener Incenerate zoekt hij zelfs vocale contreien op waarbij de vraag rijst of het voor onzen Trev wel nog allemaal gezond is. Maar deze eerste ongepolijste brok energie komt bij de gewone burger binnen als een politieke ontslagpremie. ‘Not on our watch, we won’t be bound to your prison’, misschien wel de beste anti-Trump song tot op heden. Ook Dust en Survivalist doen zonder enige moeite het stof en de gebleekte coupe van Donald T. nog wat hoger waaien. In een metalwereld waarin oerbands zoals Slayer stoppen en jonge wolven van Parkway Drive en Architects de plak zwaaien, blijft Unearth trots met de borst vooruit rechtop. Waar doorsnee metalcore-platen halverwege inzakken blijft dit bont gezelschap uit Boston stevig door jakkeren. Cultivation Of Infection, The Hunt Begins en King Of The Arctic zijn allesbehalve plaatvullers maar drieste klauwende uithalen van een hongerige ijsbeer die opbokst tegen de opwarming van onze planeet. Op het einde krijgen we een zoveelste ode aan de zon. Maar tussen alle liedjes over onze schitterende supernova is One With The Sun toch een buitenbeentje dat blijft hangen als een zinderende zonneslag.

 

Geen arena’s ergens in het voorprogramma van een ‘grote naam’ voor Phillips en co maar wel een tournee langs Europese clubs met enkele oerdegelijke genregenoten als ruggensteun. 22 maart 2019 houden ze halt in Het Entrepot te Brugge, allen daarheen.

(BG)

Meer lezen...

 

KING BUFFALO – Longing To Be The Mountain 

 

Deze band uit New-York werd opgericht in 2013. Ze brengen psychedelische stonerrock. ‘ Longing to be the mountain’ is hun tweede full album. Hun eerste ‘Orion’ verscheen in 2016.

 

LTBTM telt amper zes nummers. Maar uw geld wordt goed besteed. Het album opent met ‘Morning Song’ . Een traag opbouwende song met typische sleepzang eigen aan het genre. Uw geduld wordt ietwat op de proef gesteld. De eerste vijf minuten brengen een mooi liedje met strak drumwerk. Vervolgens blijven we in hetzelfde ritme maar worden de fuzzpedaaltjes ingedrukt en drummer Scott Donaldson begint te meppen zonder verlies van controle. De song glijdt af naar een apotheose die blijft nazinderen. Dit na 09:51 minuten. Wat een climax. Als we stilaan terug op adem komen wordt ‘Sun Shivers’ ingezet.  Hier wordt het ritme wat opgedreven. Na een dikke twee minuten laat gitarist Sean Mcvay zijn instrument janken tot je kippenvel krijgt.  ‘Cosmonaut’ start met een cleane gitaar en een goed in het gehoor liggende zanglijn. Dezelfde formule wordt gebruikt. Opbouwend naar een climax. Het valt op dat het gitaarwerk (solo?) dicht aanleunt bij de zangstructuur. Op die manier komt de melodie van de song helemaal tot zijn recht. ‘Quickening’ start spacey maar drum en bas steken daar een stokje voor. Prachtig samenspel. En ja hoor, na 03:30 minuten worden opnieuw alle registers open getrokken tot het einde. Super. Voor de titelsong worden de synths bovengehaald en zijn we vertrokken voor een tiental minuten. Na twee minuten worden de synths al de deur gewezen.  De typische slepende zang werkt perfect op het aparte ritme van drum en bas. Het nummer wisselt af van cleane naar fuzzgitaren. Bij het laatste nummer ‘Eye Of The Storm’ zijn we 09:51 minuten zoet. We worden alweer verwend met een prachtige song.  Voor de ontdekkers onder jullie: de zangpartijen zullen uw wenkbrauwen doen fronsen maar je zal merken dat deze manier van zingen perfect past in het geheel. Deze schijf is een echte aanrader en ideaal voor muziekliefhebbers die het genre willen ontdekken.

 

Guido Grymonprez

 

 

Meer lezen...

 

Tephrosis - Reform  (3.5)

 

No LSD needed. It’s trippy enough as it is!

 

De alom bekende Roger van ‘Doe-het-zelf met Roger’, sprak ooit de wijze woorden die weerklonken als waren het de filosofische gedachtenspinsels van Socrates himself: “Wat je zelf doet, doe je meestal beter!”. Een slogan die negentig procent van mijn generatiegenoten interpreteerde als een groen licht om massaal te gaan masturberen. Maar Kenji Olivier, een jonge knaap uit de Westhoek (enèh), waar zelfs de andere West-Vlamingen vragen voor ondertiteling, gaf daar als zijn alter-ego Tephrosis een iets productievere draai aan. Nee, hij heeft geen kut-vogelkastje gemaakt, maar zijn debuutplaat ’Reform’, een waardige opvolger voor zijn eerste muzikale onderneming, de ‘Clouded Minds EP’.

 

Wie/wat is die Tephrosis nu? Mijn waardige sletten en slettinnen wees niet bevreesd! Dit is niet weer zo’n nieuw en hip vegetarisch humusgoedje voor op dat gluten-kust-mijn-kloten-vrije brood. Kenji was voor zijn Tephrosis-project zanger van enkele Ieperse bands als ‘Somnium’, ‘Utopain Purpose’ en ‘Exit Hubris’. Wanneer deze hoofdstukken werden afgesloten, verdiepte hij zich in verschillende instrumenten en de kunst van het recorden. Het resultaat was een 100% puur progressief post-metal biefstuk, waarbij de zang zodanig schrok van de verkrachtende duisternis dat hij wegrende en nooit meer durfde terug te keren… ‘Tephrosis’, een one man instrumental band, was geboren.

 

In 2017 kwam zijn eerste EP, ‘Clouded Minds’, ter wereld. Het plaatje sprong al snel in het oog én het oor van Meneer F. Vanhee van ‘Dust & Bones Records’. Hij sprong met Kenji in de spreekwoordelijke zee om Tephrosis’ debuutplaat ‘Reform’ te baggeren.

 

‘Reform’ is een lichter en meer dromerig vervolg op de duistere en zwarte EP. Dit is ook het gevoel dat de artiest wil overbrengen. De plaat heeft voor hem een dubbele betekenis: enerzijds weerspiegelt het de evolutie van zichzelf en zijn project en anderzijds is het een creatie van een fictieve wereld, waarin de realiteit wordt hervormt en je wordt meegenomen in de droom der dromen. Dit alternatieve universum ontplooit zich tijdens het luisteren beetje bij beetje waarna je vervolgens zelf wordt hervormd. De cover van het album doet, nog voor je één noot gehoord hebt, al een deel van het werk.

 

De plaat werd mede gemixt door een goede vriend van Kenji, ‘Sir Freak’ (Bram Debouvere). De gitaren zijn fenomenaal en doen je met verstomming slaan wanneer je beseft dat dit het werk is van één enkele persoon! De drums zijn via keyboard ingebracht en digitaal getweakt. Dit is vaak duidelijk te horen, maar bij momenten klinkt het ook verbazingwekkend ondigitaal en kon de drum evengoed live zijn opgenomen met een akoestische drumkit. It blows my mind! Soms zijn er wel enkele imperfecties hoorbaar waardoor je merkt dat dit project nog in volle groei is. Deze zijn echter zeldzaam en vervagen snel in de droom waaraan je wil blijven vastklampen.

 

Het eerste nummer op de plaat, ‘Discoveries’, zet het album perfect in. De epische intro drukt je onder lichte dwang tegen de leuning van je stoel en maakt je duidelijk dat de droom begint en je deze reis niet zomaar kan afbreken. Tegen de tijd dat je dit beseft, wil je het ook niet meer. Je enige gedachten zijn nog: “Beam me up, Scotty!”.

 

‘Aphelion’ kon me dan wat minder bekoren, maar het volgende nummer, ’Defraction’, zorgde ervoor dat ik hier niet te lang kon over reflecteren en nam mij vlug verder mee in deze langzaam ontluikende fantasiewereld.

 

Het titelnummer ‘Reform’ is zijn positie meer dan waardig. Het is het nummer die de plaat ondersteunt en ook een goede voedingsbodem geeft aan de songs die volgen, zodat die optimaal kunnen groeien en bloeien. ‘Eclipse’, ‘Nova’ en ‘Collapsar’ laten ons zo nog verder in het konijnenhol glijden.

 

Helaas moeten dromen ook een einde hebben. ‘Departure’ staat je met zijn toepasselijke en welgekozen naam op het perron richting realiteit uit te zwaaien. Een rustige piano solo bouwt instrumentaal op tot de extase van een hartverscheurend afscheid. Het nummer zakt uiteindelijk weg in een stilte waarin je achterblijft met de vraag wanneer die juiste setting er zal zijn om wijselijk terug te keren naar deze droomwereld.

 

Voor de fans van het genre kan ik ‘Reform’ en zijn duistere broertje ‘Clouded Minds’ dus zeker aanraden. Je kan een duidelijke evolutie horen in het werk van Tephrosis en hopelijk ontwikkelt Kenji zich nog verder richting perfectie (terwijl alle gasten die het hele doe-het-zelf gedoe van Roger nog steeds mis interpreteren verder aan hun piet blijven snokken). Aan de creator vraag ik vriendelijk om te blijven hervormen, zodat wij kunnen blijven dromen in nieuwe en adembenemende dimensies die nog heerlijker zijn dan een Häagen-Dazs-momentje.

 

The Odd Man Out!

 

P.S. Can we get this on vinyl ?! ASAP!

 

Meer lezen...

 

Black Box Revelation – Tattooed Smiles (3,5/5)

 

Blues zonder rock

 

Net zoals The Black Keys maken Black Box Revelation na tien jaar een transformatie door. Enkel de nasale stem van Paternoster blijft onveranderd verder kwelen. Dat het na vier platen met twee soms te nauw werd, heeft er voor gezorgd dat Black Box Revelation op hun vijfde langspeler de composities met wat synths en orgeltjes aandikten. Tattooed Smiles is bijlange niet het magnum opus van Jan en Dries, maar er staan enkele songs ongeduldig klaar om zich te ontpoppen tot belpop-anthems.

 

Het eerste trio songs - Kick The Habbit, Blown Away en Mama Call Me, Please – zijn, tegen de natuur van Black Box Revelation in, heel afwachtend. De blues geeft voorlopig zonder veel rock de toon aan. Bij de titeltrack aangekomen, komt de plaat voor de eerste keer echt tot ontploffing. Een strakke riff tijdens de strofes, een knipoog naar één van de beste bands (The War On Drugs) van het moment en een energiek refrein. Meer is er soms niet nodig om simpele zielen zoals ons te bekoren. Wat deze schijf iets interessanter maakt dan de gemiddelde tricoloren rockplaat is een gastzanger met naam en faam. Niemand minder dan Seasick Steve keuvelt mee op Built To Last. Dit lied heeft potentieel en kan misschien een oh zo gedroomde internationale doorbraak forceren. Ook Yellow Belly en Damned Body mogen er wezen. Al wordt er hier ook niet in overdrive gegaan door de chef van de peleton, wat vroeger veel meer het geval is. Op het einde is er nog ruimte voor een streepje français op aangeven van Roméo Elvis. Dat maakt de kans dat Wallonië en grote broer Frankrijk ook overstag zullen gaan voor dit nog steeds oerdegelijke duo.

 

Black Box Revelation maakt deze keer geen vuist maar dient ons een zacht blueskussen aan om op een koele matin mee wakker te worden.

(BG)

Meer lezen...

 

Seasick Steve - Can U Cook?

 

Wanneer je de rocking, redneck hobo Seasick Steve voor het eerst live aan het werk hebt gezien, kan je je voor de rest van je leven perfect herinneren waar en wanneer dat was. Voor mij was dit op Pukkelpop 2010. Ik strompelde wat rond en besliste om maar eens een kijkje te gaan nemen naar de Main Stage. Er ging net een show starten van een voor mij nog onbekende artiest. Een blauwe vlag met een bebaarde man en onderschrift ‘Seasick Steve’ hing te wapperen in de warme middagzon. Een muffe (of zoals ze bij ons zouden zeggen “skoeftie”), bebaarde schooier met een samengeknutseld gitaartje kwam het podium op, gevolgd door een oude, langharige man met zwarte zonnebril, twee drumstokken en vermoedelijk voor 90% met artrose gevulde gewrichten. Licht geamuseerd kwam ik al dichter en toen de eerste noten weerklonken werden mijn trommelvliezen onmiddellijk gegrepen door één van Steves vishaken die mij zonder pardon naar dat podium toe trokken. Dit was voor mij dé Pukkelpop revelatie van 2010! (Toevallig genoeg speelde ‘The Black Box Revelation’ ook dat jaar, die, zoals je kan afleiden uit de naam, technisch gezien ook een revelatie waren).

 

We zijn nu jaren verder, maar Steve heeft, zoals bij vele mensen ongetwijfeld, nog steeds een speciale plaats in mijn hart en in mijn platencollectie. Eind september kwam zijn negende plaat uit en na het lezen van enkele lovende kritieken was ik laaiend enthousiast om mijn oren in te smeren met wat broodnodige blues tunes!

 

Wat ik gepresenteerd kreeg was echter teleurstellend.

De plaat is plat, saai, eentonig en heeft voor mij weinig dynamiek. Qua sound is het wel mooi afgerond, wat juist niet hoort te zijn voor Steve. Is hij depressief? Of is hij lui geworden? Er zijn wel enkele momenten waar mijn voetjes beginnen mee te tikken, maar die zijn zo zeldzaam als mijn spontane wil om te sporten. Begrijp me niet verkeerd. De nummers zijn ook niet volkomen slecht. Steve is en blijft een geweldige artiest, maar als ik deze nummers naast zijn oudere werk leg, missen ze die ‘gonads’, de zogezegde ‘kahoenies’, die Steve er altijd in gooide. (Je weet wel wat ik bedoel.)

 

Het eerste nummer is “Hate Da Winter”. En behalve een fluffy husky die gedropt wordt op de evenaar denk ik dat iedereen zich wel een beetje kan vinden in dit thema… Dit is naar mijn mening één van de betere nummers die de plaat te bieden heeft. Upbeat tempo dat er lekker invliegt, maar mij kon het helaas niet helemààl overtuigen om er volledig op ‘los te gehen’. Hopen dus maar dat het tweede nummer van de plaat mij wel zover zou krijgen… Doet het niet.

 

Op dan maar naar het derde nummer dat tevens ook het titelnummer is. ‘Can U Cook?’ is een nummer dat lekker start, maar ook weeral snel gaat vervelen. De angst slaat wat toe… Tot nu toe kan de elpee mij niet meenemen naar ‘Steve country’ aka ‘The Dog House’. Het vierde nummer op de plaat, ‘Last Rodeo’, kan dat dan weer wel (Oef). Vooral een leuk nummer als je meer aandacht geeft aan de tekst. Het is het verhaal van een wereld die te snel vooruit gaat voor zo’n oude rot als onze Steve. “When everything's electric, can't smell no gasoline. I guess it will be clean. Some say it's clean. What a world that will be. Just ain't for me.” Laat me toch wat lachen, maar tegelijkertijd laat het me ook denken: “Daar gaat dan de Groene fanbase van Steve!” But who cares. Me like. On to the next!

 

Het nummer ‘Chewin’ On Da Blues’ is een traag, slaapverwekkend nummer met weinig variatie. Het laat in 3:58 minuten meer melatonine vrijkomen dan het medicijnkastje van Pete Doherty.

 

Een nummer waarbij je merkt dat er toch wat werd geëxperimenteerd is ‘Lay’. Je hoort duidelijk een elektronische beat en mooie, cleane gitaar. Daardoor mist het echter weer dat vieze, vuile kantje waar ik zo van hou.

 

‘Locked Up And Locked Down Blues’ is er eentje waarvan het hoofdje toch nog eens gaat  schudden. Typisch Seasicks way of doing it. Het melatonine gehalte in de grijze massa gaat terug naar beneden; we worden terug wakker!

 

Maar het is te laat. De plaat sluit af met ‘Company’. Opnieuw een plat nummer waarin ik levendigheid mis.

 

Blijkbaar heeft Steve niet gelogen toen hij zong “You can’t teach an old dog new tricks”. Deze plaat brengt ons niet veel nieuws onder de zon en maakt mij ook niet warm om het op repeat te zetten. Hem onverschillig aan de kant gooien zou ik nu ook niet doen. Enkele nummers zullen wel in mijn Spotify-lijst komen en op de achtergrond spelen tijdens het autorijden. Sommigen zullen vast een leuke tijd beleven aan ‘Can U Cook?’, maar Seasick Steve heeft deze fan (ikke dus) niet aan zijn figuurlijke haak kunnen slaan met deze plaat. Ik kan alleen maar hopen dat Steve terug naar zijn oude, vuile kantje zal grijpen op zijn tiende studioplaat.

 

2.5/5

 

Odd man out!

 

 

Meer lezen...

 

Review: ‘Amir’ – Tamino          4,5/5

 

Hij was net 20 toen hij door het Zesde Metaal uitgenodigd werd op een Radio 1 sessie en een paar maanden was ook Studio Brussel eraan voor de moeite toen hij De nieuwe Lichting won. Ondertussen is Tamino 22, heeft hij al ettelijke zalen en festivals verbouwereerd achtergelaten, heeft DE Jonny Greenwood hem de hand gereikt en is er zijn langverwachte debuut, Amir… Ja verdimme!

 

Zijn uithalen raken ondertussen reeds enkele jaren gevoelige snaren. ‘Habibi’, het wonderlijke ‘Indigo Night’ en ‘Cigar’, de 3 singles werden (volledig terecht) platgedraaid en lieten iedereen vallen voor Tamino. Zeer hoge verwachtingen dus voor een knappe knaap van 22. Maar… hij lost ze volledig in!

 

Het album toont ook andere invloeden en lichte experimenten, wat het album rijker en volmaakter doen aanvoelen. Zo flirt ‘Sun May Shine’ met elektronica en bevat ‘So It Goes’ oosterse invloeden, die het nummer heerlijk doen voortkabbelen. Dat laatste mag geen zo’n verrassing heten gezien zijn roots (Egyptisch) en zijn begeleidingsband ‘Nagham Zikrayat’. Tussenin beide songs vinden we ‘Tummy’, een gedroomde nieuwe single! Een prachtsong waarbij je enkel je ogen dient te sluiten om te weten hoe het voelt om gelukzalig te zweven. Daarna lokt ‘Chambers’ je flirterig terug onder de mensen. Het klinkt aanstekelijk, weemoedig en had evengoed van Balthazar kunnen zijn… Een mens kan het slechter hebben!

 

Ook verder op het album sluimert hij in je ziel met warme, maar tegelijk weemoedige, donkere en slepende songs. ‘Verses’ begint vrolijk en had van Beirut kunnen zijn, maar Tamino maakt het dat tikkeltje kwetsbaarder. Zijn oosterse band doordrenkt ook het fantastische ‘Each Time’ met een mystiekere sound. En bij afsluiter ‘Persephone’ wordt zijn warme stem versterkt door perfect gekozen muzikale toetsen en atmosferische geluiden, waardoor je als een magneet naar dit juweeltje wordt getrokken.

 

Oh ja, en dan is er middenin nog ‘Indigo Night’. Zelden had een breekbaar nummer me zo in zijn grip.

 

 

Al kan dat eigenlijk van ‘Amir’ in zijn geheel gezegd worden ook.

 

 

Robbe Desmet

 

Meer lezen...

 

Alice in Chains – Rainier Fog

 

 

Hier is hij dan. De langverwachte derde schijf met William Duvall als leadzanger is uit. Hun vorige worp “The Devil Put Dinosaurs Here” dateert reeds uit 2013. Alhoewel, een leadzanger is er eigenlijk niet te bespeuren op dit werk. Samenzang met gitarist Jerry Cantrell is goed voor 90% van de songs. Die stemmen klinken perfect.

 

Wat de songs betreft ben ik helaas minder positief. Als neutrale luisteraar vind ik het allemaal een beetje van het goede teveel zeker wat de zangarrangementen betreft. Na één of twee luisterbeurten blijft het moeilijk om iets te herinneren. Er blijft ‘niets’ hangen in mijn hoofd. Misschien moet ik er meer tijd insteken. Ik geef niet op.

 

De productie is glashelder. Machtige gitaarsound en drums.

 

Het openingsnummer “The One You Know” is volledig van de hand van Jerry Cantrell en is geweldig. Strakke beat met een goed chorus. “Rainier Fog” is een typisch AIC-nummer. Midden in het nummer een versnelling lager om dan terug op volle toeren te eindigen. “Red Giant” heeft veel mee uit de Layne Staley-periode. Trager en diepe samenzang. “Fly” van de hand van Cantrell en Kinney (drums) heeft de ingrediënten van hun bescheiden hit “No Excuses” en “Heaven Beside You” uit “Alice In Chains”. “Drone” is een knipoog naar Sabbath-riffs en ritme. “So Far Under” is zo AIC (hallo, Phantom Limb?) dat het bijna een kopie is van zichzelf. Met de afsluiter “All I Am” ben je zoet voor 7’15” en kan je beluisteren vanuit je luie zetel.

 

Ik zal deze schijf persoonlijk zeker nog een kans geven. Ik heb te veel sympathie voor deze band.

 

Maar mijn eerste indruk staat hierboven.

 

 

Guido Grymonprez

Meer lezen...

 

Godsticks– Faces With Rage

 

Bij hun voorganger “Emergence” (2015) bestond deze band uit Wales nog uit een trio. Er is inmiddels een gitarist aan toegevoegd. Deze band brengt een soort power-prog. Alles wordt perfect strak gespeeld en is zeer variërend avontuurlijk. Ze beheersen hun instrumenten in volle zekerheid en dat hoor je.

 

Bij het openingsnummer “Guilt” krijg je onmiddellijk een inzicht wat je mag verwachten.

Perfect gitaarwerk tegen een muur van een ritmesectie. Om van te smullen.

 

“Hard To Face” is een versnelling trager, vol mooie gitaarloopjes en een prachtige zanglijn. Klasse. “Open Your Eyes” kon, met wat fantasie, op een ‘King’s X’ album hebben gestaan.

 

“We Are Leaving” is een zeer rustig nummer maar wat een parel. Het refrein is zo apart en blijft onmiddellijk in uw hoofd hangen. Onder het motto: variatie troef is “Angry Concern” een mooi voorbeeld. Een ongewoon drumritme die je toch weet te boeien en een zeer sterke melodielijn.

“Unforgivable” steekt dan weer vol technische hoogstandjes. De afsluiter “Fame and Silence” start met een funky baslijn en wordt halfweg verrassend mooi door een gitaarsolo om ‘U’ tegen te zeggen.

 

Het is duidelijk. We hebben hier te maken met een band die hoge toppen zal scheren in het proggenre. Hopelijk kunnen we ze snel live aan het werk zien en vooral horen.

 

Guido Grymonprez

 

 

Meer lezen...

 

Cd review: Interpol – Marauder   3/5

 

Interpol is een band die me zeer nauw aan het hart ligt. Ik leerde ze kennen (zoals bijna iedereen) met ‘Evil’ uit het heerlijke Antics. Maar het was vooral hun eerste worp, Turn on the Bright Lights, die me daarna volledig deed vallen voor het gezelschap rond Paul Banks. Ik was 14 en voor het eerst was goede muziek meer dan gewoon enkele goede nummers. De samensmelting van de ijskoude stem van Banks, de stuwende bas van Dengler en de warme, gloeiende gitaar van Kessler deed me muziek voor het eerst voelen, met als gevolg dat je een plaat moeilijk nog grijzer kan draaien. Sindsdien gaan hun albums in mijn opzicht van goed tot middelmatig en zijn ze, in mijn ogen, vooral gedoemd om vergeleken te worden met het ongenaakbare TOTBL. Ook voor dit album hoopte ik diep vanbinnen opnieuw met open mond te luisteren naar geniale moodpieces als ‘Hands Away’ en ‘Untitled’. One can only hope…

 

Met een uiterst objectieve kijk en zonder veel verwachtingen begon ik te luisteren. Het moet gezegd: het album is geregeld goed, bij momenten zelfs zeer goed! Maar slechts zelden ben ik even geprikkeld als bij hun transcendente debuut. ‘Marauder’ bevat enkele goede donkere Indie-rockers (The Rover, Complications) die het album in het begin een bepaalde drang en urgentie meegeven. Nog beter is Flight of Fancy dat gelijkaardig begint, maar in het tweede deel toch wat meer de hoeken van het genre opzoekt. Het daaropvolgende ‘Stay in Touch’ is waarschijnlijk het beste wat het album te bieden heeft. Het komt rustig opborrelen, wringt zich steeds weer in een bocht die je niet verwacht en op het moment dat het op ontploffen staat, brokkelt het weer rustig af om je verlangend achter te laten. Jammer genoeg komt die ongrijpbaarheid maar zelden opdagen en missen ze dat verrassende. ‘NYSMAW’ klinkt weinig creatief en is een afkooksel van enkele andere nummers van het album. ‘Surveillance’ klinkt geforceerd en ook ‘Party’s over’ is in hetzelfde bedje ziek. Het is een album met up’s and downs. Het toont een Interpol dat nog vlagen laat zien van hun eerste noten, maar het mist te vaak ideeën, sfeer en samenhang. Ze maken bij momenten nog sterke nummers, maar ze missen de magie van hun beginperiode.

 

Robbe Desmet

 

Meer lezen...

 

Dee Snider – For The Love Of Metal  4/5

 

De ex-frontman van Twisted  Sister smeedt het ijzer terwijl het heet is. Je kan hem geen ongelijk geven. ‘For The Love Of Metal’ is geproducet door Jamey Jasta, lead zanger van Hatebreed.

Wat krijgen we voorgeschoteld? Een typische Amerikaanse rock-metalplaat met songs die schematisch, op enkele uitzonderingen na, allemaal hetzelfde ingedeeld zijn.

Dat hoef je niet negatief te interpreteren. De fans lusten het wel. Makkelijk verteerbaar en afgewerkt.

Opener ‘Lies Are Business’ start geweldig en in hoge versnelling. De dubbele drums zijn niet constant aanwezig en maar goed ook. Het mag niet vervelen. Naar het einde toe wordt een versnelling lager geschakeld.

 

‘Tomorrow’s No Concern’ is een up-temponummer en een gedreven rock ’n rollsong.

’American Made’ start met een eenvoudige riff in your face! Zeer aanstekelijk maar jammer genoeg komt dat schemaatje weer opduiken.

Van ‘Become The Storm’ is er een promo-video uit. Dit nummer geeft U een idee hoe de plaat over het algemeen klinkt.

De titeltrack is iets apart en valt voor mij tegen. Maar smaken verschillen..

‘Roll Over You’ heeft een sterke riff en opnieuw worden de dubbele drums in toom gehouden.

De verademing blijkt ‘Dead Hearts (Love Thy Enemy) te zijn. De structuur is totaal anders en dit wordt benadrukt door de akoestische gitaren én de fluwelen stem (!!) van Alissa White-Gluz, zangeres bij Arch Enemy. Wat een talent.

 

We kunnen besluiten dat dit een goed klinkende productie is, een typische Amerikaanse metalplaat met de alomgekende twin-gitaren en zal inslaan tijdens live-optredens. Persoonlijk vind ik de stem van Dee té weinig variërend over de verschillende songs. Maar nogmaals: smaken verschillen.

 

Guido Grymonprez

 

Meer lezen...

 

It It Anita – Laurent

 

It It Anita is een Belgische band uit regio Luik. ‘Laurent’ is hun derde werk na hun EP ‘It It Anita’ en ‘Agaaiin’ (CD).

 

‘Laurent’ staat bol van noisy garagerock dat potten kan breken in het alternatieve circuit. Gekke zangarrangementen, ongewone klankleur en rechtdoor/rechtaan.

 

‘Say No’ werd als eerste uithangbord gekozen voor de promotie van de plaat ‘Laurent’. Er is een officiële video van. ‘User Guide’ is een song dat de gehoorkanalen van menig rocker zal uitblazen. En het gaat vooruit. ‘Another Cancelled Mission’ en ‘God’  hebben dan weer een groot punkgehalte.

 

 ‘Denial’ is een soort mix van dEUS en The Breeders. Kort en swingend. ‘11’ is een noisy experimenteel werkje die live trek- en duwwerk zal ontketenen in de concertzaal. ‘Tanker 2’ bestaat uit twee delen. Het eerste deel is instrumentale doomnoise. Het aansluitende tweede deel bestaat uit een stille passage met akoestische gitaar, traag slagwerk en een vertellende vrouwenstem. Op het einde barst het geweld opnieuw los om snel uit te doven. Wat een contrast. Bij ‘Bored’ (and Outboard) neemt de snelheid wat af om dan over te gaan naar a wall of sound (Outboard).

 

Het is duidelijk dat hier aan gewerkt is. Bij ‘Laurent’ gaat men rariteiten niet uit de weg. Dat maakt It It Anita apart.

 

Guido Grymonprez

 

Meer lezen...

 

Kloot Per W. – Inhale slowly and feel..

 

Kijk eens aan: Kloot Per W met nieuw solowerk. Alhoewel? Nieuw? Dit zijn allemaal songs van en met Lou Reed uit zijn Velvet Undergroundperiode.

 

‘Claude’ heeft al heel wat muzikale watertjes doorzwommen. Ik herinner mij nog zeer goed de energievolle optredens van The Misters waar hij als bassist de lakens uitdeelde.  Hij werkte ook ooit voor Studio Brussel waar hij programma’s als Metalopolis samenstelde. Verder werkte hij met heel veel muzikanten samen in de Belgische rockscene.

 

En nu dus deze ‘Inhale slowly and feel’ . Een titel die niets aan de verbeelding toelaat.

 

De opener ‘Real Good Time Together’ heeft een groot post-punk rock ’n roll gehalte met een meezing Na Na Na. Gelukkig koos Claude voor een korte start van de plaat.

 

Het tweede nummer op de schijf ‘European Son’ . Claude mixt leuke klankeffecten van stem , gitaren en achtergrondsynths  en dit met een ferme knipoog naar de New-Wave van de jaren zeventig-tachtig.

 

De versie van‘Lady Godiva’s Operation’ kon zo van de hand van Nick Cave gekomen zijn.  ‘Foggy Notion’ is een bluesy rock ’n roll nummer met mooi gitaarwerk dat lekker swingt. Wijlen Reed zou gevleid zijn met dit resultaat.

 

Verder kunnen we kort zijn over deze schijf. Mooi herwerkt en goed gebracht. Met dank aan dochter Mona.

 

Guido Grymonprez

 

Meer lezen...

 

Tribulation – Down Below (4,5/5)

 

Tribuleren voor gevorderden

 

Zweden fabriceert, naast zelfbouwpakketen van IKEA, ook heel wat self-made metalbands. Langharige formaties die vikinggewijs hun posities in de maatschappij der edelmetalen op eigen kracht verwerven zonder platgestampte paden te bewandelen. Kwaliteit komt vroeg of laat altijd bovendrijven en bij Down Below is dit in tegenstelling tot de titel meteen duidelijk.

 

Tribulation brengt een mélange van death en black metal die even gemakkelijk binnen gaat als een catchy ABBA-hit. Ook al willen we niets afdoen aan de laatste maar Tribulation speelt het klaar, in hun queeste naar enige mainstreame erkenning, om hun songs niet aan rauwheid te laten inboeten. Dat kan niet van iedere genregenoot gezegd worden. Opener The Lament steekt meteen het vuur aan de lont en geeft je wat je voor de rest van deze puike plaat kan verwachten. Ook Nightbound, Lady Death en Cries From the Underworld behoren tot de beste tracks. Eerlijkheidshalve moeten we wat wennen aan de grofkorrelige vocals van Johannes Anderson, de charismatische frontman. Maar eens we daar door zijn, gaan de gitaarlijnen binnen als köttbullar met frieten. Bij Subterranea wordt zelfs een onheilspellend Halloweenachtig pianowijsje ingezet om het geheel fris en vernieuwend te houden. Down Below zinkt allesbehalve weg in eentonigheid en slaagt er tien keer in om erg verrassend uit de hoek te komen. Het instrumentale Purgatorio kan zo van een soundtrack van een horrorclassic geplukt zijn en loopt allerminst verloren tussen het harde geweld van de rest. Tribulation kan samenvattend gezien worden als een Ghost-alternatief met de scherpe randjes nog aanwezig. Voor fans die naast Minute Maid ook wel eens zin hebben in een koud glaasje versgeperst fruitsap met een stevige scheut vodka. The World en Here Be Dragons, de langste van het pak, laten het op het einde nog eens lekker breed hangen. De verzengende hitte van een Zweedse bosbrand anno 2018 is er niets bij vergeleken. Het sluitstuk Come, Become, to Be blijft als statige zuilengalerij overeind en rondt de boel in schoonheid af.

 

Google leert ons dat tribulatie een beangstiging betekent. Dat is dan ook waar deze heerschappen met hun mix van extremen in slagen.

(BG)

 

 

Meer lezen...

 

Ty Segall & White Fence – Joy   4/5

 

Segall en Fence zijn muzikanten van dezelfde soort. 2 mannen met een liefde voor de stoffige gitaar en een drang om te kijken wat er met dat instrument allemaal te maken valt. 6 jaar geleden resulteerde dat in ‘Hair’, een experiment waarbij ze beiden 1 helft voor hun rekening zouden nemen. Dat bleek zeer goed te klikken en hebben die plaat dan maar samen opgenomen. Nu is er dus ‘Joy’.

                                                                 

Bij Segall moet het vooruitgaan. De man produceert albums aan de lopende band (dit jaar nog ‘maar’ 1, dus was het hoogtijd voor een nieuwe worp). Die drang vinden we ook terug in de songs want slechts twee maal klokken ze af boven de 3 minuten. ‘Beginning’ maakt meteen duidelijk dat het geen album vol zware riffs zal worden. We krijgen nog wel een roffelende drum maar daarna horen we vooral veel psychedelische invloeden uit de jaren 60. De heerlijke samenzang is melodieus en doet wat denken aan de Beatles tijdens ‘Sgt Pepper’ of ‘The Magical Mystery Tour’. Ook ‘Good Boy’,  ‘A Nod’ (wat een nummer!) en ‘My Friend’ zijn van hetzelfde hout gesneden en combineren mooie samenzang met een aanstekelijke melodie.

 

Ook fantastisch is ‘Please Don’t Leave This Town’, een nummer dat suddert en beeft en een perfect spanningsveld creeërt voor de rest van de plaat (en dat allemaal in anderhalve minuut). Niet dat het anders zou vervelen want 2 tracks later zitten we al bij ‘Body Behaviour’, een perfecte samenvatting van het album: een opwindend stukje muziek, met een prachtige melodie, de typische samenzang en eindigend met een killerrif. Dat gitaargeweld wordt pas terug bovengehaald in ‘Other Way’, punky en classic Segall! Ook zijn pedalen worden hier nog eens afgestoft om het helemaal te laten ontsporen. ‘Prettiest dog’ moet dan nog volgen…. 16 seconden Punk met een grote ‘P’.  Bij de overgang naar ‘Do Your Hair’ neemt de bas het naadloos over en stuwt die het nummer lekker vooruit.

 

Is er dan geen kritiek? ‘She is gold’ is veruit het langste nummer op de plaat maar experimenteert zonder richting. ‘Tommy’s Place’ zit wat losjes in elkaar en ‘Rock Flute’ is een vreemd tussenstuk dat niet gehoeven had. Maar de conclusie lijkt me duidelijk: Beide heren doen smakelijk hun goesting en hopelijk wordt het geen 6 jaar wachten op de volgende! 

 

(Robbe Desmet)

Meer lezen...

 

Zeal & Ardor – Stranger Fruit (5/5)

 

Bloed, zweet en tranen

 

Zeal & Ardor is het geesteskind van Manuel Gagneux, frontman en multi-instrumentalist met Zwitsers paspoort. Met zijn tweede langspeler gaat deze muziekpionier verder op zijn nog onbewandeld ingeslagen pad. Z & A combineert namelijk met succes een rijk metal-gamma met opzwepende negro spirituals. Stranger Fruit is meer dan een appeltje voor de dorst en zou zomaar eens dé metalgroeiplaat van het jaar kunnen zijn.

 

Met een intro op het ritme van een hardwerkende slaaf met hakbijl ergens op een plantage ver weg van zijn roots, worden de debatten geopend. Wat daarna volgt zijn vijftien tracks, die gemiddeld afklokken op drie minuten, vijftien krachtige hoofdstukken doordrongen van overtuiging en hard labeur. Het cliché ‘bloed, zweet en tranen’ mag hier gerust letterlijk genomen worden. Gravedigger’s Chant is vanaf heden dé gospel bij uitstek om tijdens een begrafenisstoet bij mee te huilen. Zowel het terugkerende pianoriedeltje als het geschreeuw van Gagneux blijven aan de ribben kleven. Bij Servants wordt er dan weer death metal-gewijs gepiekt tijdens de refreinen. Met opruiende boosheid worden de lyrics aan elkaar genageld. We moeten ons inhouden om ‘ja, godverdomme, jaa’ te roepen terwijl we met de vuist op tafel slaan. De hoofdriff bij Don’t You Dare is gedurfd maar slaat bijna meteen aan en is er eentje om in een edelmetalen kadertje te steken. Na drie oerdegelijke songs zijn we al overtuigd van deze toch wel aparte avant-garde stijl om twee uiteenlopende genres met elkaar te kruisen. Fire Of Motion en Row Row behoren met voorsprong bij de hardste van de klas. Maar de catchiness van de composities worden niet uit het oog verloren. Bij You Ain’t Coming Back krijgen de backing vocals weer wat meer werk in de schoot geworpen. Striemende gitaarlijnen dalen als zweepslagen neer op onze ruggen om ze gelittekend achter te laten. Ook We Can’t Be Found is technisch zeer hoogstaand en heeft iets onheilspellend dat we het best kunnen omschrijven als de spankracht van een achtervolgingsscène uit een Stephen King-epos. Neem het van ons aan, na één luisterbeurt zal deze plaat jou niet meer loslaten en je zal op onmogelijke momenten getriggerd zijn om nog eens, nog eens en nog eens te luisteren. Met als gevolg dat je nieuwe details op de gelaagde achtergrond zal ontdekken. De titeltrack maakt het hele zootje ongeregeld alleen nog maar gekker. Wat op het eerste zicht op een monotone platenvuller lijkt, ontpopt zich tot een bezwerende hymne die live daverend van de bühne zal rollen. Built On Ashes rondt deze tour de force af met een duivels assenkruisje op het voorhoofd. Geen haar op ons hoofd dat er aan denkt om het af te vegen.

 

De veelheid aan liedjes zorgt niet voor een kwaliteitsdaling en de royaal paarse hoes met het in het oog springende logo zal voor de nodige aantrekkingskracht zorgen. Maar het is vooral de inhoud van Stranger Fruit die je finaal overstag zal laten gaan.

(BG)

Meer lezen...

 

Fire Down Below – Hymn Of The Cosmic Man (5/5)

 

Het vuur brandende houden

 

Twee jaar geleden maakten we kennis met deze ‘amp-hugging, hard-hitting, fuzz-loving, ear-splitting, riff-worshipping rock ’n rollers’ uit Gent. Hun debuutplaat Viper Vixen Goddess Saint (2016) was een schot in de stoner roos en stond terecht in ons eindejaarslijstje met beste hardrock- en metalschijven. Nu zijn ze terug met een tweede donderend kanonschot Hymn Of The Cosmic Man. Een intro en zes loeiers van formaat werden vakkundig opgenomen in Much Luv Studio (Tim De Gieter) en verpakt in een beeldige hoes.

 

Na het uitbrengen van hun oerdegelijke debuut verspreidde hun steengoede stonerrock zich als een lopend vuurtje tot ver buiten de landsgrenzen. Jeroen (vocals en gitaar), Kevin (gitaar), Bert (bas) en Sam (drums) werden opgepikt door het Californische label Ripple Music en Viper Vixen Goddess Saint werd in alle mogelijke vormen wereldwijd heruitgebracht. Maar nu terug naar het heden met Hymn Of The Cosmic Man.

 

Red Giant, een twee minuten durende prikkelende prelude, opent de sluizen. Het daarop volgende Ignition/Space Cruiser overspoelt ons met vette riffs. Met een internationale sound die meteen een aanslag pleegt op het gehoorkanaal zal Fire Down Below het nog ver schoppen. Tegelijk dreigend en zeer welgekomen worden tracks met een Kyuss-kaliber gedropt alsof het niets is. Het strakke Saviour of Man en het reizende The Cosmic Pilgrim bereiken elk op hun eigen manier hun doel. Enkel met een muur van kwaliteitsvolle boxen komen deze heerlijke composities echt tot hun recht. Kort en snedig of lang en breed uitgesmeerd dit Gents ensemble kan alles aan. Deze Belgische edelmetalen moeten met gemak de landsgrenzen kunnen overstijgen. Ascension is een slapende vulkaan ergens in een afgelegen woestijnlandschap die onheilspellend wakker wordt om het dorre landschap te vullen met lavarivieren vol kolkende gitaarriffs. Ook de vocals van frontman Jeroen komen zowel bij de rustige als hardere stukken goed tot hun recht. De langste loeder werd als sluitstuk gestationeerd. Oordopjes zijn hier geen overbodige luxe. Festivalorganisatoren aller landen, neem een voorbeeld aan Headbanger’s Ball Fest te Izegem en zovele anderen en boek deze bedreven bende. U zal niet bedrogen uitkomen.s

 

Fire Down Below spuwt vuur en laat een verschroeiend spoor van vernieling achter.

(BG)

Meer lezen...

 

Definitivos – Courtrai Moderne: Definite Definitivos

 

De definitie van tachtig was prachtig

 

Record Store Day belooft weer een hoogdag te worden voor alle verzamelaars van muziekdragende middelen. Een dag waarop menig artiest in binnen- en buitenland zijn stinkende best doet om onuitgebrachte pareltjes of reissues extra in de verf te zetten. Definitivos, de godfathers van de Kortrijkse belpop, brengen via het gloednieuwe Mayway Records, een label om in de gaten te houden, een nostalgische best of uit voor alle liefhebbers van het genre.

 

De Kortrijkse T.C. Matic bundelde al zijn grootste hits op vinyl en stak het in een kleurrijk jasje. Dertien stuks, één voor één staaltjes punkrock van de bovenste plank. Dit verzamelalbum ademt jaren 80, maar nodigt nog steeds uit om een modern danspasje te placeren. Met Courtrai Tonight als opener gaan we via Take Over naar Feeble Minded. Allemaal klassiekers uit Belgische muziekpatrimonium die kunnen wedijveren met hun Britse genregenoten. Ook het strakke Mr C en het Idyllische Robin in The Forest mogen niet ontbreken. Courtrai Moderne zet simpelweg deze legendarische formatie van weleer samen met de Vlasstad als bakermat op de muzikale map van de eighties. Het is een hebbeding voor fans van het eerste uur en een leerschool voor jongere muziekliefhebbers.

 

Release happening:  Zaterdag 21 April, 16h  op de Kortrijkse Grote Markt.

De eerste exemplaren van de plaat worden verkocht en gesigneerd door alle Definitivos.

 

U weet wat gekocht op Record Store day.

 

(BG)

Meer lezen...

 

The RG’s – The Cricket Sound (4,5/5)

 

Noise met een brede grijns uit eigen streek

 

De oerdegelijke bands uit eigen streek die het hardere labeurwerk niet schuwen, blijven als wilde paddenstoelen uit de Zuid-Westvlaamse kleigrond schieten. Wat The RG’s met hun tweede langspeler The Cricket Sound afleveren hebben we sinds Gojira en King Hiss niet meer in onze oren gesmeerd gekregen. Het is moeilijk om te vergelijken met ‘bekende’ bands, maar wat Wouter, Stijn en Jens hier gefabriceerd hebben klinkt vooral heel sleazy, fuzzy en noisy. De aanwezigheid van Brent Vanneste in de opnamestudio is hier en daar te horen, maar bovenal zijn The RG’s erin geslaagd om een eigen doorwinterde sound naar voor te schuiven.

 

Dat The Cricket Sound vol ongepolijste ronkende rockparels staat, wordt meteen bewezen door de openingstrack. Bored Ass Tony verveelt geen seconde en heeft een intro die Kortrijk en omstreken stante pede in een dor en rotsachtig woestijnlandschap doet veranderen. Gierende gitaren en driftig gedrum als metronoom zijn de bouwstenen van deze formatie waar heel wat muziek in zit. Bij Stevie, The Guy Who Didn’t Pay Us wordt er gretig doorgedaan. Geen afgeschuurde tracks zonder prikkende splinters, maar rauwe muilperen recht in onze tronie. Stevie de sleper zal het geweten hebben.

 

De titeltrack komt na één luisterbeurt binnen om als een tjirpende krekel in het achterhoofd al winterslapend te blijven hangen. Deze dijk van een schijf is de ideale soundtrack bij het gejaagde, met sociale media gevulde leven dat we allen op onze eigenste manier door ploegen. Dirty Allen begint onheilspellend met een doffe sirene die doorheen de song een rode draad lijkt te vormen. De strakke wisselwerking tussen de bandleden, die elk een deel van de lyrics voor hun rekening nemen, is één van de vele sterktes die The RG’s op een drafje uitspelen. Bij Keep Your Secrets wordt de kunde van geheimhouding op de korrel genomen. Bij dit staaltje garagerock pur sang zitten we over de helft.

 

Dead Inside gooit nog wat olie op het brandende vuur. Zelfs de mannen van Triggerfinger zouden van deze grofkorrelige loeier van formaat iets kunnen leren: laat de drang naar radiovriendelijkheid de diepgewortelde roots van de ronkende rock & roll niet beïnvloeden. My Friend Ed, de langste streep vettigheid van de plaat, houdt de boel net voor het einde gerodeerd om uiteindelijk in stijl af te ronden met Smack Your Neighbour, een serieuze ‘djoef van de week’ afgekruid met een snuifje shoegaze. Ook het artwork, die de lading heel goed dekt, mag er wezen, alleen daarvoor al zou je een vinylplaat van dit drietal in huis halen.

 

The RG’s staan garant voor een stevige pot noise rock met de brede grijns op het gezicht. Met The Cricket Sound zetten ze gretig enkele stappen vooruit.

 

BG

 

 

Meer lezen...

 

C H R I S T - Cinder

 

(Consouling Sounds) - 4/5

 

C H R I S T is een uit Montreal afkomstige post rock band. Opgericht in 2013 door Patrick Fontaine (Ire, The Black Hand), Maxime Jenniss (Cobra Noir), Charles Marty (Sed Non Satiata) en Kevin Bartczak. Hoewel als je hen in dat vakje 'postrock' duwt je eigenlijk de band tekort doet. Hun album Cinder kwam reeds vorig jaar op de markt. Ter gelegenheid van Recordstore Day lanceert consouling Sounds deze schijf op 21 april ook in ons land. We citeren: ' The album has been released in Canada last year, but hasn't been available yet in Europe. Record Store Day seems like the perfect opportunity to have people discover one of Canada's post-music gems. This edition is limited to only 100 copies."

 

Met een klepper van tien minuten wordt deze schijf ingezet door middel van een mokerslag die je direct verweest achterlaat. Wither bevat alle elementen van pure post rock - het opwerken naar een oorverdovende en onaards aanvoelende climax. Met eveneens elementen van Ambient, de rustgevende factor van instrumentale muziek. Waardoor het enerzijds aanvoelt alsof je neerzakt in het malse gras, waarna een overtrekkende wervelstorm alles om zich heen verplettert. Bovendien zijn er warme vocale elementen verwerkt binnen de song, die al even intensief de gevoelige snaar raken. We zullen dat nog een paar keer tegen komen op deze schijf.

 

Niet dat C H R I S T geluidsmuren afbreekt, of een dreigende tot donkere toon aangeeft. Eerder bespeelt de band uiteenlopende emoties. Het korte Epoch mag dan overweldigen. Het zijn die langere songs als Horde. Die je meerdere kroppen in de keel tot kippenvelmomenten bezorgen door de intensieve aanpak van circa acht minuten uiteenlopende emoties bespelen. De climaxen van oorverdovend je hart raken, en datzelfde doen op een eerder intieme wijze komt doorheen die ene song voortdurend voor. Zodat je als luisteraar geboeid blijft luisteren en vooral genieten. Afsluiten doet C H R I S T met het bijna twintig minuten lange Tower. Waarbij alle voornoemde ingrediënten nog maar eens tot in de puntjes uit de doeken wordt gedaan, tot het oneindige zelfs.

 

C H R I S T brengt een post rock tot aanverwante schijf uit. Die je ofwel intens diep raakt, net door te schipperen tussen twee uitersten. Zachtmoedig en snoeihard. Met andere woorden. De luisteraar beroeren door intiem zijn of haar hart te raken. En oorverdovende climaxen naar voor brengen die letterlijk door dat hart snijden als een scherp mes. Daardoor worden we van de ene naar de andere emotie geslingerd. Waardoor we uiteindelijk, na elke luisterbeurt opnieuw, totaal verweest achterblijven. Nu, dat is wel al voorgedaan. Dat klopt volledig. Maar het is het soort post rock en aanverwante waardoor je als aanhoorder zonder discussie een ander mens wordt.

 

We kunnen dan ook besluiten:

 

C H R I S T verlegt met Cinder emotionele grenzen die je ziel verwarmen, en je bedwelmen en bovendien in vervoering brengen. Maar eveneens de trommelvliezen doen barsten. De vocale inbreng is binnen dat concept bovendien een extra meerwaarde binnen het geheel. Waardoor we nog meer over de streep worden getrokken. Deze schijf is dan ook een aanrader voor iedereen die houdt van grensverleggende post rock in zijn meest pure soort en vormen, met bovendien een vette knipoog naar andere instrumentale genres. In de al even brede zin van dat woord.

 

(Van Damme Erik)

 

Tracklist:

 


1. Wither 10:35
2. Epoch 03:27
3. Horde 08:00
4. Tower 19:58

 

Meer lezen...

 

Sink the Ship - Persevere (Sharp Tone Records) - 4/5

 

De uit Cleveland afkomstige Hardcore/Metal/pop/easycore band Sink The Ship is een gloednieuwe parel binnen het moderne hardcore gebeuren. De band zag het levenslicht in 2012 en bracht in 2014 hun debuut EP Reflections. Sink The Ship deed ondertussen heel wat podium ervaring op, en is nu klaar om de wereld te veroveren met hun full album debuut Persevere. Wat me het meest aanspreekt bij Hardcore is het uitdelen van mokerslagen, die ook een zekere boodschap bevatten. Dat is op dit debuut het geval.

 

De ambitieuze band haalt al vanaf Second Chanes stevig uit en laat hierbij niets aan het toeval over. De band soleert bovendien op technisch enorm hoogstaand niveau. Er valt geen speld tussen te krijgen. Op dat elan blijft Sink The Ship ook bij de volgende songs als Out of Here, Domestic Dispute feat. Bert Poncet. Gewoon doorgaan tot geen spaander van de hersenpan geheel blijft, dat is wat Sink The Ship doorheen de gehele schijf doet.

 

Sink The Ship brengt melodieuze hardcore, die ook enorm veel frustratie en emoties naar boven brengt. Zoals Old School Hardcore moet klinken. Maar toch weet de band aan het gedoodverfde genre eveneens een eigen smoel toe te voegen. Het is dus niet zo dat deze band een kopie probeert te zijn uit het verleden. De dosis respect naar bands uit die gouden tijden is er zeker en vast, maar Sink The Ship staat duidelijk met twee voeten in het heden. Dat merken we bij elke adrenalinestoot opnieuw op. De band legt dus niet alleen technisch de lat torenhoog. Bovendien blijven ze van begin tot bitter einde dat strak tempo aanhouden. Daarvoor moet je wel heel sterk in je schoenen staan.

 

We kunnen dan ook besluiten:

 

Voor jonge wolven in het Hardcore gebeuren straalt Sink The Ship nu al de ervaring uit van oude rotten in het vak. Gecombineerd met ene hoge dosis pure spontaniteit na de andere adrenalinestoot, kan Persevere niet anders dan een verdomd sterke plaat worden die ieder liefhebber van het Hardcore genre, in den brede zin van die muziekstijl, in huis zou moeten halen. De band doet er dan ook alles aan om de luisteraar bij de les te houden. Door het tempo steeds opnieuw naar een hoogtepunt op te krikken, waardoor je tegen een geluidsmuur wordt gekwakt. Terwijl jou bovendien ook een spiegel wordt voorgehouden. Bitter weinig hardcore bands slagen er dezer dagen in dat intensieve tot bijzonder strak tempo van begin tot einde aan te houden. Sink The Ship heeft er blijkbaar de minste moeite mee. Ze verdienden daarom zelfs een extra pluim op de hoed. Persevere is dan ook een klasse debuut dat ons van begin tot einde murw slaat.  Eens op het podium, moet dit zeker zorgen voor een hoogstaande Hardcore feest, waarbij ook van de zaal geen spaander geheel blijft.

 

(Erik Van Damme)

 

 

Meer lezen...

 

Cd-review: Fields Of Troy – The Great Perseverance (4/5)

 

Met de grote motor en de verbeten volharding van een echte flandrien

 

Het ontdekken van een nieuwe metalschoonheid is vergelijkbaar met een kind dat het laatste paasei vindt op een zonnige lenteochtend begin april. Het maakt het allemaal nog mooier als die ontdekking oerbelgisch is, opgetrokken uit West-Vlaamse kleigrond.  Fields Of Troy, een vijfkoppige formatie uit Torhout, brengt een frisse mix tussen stonerrock en alternatieve metal. Als er al kan vergeleken worden, zetten wij ze zonder twijfelen naast bands als Disturbed en Mastodon.

 

Na hun veelbelovende EP Hardship (2016) zijn ze terug met een oorvijg van formaat. Met The Great Perseverance wordt met enkele snedige demarrages aangesloten bij de kopgroep van de Belgische metal. Fields Of Troy wedijveren probleemloos met hun vrienden en collega’s van King Hiss, Your Highness, Diablo Blvd. en Steak Number Eight. Met de grote motor en de verbeten volharding van een echte flandrien zullen deze heerschappen het nog ver trappen, en trappen in de boter doen ze zeker.

 

De Wim Mertensiaanse intro staat in schril contrast met de rest van het album. Na een dromerige pianoprelude, waarop enkele dronebeelden van het Torhoutse ommeland gemonteerd kunnen worden, is het menens. Dethroned heeft voor ons na een halve minuut zijn stek op een volgende Goe Vur In Den Otto-verzamelaar al ruimschoots verzilverd. Loeiharde mokerslagen, die vrank en vrij in het rond vliegen, worden afgewisseld met luisterrijke refreinen. De volle vocals van frontman Louis Soenens doen zijn snor- en baardharen in het rond wapperen als de boomtakken op de mooie platenhoes. Er wordt op geen decibel meer of minder gekeken met oog voor opbouw en structuur, brutaal maar doordacht.

 

Het ritmische Aphasia en het vurige Flame In The Mirror hebben niet veel nodig om binnen te komen als een hongerige leeuw in een kudde jakhalzen. Ook My Temple Broken en Face The Giant zijn gretig in het nalaten van sporen van vernieling. Dit is catchy en radiovriendelijke metal zonder zijn stalen ziel te verliezen. ‘Will I bite the hand that feeds!?’ levensvragen verpakt in een prikkelend metaljasje. Condemn The Unknown  en Shove And Pull zijn net over de helft iets minder full on dan de andere tracks, maar de kwaliteit spat nog steeds uit de boxen. Last Words is op zijn beurt de meest ballad-achtige van het pak. Wij horen een vleug Creed voorbijkomen afgekruid met een snuifje Staind. Ook bij het minder ruige gerief past het plaatje. Doomsayer gaat er als stevig sluitstuk uit met een knaller. Driest gedrum, imponerende zanglijnen en uitgebalanceerd gitaargesnaar, de drie fundamenten waarop de kracht van Fields Of Troy gebaseerd is, worden hier voor de laatste keer in al hun grandeur uitgerold.

 

Dit Trojaans paard mag je met open armen binnen laten! U zal het zich niet beklagen.

(BG)

Meer lezen...

 

AND ALSO THE TREES – Untangled (An Introduction To And Also The Trees)

 

Gentlemen Recordings

 

Legendarische bands uit de jaren '80, die via een verzamelaar hun kunnen willen bewijzen aan een ruimer of jonger publiek? Zo zou je de nieuwste worp van And Also The Trees kunnen omschrijven, en daar is op zich uiteraard niets mis mee. Via Gentlemen Recordings kwam Untangled (An Introduction to And Also The Trees) op de markt. We krijgen een bloemlezing voorgeschoteld uit een rijkelijk post punk verleden. Waaruit blijkt wat voor een grensverleggende band And Also The Trees eigenlijk toch was en nog steeds is.

 

Laten we beginnen met een streepje geschiedenis, dat we te lezen krijgen in de introductie op de website van het label Gentlemen Recordings. Voor hun Primary tour begin jaren '80 doet The Cure een oproep, via Melody Makers, naar beginnend bands toe. Op elk concert van de tour speelt een andere beginnende band als voorprogramma. And Also The Trees van Birmingham, amper een jaar oud, speelt de pannen van het dak en laat een onvergetelijk indruk achter. De groepsleden zijn amper tussen 15 en 19 jaar oud. Maar zowel The Cure als het publiek was diep onder de indruk. Meer nog, naar aanleiding van dit concert, produceert The cure zowel het debuut single als debuut album van And Also The Trees.

 

Om maar te zeggen, deze verzamelplaat is een weergave van een band die zijn stempel heeft gedrukt op de jaren '80 in en rondom UK. En daardoor een onuitwisbare reputatie wist uit te bouwen. In Vlaanderen zijn ze, raar maar waar, steeds een eerder nobele onbekende gebleven. En toch. Elk van de songs ademen een typische post punk sfeer uit. Maar het voornaamste, de band was zijn tijd heel ver vooruit. Dat blijkt meermaals bij knappe songs als Brother Fear, Suffering of the stream, Your Guess. En andere wonderbaarlijke parels.

 

Het breekbare tot melancholische van bijvoorbeeld Nick Cave - vooral vocaal dan - wordt gecombineerd met alles wat ooit het post punk genre zo bijzonder maakte. De eerder donkere omkadering, die een weemoedige gemoedsrust doet neerdalen over hart en ziel. Waardoor ook ik ooit ben gevallen voor new wave en post punk. Het keert allemaal terug op deze bijzonder aantrekkelijke verzamelplaat. Ik moet eerlijk bekennen, normaal ben ik geen voorstander van verzamelaars. Ze voegen niets of weinig toe aan wat je al weet over de betreffende band. Maar heel soms kan zo een verzamelplaat net aanzetten om die aan te kopen, en meer uit te spitten over de betreffende band.

 

Nu, in die missie is And Also The Trees met Untangled zeker geslaagd. Deze schijf bevat enkele en alleen pareltjes van nummers, die ons doen terugkeren in de tijd en met en open mond vol bewondering doen luisteren. Want ook aan mij is deze band helaas voorbij gegaan in mijn jongere jaren. Tijd om de draad terug op te pikken. In elk geval, And Also The Trees is op basis van deze verzamelaar, die trouwens een perfecte aanvulling is op het in 2005 verschenen overzicht 1980-2005, een band waard te ontdekken als je dit ondertussen nog niet hebt gedaan. En een mooie aanvulling voor de fans van de band, die niet zullen worden ontgoocheld is onze eindconclusie.

 

(Erik Van Damme) - 4/5

 

Tracklist:

 

 1. The Untangled Man
 2. The Beautiful Silence
 3. Brother Fear
 4. The Street Organ
 5. Suffering of the stream
 6. Virus Meadow
 7. Shantell
 8. Your Guess
 9. Paradiso
 10. Prince Rupert
 11. So this is silence
 12. The Sleepers
 13. River droite
 14. Dialogue
 15. Whiskey Bride
 16. Gone --- Like The Swallows
 17. Jacob Fleet

 

Meer lezen...

 

Saxon –Thunderbolt (4/5)

 

Veertig jaar op kruistocht

 

2018 is voor Saxon een jubileumjaar. Ze staan veertig jaar op de planken en hebben met Thunderbolt hun tweeëntwintigste kanonschot afgevuurd. Vorig jaar nog deden ze de Lange Munte op zijn grondvesten daveren tijdens de tiende editie van Alcatraz. Ze bewezen meer dan ooit dat ze nog steeds in topform zijn. En ook al is Thunderbolt meer van hetzelfde, vervelen doet deze donderslag bij heldere hemel allerminst.

 

De titeltrack krijgt met Olympus Rising de rode loper voorgerold. Vette riffs gebrandmerkt met NWOBHM-label bliksemen door het zwerk. Frontman Biff Byford heeft met zijn 67 lentes een vocaliteit waar je een overrompelende kruistocht op kan organiseren en ook live heeft de levende legende nauwelijks steun nodig. Ook Nosferatu (The Vampires Waltz) en They Played Rock and Roll hebben meteen de snee van een excalibur om een heel ridderleger in oorlogsstemming te brengen. Stalen solo’s rollen gedwee uit de boxen. Dreigend en grommend wordt Predator, halverwege de plaat, wakker. Voor deze meest donkere drie minuten van de plaat hebben Biff en co Johan Hegg (Amon Amarth) uitgenodigd en de chemie tussen de twee edelmetalen helden spat er met dikke gensters van. Onheilspellend en doordacht gebracht.

 

Son Of Odin hoort dan weer, samen met The Secret of Flight, bij de mindere muziekjes van deze LP. Niet getreurd want Sniper schiet op zijn beurt wel weer meteen raak. Zonder genade wordt kort en krachtig uitgehaald naar al wat beweegt. De gitaren worden nog eens tot het uiterste gedreven met dit gewenst eindproduct als resultaat. Sluipschutter mag vanaf nu zonder verpinken op de lijst met zware beroepen gezet worden. Als doorwinterde crusaders van het heavy metal genre wordt er bij A Wizard’s Tale oerdegelijk verder gedaan. Ook al is het einde in zicht moet Thunderbolt niet aan kwaliteit inboeten. Integendeel bij Roadies’ Song worden alle werkende handen achter de schermen nog eens bedankt voor bewezen diensten. Er zijn maar weinig bands die hier aandacht zouden aan schenken met een opmerkelijke ode.

 

Geen brugpensioen voor de sympathieke lieden van Saxon, eat this Slayer!

(BG)

 

 

Meer lezen...

 

Slugdge – Esoteric Malacology (4,5/5)

 

 

Stevig metal-duo met een missie

 

Slugdge, twee Britse rasmuzikanten zonder kapsones. Zoals de bandnaam al doet vermoeden brengen Matt Moss & Kev Pearson geen folky popriedels op blote onzekere voeten maar wel vooruit denderende sludge & death metal met een scherp progressief randje, waarbij de kazakken stevig aangesnoerd mogen worden. Kortweg Mastodon met een donkere wolk Meshuggah. Mochten deze twee machtige edelmetalen formaties nog een voorprogramma nodig hebben, hoeven ze niet langer te zoeken. Esoteric Malacology is de vierde voldragen plaat op zes jaar tijd, vastberaden om dé doorbraak te forceren.

 

Acht hoofdstukken met een gemiddelde van zeven minuten lijkt op het eerste zicht niet echt toegankelijk voor iedere liefhebber van het genre. Maar de strakheid waarmee War Squids en Crop Killer ermee worden doorgejaagd doet ons meteen watertanden naar meer. Slugdge staat erom bekend om de gekste songtitels en daarbij horende teksten te bedenken, maar het is uiteindelijk vooral de rijke muzikale composities die gelijk welke Damso-rel doen verbleken. Het atmosferische The Spectral Burrows hoort nu al zonder twijfel bij de beste metalmorzels van 2018. Deze progressieve pegel doet onze dichtgeslibde wintersinussen moeiteloos opengaan. Scapesounds komen grommend tot leven en laten de diepst slapende marmot uit zijn winterslaap ontwaken. Laat de lente maar komen.

 

Ook Slave Goo World en Transylvanian Fungus delen rake klappen uit. Oerdegelijke riffs ondersteund door daverend gedrum zijn het devies. Niet te veel tierlantijntjes en omwegen, maar met veel liefde voor de ambacht recht op doel af. We hebben het hun nog maar weinig duo’s zien voordoen. Limo Vincit Omnia, letterlijk ‘alle modder wint’, rondt als perfecte leuze voor de verkiezingscampagne van BDW deze hemelse plaat af.

 

Nu Kamelot en Napalm Death moeten verstek geven op Alcatraz 2018 hebben wij al minstens één ideale vervanger popelend klaarstaan. Graag meer van dat komend jaar.

(BG)

 

 

 

Meer lezen...

 

Carpenter Brut - Leather Teeth (DGR music) - 8/10

 

 

Synthwave band Carpenter Brut werd opgericht in 2012. De band grijpt terug naar de typische new wave en elektronische muziek uit de jaren '80, en steekt dit in en eigentijds kleedje. Overgoten met een psychedelisch aanvoelend sausje, zorgt dit voor een lekker aanstekelijk klinkend allegaartje. De band bracht met Leather Teeth een gloednieuwe schijf op de markt. Waarbij die jaren '80 nog steeds om de hoek komen kijken. Maar daardoor klinkt Carpenter verre van gedateerd. Integendeel zelfs.

 

Die aanstekelijkheid, waardoor je prompt een dansje gaat plaatsen, komt ons al tegemoet bij die eerste track Leather teeth. Prompt zijn we vertrokken voor een lekker dansfeest, anno 1980. Met alles erop en eraan. Ook bij Cheerleader Effect, Sunday Lunch, Monday Hunt. Voelen we de soort adrenaline door onze adders stromen, die ons prompt aanzet tot dansen, dansen en vooral dansen. Nee, stilzitten hierop is echt onmogelijk. Maar het meest opvallende is die, eerder subtiele, psychedelische aankleding. Die ervoor zorgt dat Leather Teeth een schijf is waarbij een ruim publiek aan muziekliefhebbers kan worden aangesproken. Maar dus ook de avonturier onder de synthwave liefhebbers zou overslag moeten gaan door deze schijf.

 

De hoge toegankelijks waarde van deze schijf neemt dus wel degelijk de bovenhand. Maar er is dus ook duidelijk een eerder subtiele knipoog naar experimenteren met elektronische klanken. Waarvoor we alleen maar waardering kunnen opbrengen. Bij songs als Inferno Galore, Beware the beast, Hairspray Hurricane blijven we daardoor bij de les. Carpenter Brut bewandeld dus niet zomaar die wegen uit het verleden, ze geven er een zodanig eigentijdse draai aan. Dat het wel lijkt alsof ze die muziekstijl van toen hebben heruitgevonden. Daardoor worden we vanaf de eerste tot de laatste song, van de eerste tot de derde en vierde luisterbeurt. Over de streep getrokken.

 

We kunnen dan ook besluiten:

 

 De lat wordt binnen die typische synthwave grenzen, vrij hoog gelegd op Leather Teeth. Echter is het net voortdurend schipperen tussen aanstekelijke naar pop muziek ruikende songs, met een potje experimenteren en psychedelische klanken aanbieden.  Dat kan gezien worden als de grootste  meerwaarde van zowel de band als de plaat plaat. Liefhebbers van jaren '80 muziek, die houden van bands die durven buiten de lijntjes daarvan te kleuren. Zouden nu al naar de platenboer moeten rennen. Is onze eindconclusie.

 

Van Damme Erik (VDE)

 

tracklist:

 

1. Leather Teeth
2. Cheerleader Effect
3. Sunday Lunch
4. Monday Hunt
5. Inferno Galore
6. Beware The Beast
7. Hairspray Hurricane
8. End Titles

Meer lezen...

 

Wardrobe – Crawling (4/5)

 

Kleerkast vol breekbaarheid

 

Wardrobe, het nieuwe project van Johan Verckist (Shun Club, Glitterpaard), is er eentje om in te kaderen en vooral te koesteren. Verckist komt met zijn kleerkast vol breekbare pop heel sterk naar voor. Het is een kunst om de hele woonkamer te vullen met dit soort terughoudende muziek. Dat hebben we de laatste jaren enkel Bon Iver en Sufjan Stevens horen doen. Verckist laat zich dan ook ten volle inspireren door de singer-songwriters van de jaren 60 en 70, en dat kan je heel goed horen.

 

Thick As Thieves steelt meteen al riedelend ons hart. StuBru, gelieve dit de airplay te geven dat het verdient want dit is de kwaliteit die je ’s morgens en ’s avonds tijdens de piekuren als ‘alternatieve zender’ toch ietwat ontbeert. Ook Nowhere Now pakt ons zonder veel moeite in. Invloeden van onder andere Nick Drake, één van de grootste singer-songwriter allertijden, zijn hier duidelijk hoorbaar. Zo kabbelt Crawling gezellig verder. Sour Time Advocate komt met de zoetgevooisde vocals van Verckist zachtjes binnen. Dit is zonder twijfel één van de zoetste vruchten van dit album. We verlangen nu al naar een zomers strand met een ijskoude cocktail in de hand, waarvoor dank. Drop The Hammer en Before The Flood geven de nodige vibes om verder te luisteren. Net over de helft zakt de plaat niet weg, integendeel ze doet gewoon door op het ingezette elan van de eerste nummers. Rags en Man Of Straw doen er op het einde nog een schepje bovenop. De naakte sound wordt uitgebuit en tot het uiterste gedreven. Zowel gitaar als piano krijgen hier een belangrijke rol in toebedeeld.

 

Wardrobe bewijst dat makkelijk toegankelijk niet altijd prefab-beats moeten zijn die in herhaling vallen. Topper.

(BG)

Meer lezen...

“Imago belangrijker dan muziek ….”

 

CD review Arch Enemy - Will to Power

 

Arch Enemy was vroeger een van mijn favoriete bands … maar er is jammergenoeg veel veranderd. Toen ik Arch Enemy leerde kennen in 1998 met Stigmata & Burning Bridges was ik door het dolle heen met deze band. Snede scherpe riffs, vette sound en vocals om U tegen te zeggen.

 

Ondertussen zijn we 20 jaar verder, en de band is naar mijn bescheiden mening maar een schim meer van waar ze indertijd voor stonden.

Arch Enemy is wel uitgegroeid van een underground band naar een van de meest succesvolle extreme metal bands in de wereld.… Met de frontvrouw wissel van Gossow naar White-Gluz hebben ze niet moeten inboeten aan power en veelzijdigheid. De nieuwe zangeres kan heel wat meer tonen aan dan haar voorgang(st)er. Luister maar naar Reason To Believe.

 

Na de gebruikelijke overbodige instrumentale intro vliegen ze erin met The Race. Een plaat die de trademark tempos en melodieën van de band hoog in het vaandel draagt.

Op Blood in the Water is de Loomis stijl wat meer hoorbaar wat het nummer toch een meerwaarde geeft.

The World is Yours is verzadigd met een soort pop melodietje die maar moeilijk uit het hoofd geraakt. Met in het midden een typisch Iron Maiden eerbetoon die overgaat naar een sample/pop/piano moment met tot slot de climax van hun pop melodietje ….   

Next in line ‘The Eagle Flies Alone’ borduurt wat verder op de vorige track.

Reasons To Believe is zowat de meest clean gezongen track op deze plaat waar White-Gluz laat horen wat ze kan. En het maakt zeker indruk.

Mijn favoriet op de plaat.

Murder Scene doet al gauw het melige van vorige track vergeten en vliegt er in als een bom. Een plaat die mij op sommige momenten aan Episode 666 van In Flames doet denken.

 

Zowat de meest zinloze instrumentale plaat ooit staat ook op deze CD. Saturine

Ofwel hadden ze nog wat plaats over op hun CD, ofwel hebben ze deze vergeten te wissen bij de druk.

Dreams of Retribution is zowat het meest gevarieerde nummer van de plaat. De song wisselt van onheilspellende klavecimbels naar power metal riffs … met hier en daar een children of bodom deuntje ertussen ….

 

First Day In Hell begint wat ‘MachineHead’ achtig, maar gaat dan al gauw over naar cliché riffs om er toch maar een eind te moeten aan breien. Dat geldt trouwens ook voor de laatste 2 liedjes van hun album My Shadow and I en A Fight I must Win.

 

Bij het beluisteren van hun laatste plaat krijg ik echt het gevoel dat ze nog een album ‘moesten’ maken van hun platenmaatschappij. Vlug hup hup een liedje of 10 schrijven, opnemen en klaar is kees. Bij sommige riffs heb je zelfs het ‘heb ik al eens gehoord’ gevoel na de eerste luisteren. Gitarist Michael Amott zou beter het schrijven terug wat meer overlaten aan zijn collega Jeff Loomis (Nevermore).

 

Al bij al geen slechte plaat die gemakkelijk binnen gaat, maar voor vernieuwing gaan ze bij mij geen hoge punten scoren. Zoals de titel al aangaf zijn ze bij Arch Enemy meer bezig met hun Imago dan dat ze nog bezig zijn met ‘goeie’ platen maken.


De moderne Arch Enemy bevat alle eigenschappen van een pop metal band …
overdreven productie, misplaatste samples, simpele songstructuur en focus op de vocals in plaats van op het geheel. Een gemiste kans ….

 


review: Vandamme Wouter

score: 2,5/5

 
Meer lezen...

 

Wijven met ballen !!!

CD review Butcher Babies - Lilith

 

 

 

 

 

Voor wie Butcher Babies niet kent, een kleine introductie.

 

 

Butcher Babies is afkomstig uit het zonnige Californië en is ontstaan in 2011.

 

 

Getekend bij Century Media Records in 2012, en ondertussen aan hun 3e full album.

 

 

De band bestaat uit 2 zangeressen, een drummer, gitarist en bassist…. en wat voor zangeressen. Duidelijk geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken.

 

 

Over hun nieuwe plaat niets dan goeds …
Een genre op plakken zal moeilijk zijn, ik hoor zowel invloeden van Meshuggah, Slipknot, Nu Metal, Thrash Metal ….

 

 

De titel van het album ‘Lilith’ gaat over de vertegenwoordiging van losbandigheid en ongehoorzaamheid. De band ziet dit echter als een positief iets. Een symbool van autonomie, gelijkheid en volledige controle over uw eigen bestemming. Een ‘left path woman’ die niet bang is om alle instrumenten beschikbaar, ook haar seksualiteit, te gebruiken om het doel te bereiken.

 

 

Genoeg over hun ‘filosofie’ nu, … op naar het echte werk.

 

 

De schijf telt 11 nummers en die blazen alles weg. De schijf beukt er van de eerste minuut al in … Met een typische Nu-Metal sound klinkt de boel super vettig.

 

 

Sommige van de platen hebben een enorm ‘meezing’ gehalte die live wel eens de gangmakers kunnen worden. Dit is de Evanescence met ‘ballen’. Echte metal met echte metal vrouwen …

 

 

Vette metal die lang blijft plakken. Iedere plaat apart bespreken ga ik niet doen. Grunts, screams, gewone zang wisselen zich af met de daarop veelzijdige passages van beat down, thrash, nu-metal en hier en daar wat djent …
Listen and enjoy !!!

 

 

Een kerel zoals Weinstein zou volgens mij alleen maar tandjes moeten rapen mocht ie met hen trachten zijn ding te doen ….  

 

 

Wie deze band nog niet kent, geen tijd verspillen en rijf de plaat binnen … een aanrader.

 

 

Review Vandamme Wouter
Score 4,5/5

 

 

"Lilith" track listing:

 

01. Burn The Straw Man
02. Lilith
03. Headspin
04. Korova
05. #Iwokeuplikethis
06. The Huntsman
07. Controller
08. Oceana
09. Look What We've Done
10. Pomona (S**t Happens)
11. Underground And Overrated

 
Meer lezen...

 

“A lesson in how to cover a song ….”

 

 

EP Review: IN FLAMES - Down, Wicked & No Good

 

Inderdaad, In Flames brengt een cover EP uit … en die mag er wezen !!!
Covers van Depeche Mode, Alice in Chains, Nine Inch Nails en zelfs Chris Isaak passeren de revue.

 

De EP begint met de cover It’s No Good van Depeche Mode. Een mooi alternatief voor een song die tot op heden toch niet de meest gecoverde was van Depeche Mode. Het is leuk om covers te horen waar bands hun eigen ziel in steken in plaats van klakkeloos te kopiëren.

 

Verrassende keuze is toch de 2e plaat op de EP. Down in a Hole van Alice in Chains.
Een goede poging deze te coveren. Toch wordt het moeilijk om Layne Staley te evenaren met zijn unieke stem. De plaat draait helemaal anders uit dan verwacht en toont nog maar eens dat In Flames veel in hun mars hebben.

 

Volgende in de rij is Wicked Game van Chris Isaak. Inderdaad “wtf” … In Flames en Chris Isaak? Maar het klinkt fantastisch. De manier waarop ze de plaat omzetten naar hun eigen sound is opmerkelijk. De zang van Anders Fridén brengt een bepaalde sfeer die perfect aansluit op deze prachtige uitvoering van Wicked Game.

 

Als afsluiter staat een live versie van Hurt op de tracklist. De Nine Inch Nails hit die Johnny Cash ook al eens bracht  … Een aardige poging van In Flames. De emotie die Anders brengt samen met de akoestische set is subliem.

 

review: Vandamme Wouter

score: 4,5/5

 

Tracklist:

It’s No Good - Depeche Mode

Down in a Hole - Alice In Chains

Wicked Game - Chris Isaak

Hurt - Nine Inch Nails

 
Meer lezen...

 

Diablo Blvd. – Zero Hour (4,5/5)

 

Stand-upmetal

 

Met de nodige toeters en bellen, waarvan de geluidjes vakkundig werden nagedaan door Alex Agnew himself, werd de nieuwe plaat van Diablo Blvd. maanden vooraf aangekondigd. Zero Hour is al het vierde album dat stand-upcomedian/brulboei Agnew met zijn metalen gevolg op ons afvuurt. Het is meteen duidelijk, dit wordt de schijf van het stapje hogerop en dat met een eigen sound die niet meer te vergelijken valt met hun grote voorbeelden Danzig en Type O Negative.

 

Deze beestige boel wordt op gang getrokken met Animal, een oorwurm van jewelste die ons gehoorkanaal zonder enige waarschuwing komt binnen gedenderd. De grommende gitaarlijnen blijven ook bij het sublieme Sing From The Gallows aanwezig. Beide songs kunnen zo naast het betere werk van Mastodon gezet worden. Een verwarmend voorprogramma dringt zich op, Alcatraz!? Ook Life Amounts To Nothing kunnen we na drie luisterbeurten met onze beste Agnew-imitatie meekwelen. Het oerdegelijk gedrum van Kris Martens krijgt door een sublieme productie evenveel aandacht als de gouden stembanden van AAYou Are All You Love is op maat van het Sportpaleis gemaakt. Dat Diablo Blvd. de grootste concertzaal van het land zou kunnen vullen, was tot een paar jaren terug een utopie. Maar deze plaat zal nog meer deuren openen dan de bekende gelkop van Agnew ooit opende. Halverwege kan de instrumentale titeltrack 00:00 voor wat rust zorgen. Maar veel tijd wordt er niet uitgetrokken voor pauze. Bij Like Rats gieren de gitaren als voorheen. Snerpende snaren, gedegen gedrum en een klok van een stem vormen een mooi geheel. Demonize, de langste loeier van de plaat, is de glimmende kers op deze romige metaltaart. Deze machtige song is nog maar eens het bewijs dat deze band meer is dan de frontman alleen. De outro is er eentje om in te kaderen. The Future Will Do What It’s Told is een soort She Sells Sanctuary in the Temple Of Love. Op dit meest uitgesproken buitenbeentje van Zero Hour kunnen we heel duidelijk een ferme snuif Sisters Of Mercy en The Cult on speed voorbij horen waaien en daar is zeker niets mis mee. Met Summer Has Gone wordt de donkere winterperiode met een knaller ingezet en daarmee is alles gezegd.

 

Na een uitgebreide tour in onze buurlanden zal menig Belgisch festival in 2018 met zekerheid onveilig gemaakt worden.

(BG)

 

 

Meer lezen...

 

Equal Idiots @ De Kreun (20/10/17)  (4/5)

 

Met de twee voeten vooruit

 

Sinds Equal Idiots met de hoofdprijs van De Nieuwe Lichting 2016 gingen lopen gaat het hen voor de wind. Het duo uit Hoogstraten loste in juni van dit jaar hun eerste LP. En het moet gezegd worden Eagle Castle BBQ is voorlopig nog steeds het mooiste belpoppareltje van 2017. Ook live zijn Thibault en Pieter een perfect match en brengen ze onversneden rock met de rollende R van ruig.

 

Het voorprogramma werd opgeleukt door Freddie and The Vangrails. Dit Kortrijkse kwartet brengt punkrock zoals The Sex Pistols en The Exploited in het prille begin van de punkscene deden. Niets ontziend en met een dikke middelvinger in de lucht werden de korte tracks als handgranaten in het publiek gedropt. Frontman Freddie nam van de gelegenheid gebruik om de ruimte tussen het toestromende publiek te benutten en schreeuwend enkele sprintjes te trekken. De zaal was op deze eerste echte herfstdag vakkundig opgewarmd.

 

Op de opgewekte tonen van The Pina Colada Song kwamen Thibault en Pieter met een kamerbrede glimlach op het gezicht het podium op. Met opener Cover The Corpse vloog het tweetal met de twee voeten vooruit uit de startblokken. De snedige singles Hippie Man en Salmon Pink konden vanzelfsprekend op heel wat bijval rekenen bij de opgedaagde fans. Het jeugdig enthousiasme spatte op deze mooie Dag van de Jeugdbeweging van de bühne. Het geluid zat strak en dat is zeker niet altijd het geval bij genregenoten van hetzelfde allooi. Halverwege zorgde het rustige Toothpaste Jacky voor een verdiende pauze of zoals Thibault het zo mooi verwoordde was dit het uitgelezen moment om nog eens bier te halen. Equal Idiots weten zichzelf na al het succes nog steeds te relativeren. Iets wat hier in de West-Vlaanders zeker geapprecieerd wordt. Het fantastische Butter Up Down vette de boxen nog eens in met een dikke klodder rock & roll van de bovenste plank. Deze song was in al zijn grootsheid het perfecte orgelpunt van een sappige set. Tijdens de bisronde werden we nog getrakteerd op een eigengereide cover Ca Plane Pour Moi en de nu al Belgische klassieker Put My Head In The Ground. Deze passage, ver van huis, was af.

 

Achteraf namen Thibault en Pieter uitgebreid de tijd om hun t-shirts en platen, die als zoete broodjes verkochten, aan de man en vrouw te brengen met bijhorende handtekening. Het Wilde Westen kan weer een puike gig op hun conto bijschrijven. Waarvoor dank!

(BG)

Meer lezen...

 

The War On Drugs – A Deeper Understanding (5/5)

 

Heartlandrock met het hart op de juiste plaats

 

Vrijdag 25 augustus 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan als albumreleasedag van het jaar. Naast Queens Of The Stone Age, Triggerfinger en Iron & Wine bracht ook frontman Adam Granduciel met The War On Drugs een kakelverse plaat uit. Een langverwachte opvolger van het baanbrekende album Lost In The Dream (2014) dat bol stond van de hemelse wijsjes Under The Pressure, Red Eyes, Burning, Ocean Between The Waves… Geen simpele opdracht dus om daar aan tippen. Maar Granduciels liedje is nog lang niet uitgezongen zo blijkt want A Deeper Understanding is wederom heartlandrock pur sang met het hart op de juiste plaats.

 

Voor de release kregen we al heel wat voorsmaakjes met Thinking Of A Place voorop. Deze elf minutenlange nostalgische trip down memory lane werd meteen omarmd door alle fans en kon op kousenvoeten voor heel wat nieuwe volgers zorgen. Het moet geleden zijn van Purple Rain dat Studio Brussel een lange loeder van begin tot einde op de ether gooide. Up All Night is een tegendraadse binnenkomer die meteen de volledige schijf samenvat. Als gewiekste nachtraaf kwinkeleert Granduciel zich een brede boulevard door de openingstrack. Aan ‘I’ve been up all night, spinning round the floor’ is er weinig toe te voegen. Bij Pain worden de heartlandrock-grenzen opgezocht en gretig overschreden. Pijn is hier fijn met de P van prachtig. Strangest Thing is The War On Drugs op z’n best. Zwevend op een wolk van melancholie worden we meegenomen op reis langs de liefdesperikelen van de frontman. Hier wordt wederom bewezen dat deze piekfijne formatie uit Philadelphia een belevenis is voor alle zintuigen, kippenvel gegarandeerd. Nothing To Find is op zijn beurt, samen met het zeer hit-gevoelige Holding On, het meest up-tempo dat A Deeper Understanding te bieden heeft. Denk aan de klassieker Red Eyes en dan weet je meteen dat Granduciel en zijn gevolg ook wat vlotter goed uit de voeten kunnen. In Chains werkt ontketenend op onze gemoedstoestand. Deze bekoorlijke brok opgewektheid zet moeiteloos al onze sinussen open. Zo dikt het rijtje nieuwe heartlandrock-toppers gewillig aan en nestelt The War On Drugs zich voorzichtjes tussen de groten van deze aardkluit. Dit is ontegensprekelijk een band van wereldniveau die we nog steeds kunnen koesteren als een warme verkwikkende kop koffie op een koele matin.

 

Tot in Vorst Nationaal, Adam en company!

(BG)

 

Meer lezen...

 

Dan Auerbach – Waiting On A Song (3,5/5)

 

De sleutel tot solosucces

 

Op Waiting On A Song, de tweede soloplaat van Dan Auerbach (Black Keys), bewijst de frontman uit Nashville nog maar eens dat hij bij de beste songwriters van zijn generatie hoort. Het laatste album van de Black Keys, Turn Blue, dateert weeral van drie jaar geleden en in 2015 loste Auerbach nog een plaat met zijn zijproject The Arcs die ons niet volledig kon bekoren. Maar hier is Dan terug van niet zo lang weggeweest en heeft hij de sleutel tot solosucces gevonden. Vooral niet moeilijker willen doen dan wat je bij je hoofdband ten berde brengt is de boodschap.

 

Shine On Me was het schitterende voorsmaakje, dé oorwurm waar iedere artiest naar snakt, dé brandstof voor een zwoele zomer. Daarom wordt het ook grijs gedraaid op de Vlaamse radiostations van uiteenlopend pluimage. Misschien tot vervelens toe van bepaalde azijnpissers maar de dochters des huizes gaan er spontaan van dansen en huppelen, dus ons deert het niet. De volwassen titeltrack zet de toon als verfrissend aperitiefje. De zoete cocktail van opgewekte melodieën wordt ook bij Malibu Man geserveerd op een bedje van Auerbachs zeer herkenbare vocals. Wij zien de wapperende palmbomen aan een zonovergoten Californisch strand naar keuze al voor ons. Livin’ In Sin en King Of A One Horse Town zijn eveneens niet complex en luisteren lekker weg. Ook al zit Auerbach op zijn albumcover in een dikke laag gevallen herfstbladeren, deze plaat is één en al zomer. Cherrybomb gooit er net over de helft nog een goedgemutst bommetje tegen. De funky bluesrock werkt aanstekelijk en de lyrics zijn niet al te ver gezocht waardoor Auerbach een zeer breed publiek kan/zal aanspreken met deze plaat. Undertow en Show Me, beide riedelend als een America-classic, sluiten af in schoonheid.

 

En nu wachten tot Auerbach zijn maatje Carney opzoekt voor een volgende Black Keys-schijf. Meer van dit graag.

(BG)

Meer lezen...

 

Equal Idiots – Eagle Castle BBQ (4,5/5)

 

Garagerock voor al uw feestjes

 

Naast dancing Highstreet heeft Hoogstraten vanaf heden een ronkend rockalternatief. Thibault Christiaensen (zang en gitaar) en Pieter Bruurs (drums) vormen sinds 2012 een band die vrolijke garagerock met een punky kantje brengt. Vergelijkingen met andere olijke duo’s (zie Black Box Revelation, The White Stripes en Black Keys) mogen hier zonder verpinken gemaakt worden. Na hun opmerkelijke passages in menig talentenshows met aanzien (De Nieuwe Lichting, Humo’s Rock Rally…) zijn Equal Idiots toe aan hun eerste LP. Eagle Castle BBQ is een plaat geworden die past op al jouw feestjes.

 

Vanaf de eerste noot zit de sfeer goed. Cover The Corpse is een huppelende streep rauwe punk die binnenkomt. De echoënde uw’s werken aanstekelijk en zorgen meteen voor een meerwaarde. Met Salmon Pink en Put My Head In The Ground hebben Thibault en Pieter al twee vette vissen die op hun dooie gemak naar de top van De Afrekening zwommen. Beide tracks zijn zo strak dat ze als ultieme oorwurm de hersenhelft die verantwoordelijk is voor opgewekte rockriedels niet meer verlaten, pu-pu-pu-pu put that song in your head. Ook Hippie Man en Styx horen bij het betere gerief van de plaat. Er is eigenlijk geen enkel lied dat echt uit de boot valt en dat is voor een debuutplaat van twee jonge kornuiten niet vanzelfsprekend. Ze namen hun tijd om een oerdegelijke plaat te produceren en zijn daar met grote onderscheiding in geslaagd. Toothpaste Jacky is veruit de enige song die in het vakje ‘relatief rustig’ kan gestoken worden. Er is ruimte voor wat gefluit en heimwee naar vervlogen tijden. Maar dit alles duurt niet te lang want er staat nog een horde trappelende tracks klaar met genoeg pk’s om een mustang mee te vullen. I Know en vooral Money Man Midas trekken met gierende gitaren alle registers open met een alles verschroeiend orgelpunt als gevolg. Butter (Up Down) en What You Gonna Say vallen dan weer eerder onder noemer frivool en fruitig met een ruig randje omdat ze het niet kunnen laten. De akoestische titeltrack sluit de meeslepende aaneenschakeling van ruwe rockparels af met een korte riedel om rond het kampvuur mee te kwelen. Het schelle mondharmonicaatje nemen we er graag bij.

 

Hun agenda staat deze zomer én najaar vol. Zeker live eens checken als je er de kans toe krijgt. De toekomst van de vaderlandse rock scene is verzekerd.

(BG)

 

Meer lezen...
Page 1 of 6
Goto page: 1, 2, 3 ...